Meilvangs indtog på Borgen medfører rokade på to formandsposter i Norddjurs Kommunalbestyrelse

Venstres rutinerede pragmatiker Niels Ole Birk afløser Jens Meilvang som formand for Miljø- og Teknikudvalget, mens Birk og Venstre til gengæld afgiver formandsposten i Erhvervsudvalget som overtages af Liberal Alliances Stinne Kvorning.

Artiklens øverste billede
Rutinerede Niels Ole Birk (V) indtager fra årsskiftet bordenden i Miljø - og Teknikudvalget og giver afkald på Erhvervsudvalget. Pressefoto

Der er nu kommet afklaring på, hvad konsekvenserne bliver for Norddjurs Kommunalbestyrelse af Jens Meilvangs (I) indtog i Folketinget.

Meilvang havde forud for Folketingsvalget proklameret, at han ville opgive sin udvalgsformandspost i Miljø- og Teknikudvalget, hvis han blev valgt til Folketinget, men fortsætte i udvalget som menigt medlem.

Det bliver i stedet Venstres Niels Ole Birk, der har siddet i Miljø- og Teknikudvalget i ni år, som fra årsskiftet overtager formandsposten.

Til gengæld giver Niels Ole Birk køb på formandsposten i Erhvervsudvalget, som ellers er hjerteblod for Venstre, der således slet ikke bliver repræsenteret her de næste tre år.

Formandsposten overtager Liberal Alliances Stinne Kvorning, som dermed får sæde i to udvalg. Hun bibeholder sin plads i Børne - og Ungdomsudvalget.


Stinne Kvorning (I) bliver fra årsskiftet hende, der bliver ansigtet, når der er erhvervspolitik på dagsordenen i Norddjurs. Arbejdsbyrden vokser, fordi hun udover formandsposten i Erhvervsudvalget også fortsætter i Børne - og Ungdomsudvalget. Pressefoto

Tager en for holdet

I konstitueringsaftalen, der blev konfirmeret efter kommunalvalget for et år siden, står det naturligvis indskrevet med flammeskrift, hvilke formands- og udvalgsposter partierne har førstefødselsretten til i den fireårige periode.

Jeg er sikker på, at Niels Ole Birk er den helt rette, og jeg ser frem til at fortsætte samarbejdet med ham, nu som menigt medlem.

Jens Meilvang (I)

Derfor er udvalgsrokaden kun et anliggende mellem Venstre og Liberal Alliance, fordi rokaden udelukkende berører de to partier.

For Venstre er situationen speciel, fordi partiet afgiver formandsposten og repræsentationen i Erhvervsudvalget. Et udvalg som det ellers stod i top på Venstres to-do-liste at få oprettet i den nye kommunalbestyrelse.

Borgmesterpartiet Venstre er fra årsskiftet således ikke repræsenteret i hverken Erhvervs- eller Arbejdsmarkedsudvalget.

Det bekræfter antagelsen om, at Niels Ole Birk har taget en for holdet og fået et vink fra både Jens Meilvang og sin partifælle, Kasper Bjerregaard, at han skulle skifte formandsstol.

»Vi har selvfølgelig haft serveretten, fordi det er vores udvalgsformandspost, der er i spil. Ingen af mine to partifæller har erfaring fra Miljø- og Teknikudvalget, og derfor blev vi hurtigt enige med Venstre om, at Niels Ole Birk med sin erfaring fra ni år i udvalget ville være den mest oplagte til at afløse mig,« siger Jens Meilvang.

Smiler og græder

»Jeg smiler med det ene øje og græder med det andet,« siger Niels Ole Birk.

Jeg kender området indgående fra nu ni år, og det er meget omfangsrigt som oftest med tunge sager på dagsordenen.

Niels Ole Birk (V)

Han erkender, at det kan se ud som om, at Venstre har valgt at være den flinke dreng i klassen ved uden sværdslag at afgive repræsentationen i Erhvervsudvalget og forære den til Liberal Alliance.

»Indrømmet Erhvervsudvalget har været hjerteblod for Venstre, og jeg nyder at være formand, for det er rasende spændende. Vi kan jo også glæde os over, at det går den rigtige vej. Vi er i Dansk Industris seneste undersøgelse af erhvervsklimaet i kommunerne sprunget fra en plads som nummer 71 til en placering som nummer 52.«

Vivild drengen Niels Ole Birk ser alligevel frem til arbejdet som formand i Miljø- og Teknikudvalget, hvorfra han nærmest aldrig er gået hjem mentalt. Han har siddet der altid, siden han debuterede i kommunalpolitik ved valget i 2013.

»Jeg kender området indgående fra nu ni år, og det er meget omfangsrigt som oftest med tunge sager på dagsordenen. Jeg har selvfølgelig den fordel, at jeg ikke skal starte fra nul,« siger Niels Ole Birk.

Han siger det ikke direkte, men selvfølgelig har borgmester Kasper Bjerregaard haft en interesse i at få en driftssikker profil til at tage over efter Meilvang. Pilen pegede på Niels Ole Birk.

Så borgmesteren og Meilvang har været enige om at trykke Niels Ole Birk på maven og bede ham tage opgaven på sig. Det afviser han da heller ikke.

En række store dagsordener venter den nye formand. Vi nævner i flæng i overskriftsform: vandforsyningsplan for Norddjurs, en række større solcelleprojekter og kystnære vindmøller.

»Jeg er sikker på, at Niels Ole Birk er den helt rette, og jeg ser frem til at fortsætte samarbejdet med ham, nu som menigt medlem,« siger Jens Meilvang.

Jens Meilvang (I) har fået lavet en overlevering, som Liberal Alliance kan være meget tilfreds med, mens borgmesterpartiet Venstre har bedt Niels Ole Birk om at tage en fra holdet. Pressefoto

Uprøvet formand

Niels Ole Birks formandsafløser i Erhvervsudvalget, Stinne Kvorning, er med sine 11 måneder i kommunalbestyrelsen fortsat et lidt ubeskrevet blad politisk.

Hun bliver fra årsskiftet kastet for løverne og får en ny politisk platform. Det er Jens Meilvang helt tryg ved.

Sammen med sin mand driver Stinne Kvorning, der bor i Auning, firmaet El-Trik. Hun er uddannet socialrådgiver og har i en årrække arbejdet indenfor dette område.

»Stinne har mange års erfaring i erhvervslivet, hvor hun har kørt parløb med sin mand, der er selvstændig. Tillige har hun suget til sig fra forskellige erhvervsnetværk, hvor hun har været med, så jeg synes bestemt, at vi får en god afløser for Niels Ole Birk,« siger Meilvang.

Stinne Kvorning vælger som en konsekvens af formandsjobbet og det, at hun skal passe to udvalg, at gå ned i tid på sit civile arbejde. Det er naturligvis muliggjort af, at hun som udvalgsformand stiger væsentligt i månedlig hyre.

Mens Niels Ole Birk kan se frem til færre møder på årsbasis (for- og udvalgsmøder), sker det modsatte for Stinne Kvorning.

»Jeg synes, det er dejligt, at vi har fået hele to medlemmer fra Djursland med bopæl i Norddjurs i Folketinget. Det er godt for vores område, og jeg håber naturligvis, at Jens Meilvang får relevante ordførerskaber, hvor han kan drage fordel af sine store erfaring fra sine år som formand for Miljø- og Teknikudvalget,« siger Niels Ole Birk.

Formel godkendelse

Formandsrokaden skal der nikkes ja til i både Erhvervsudvalget og Miljø - og Teknikudvalget. Udvalgene vælger suverænt deres formand.

Derfor kommer sagerne på dagsordenen i de to udvalg i januar - og herfra videre i Kommunalbestyrelsen, men hele det forløb er kun en formalitet.

Lidt historie

Jens Meilvang har fortsat en plan, der hedder at spille på to heste, Borgen og Norddjurs Kommunalbestyrelse. Foreløbig vil han teste det næste år, om det holder vand eller bukserne ender med at revne.

Da han debuterede i lokalpolitik ved kommunalvalget helt tilbage i 2005 som helt ung grønskolling, var det som medlem af Venstre.

Siden forsøgte han at blive Venstres borgmesterkandidat til det efterfølgende valg, men på et opstillingsmøde i Ørum Aktivcenter tabte han til den ældre Hans Husum.

Liberal Alliances fremkomst fik Jens Meilvang til at forlade Venstre og melde sig under fanerne hos partileder Anders Samuelsen & co.

En position han har formået at forsvare siden, og udbygge yderligere med indtoget i Folketinget.

At det kan blive svært at ride på to heste, viste det seneste kommunalbestyrelsesmøde, hvor borgmester Kasper Bjerregaard ved mødestart annoncerede, at Meilvang var undervejs fra København. En lille time senere dukkede Meilvang op.

Han havde forinden første gang været på plads i Folketingssalen. Dagen derpå, onsdag, skulle han underskrive, at han formelt vil overholde Grundloven.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.