Ny sportsgren: Hvem nåede ikke at få pillet deres valgplakater ned i tide?

Onsdag 9. november var det sidste chance for folketingskandidaterne at få fjernet deres valgplakater fra det offentlige rum. Det er for nogle mennesker næsten mere spændende end selve valget, om der er kandidater som overskrider tidsgrænsen.

Artiklens øverste billede
Der kan også som efterspil til den overståede valgkamp fortælles historier om valgplakater i lygtepælene, der har har hængt der længere end til onsdag 9. november klokken 23.59, men....Tilsendt foro.

Efter en måneds valgkamp og et overstået folketingsvalg forestod det trælse arbejde med at fjerne valgplakater fra det offentlige rum.

Politikerne og deres baglande havde en god uge til at få pillet de sidste, sikkert godt brugte valgplakater ned og kørt dem på en genbrugsstation til massakrering, hvis de da ikke kan genbruges ved næste valg, som partier, der prædiker bæredygtighed, har for vane.

Sidste chance for at fjerne sine valgplakater var onsdag 9. november klokken 23.59.

Hvis politikerne så stort på tidsfristen og i deres naivitet troede, at gik den så gik den, vankede der bøder fra Vejdirektoratet, som havde ansvaret for via kommunernes folk at pille de resterende plakater ned fra lygtepælene.

Sportsgren

For nogle borgere er det nærmest blevet en sportsgren efter et valg at håbe, at der er politikere som ikke når at få pillet deres valgplakater ned indenfor tidsgrænsen.

Så den kan få afløb for deres forargelse, som Poul Henningsen så flot beskrev i sin sang om ’Den offentlige mening’ fra 1931:

Der blev hvisket i et selskab.

De har hørt det på en trappe.

De var sikkert selv til stede,

da historien blev fortalt dem,

og de leder sand’lig ikke af forbening.

De har længe anet Deres,

men De hader alt om sladder,

De har været loyal og tiet,

men nu går den ikke længere,

under hensyn til den offentlige mening.

Virker valgplakater?

Valgplakaten har været politikernes megafon i over hundrede år. Storhedstiden var 1920 til 1960, fortæller de, der har nærstuderet fænomenet.

Men virker valgplakater overhovedet i en moderne virkelighed?

Karina Kosiara-Pedersen, partiforsker, lektor i statskundskab, Københavns Universitet, fremhæver i den seneste udgave af ’Vid&Sans’, at studier af kandidaternes kampagner og deres valgresultater tidligere har vist, at:

  • »Ca. en tredjedel af valgresultatet er givet på forhånd, nemlig om man er siddende MF’er eller ej, og i hvor mange opstillingskredse, man står øverst på stemmesedlen.
  • Omtrent en tredjedel af valgresultatet kan forklares med kandidaternes kampagner, der består af en mangfoldighed af traditionelle kampagneaktiviteter så som at hænge valgplakater op og uddele pjecer, online redskaber som sociale medier, samt annoncer og optræden i radio, TV mv.
  • Den sidste tredjedel af kandidaternes valgresultat kan ikke forklares ved deres karakteristika, så det er alt det andet, der spiller ind - f.eks. hvordan det går partiet generelt, partilederens succes osv.«

Alt i alt giver det mening, at kandidaterne i tiden op til folketingsvalget kæmper om vælgernes gunst, fordi det kan gøre en forskel for dem.

Til de, der har dyrket sportsgrenen ’Er samtlige valgplakater mon pillet ned i tide?’, kan man måske sige afsluttende med Poul Henningsen:

Høje hellige moralskefine folk og samfundsstøtter,

brave borgere og venner.

I som altid vasker hænder....

Tag og rend mig i den offentlige mening.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.