Den første borgmester i Syddjurs fylder rundt

Vilfred Friborg Hansen kan lørdag 24. september fejre 80 års fødselsdag, og den aktive mand fylder fortsat meget i det lokale landskab qua sine lokalhistoriske værker og sin foredragsvirksomhed.

Artiklens øverste billede
Et historisk billede fra valgnatten i november 2005, hvor Vilfred Friborg Hansen Hansen (i midten) på telefonen konstaterer, at Socialdemokratiet og borgmesterkandidaten selv har fået et valgresultat, der næppe nogensinde bliver overgået. De øvrige på billedet er Friborg Hansens partifælle Kim T. Jensen (tv.) og daværende redaktør Knud Jensen, Aarhus Stiftstidende. (th.). Foto: Lars Norman Thomsen.

Vilfred Friborg Hansen, Rønde, fylder 80 lørdag 24. september.

Syddjurs Kommunes fremmeste lokalhistoriker var borgmester i Rønde Kommune i to perioder og den første borgmester i Syddjurs Kommune.

Han er cand.mag. i historie og engelsk fra Aarhus Universitet 1970.

Han blev i 1971 adjunkt ved Grenaa Gymnasium og studielektor samme sted i 1979.

Vilfred Friborg Hansen blev ved kommunalvalget i 1981 for første gang valgt til kommunalbestyrelsen i Rønde Kommune for Socialdemokratiet.

Ved kommunalvalget i 1989 stillede han op som sit partis borgmesterkandidat, og det gik så godt, at han var borgmester frem til 1993.

I 1998 fik han igen overrakt borgmesterkæden og sad som borgmester ved Rønde Kommunes nedlæggelse ved udgangen af 2006 i forbindelse med kommunalreformen.

Vilfred Friborg Hansen blev den nye Syddjurs Kommunes første borgmester.

Han fik hele 3.472 ved det første valg til Syddjurs Byråd i 2005 - næsten 16 procent af de afgivne stemmer.

Det var ved dette valg, at Socialdemokratiet opnåede hele 39,9 procent af stemmerne. Det klart højeste stemmetal til et parti i Syddjurs til dato. Det afkastede 11 mandater.

Han var Syddjurs borgmester fra 1. januar 2007, indtil han frivilligt valgte at forlade lokalpolitik ved kommunalvalget 2009.

Vilfred Friborg Hansen nåede at være borgmester i sammenlagt 15 år.

Om netop valget til den nye Syddjurs Kommune, fortæller Vilfred Friborg Hansen til den seneste udgave af Socialdemokratiets partiblad i Syddjurs, Socialdemokraten Syddjurs:

»Valget var i 2005. Man valgte en formand for sammenlægningsudvalget i 2006. Jeg blev først borgmester i den nye kommune fra 2007. Jeg var borgmester frem til valget i 2009, og 1. januar 2010 var jeg ude af rådhuset. Men jeg havde ellers bestemt mig for at gå af som borgmester i 2005. Bogen om ’Molslandet’ skrev jeg i den periode lige før, hvor jeg havde besluttet mig for at gå, men så skete der det med den bog, at den blev kendt over hele Djursland, og når man så går i gang med sammenlægningsplanerne, og fik opfordringer til at fortsætte, så er det svært at forlade skuden. Jeg stillede op og fik et kanonvalg. Jeg fik vist nok det højeste personlige stemmetal ved et kommunalvalg indtil nu i kommunen. Jeg trak rigtig mange socialdemokrater med ind i byrådet – men det var på mange måder en Pyrrhus-sejr, fordi det betød, at der ikke rigtigt kom nogen med fra den gamle Rønde Kommune – alle socialdemokrater i Rønde stemte personligt på mig. Det var en flyvende start med borgmesterposten, men for mange gode socialdemokratiske kandidater fra Rønde Kommune var det selvfølgelig skuffende ikke at komme med.«

En brydningstid

Til samme partiblad fortæller Vilfred Friborg Hansen om overgangen fra Rønde Kommune til Syddjurs, og de bryderier det førte med sig:

»I Rønde Kommune kendte jeg ’Gud og hvermand’, og den lokalhistoriske interesse betød også, at jeg kom ud og fik snakket med folk eller mødte dem til foredrag. Jeg havde nu tid til at interessere mig for detaljerne. Så kommer man ind i den nye kommune, hvor det hurtigt viste sig, at de politiske kulturforskelle mellem de gamle kommuner var langt større end forventet. Det blev en brydningstid. Dertil kom, at økonomien var langt mere problematisk, end man kunne se på forhånd. Set i bagklogskabens lys, burde vi nok have sparet 10 procent med det samme, men det var ikke til at vide, for det så ud, som om pengene var der, og økonomien var ok. Det blev ganske voldsomme besparelser, vi skulle igennem der. Det varede perioden ud og nok et stykke ind i Kirstine Billes borgmesterperiode efterfølgende, men senere har det kørt helt fornuftigt.«

Skolelukningerne

Den sværeste beslutning, som Vilfred Friborg Hansen var med til at gennemføre i sin borgmestertid i Syddjurs, var så ubetinget lukningen af skolerne i Ugelbølle, Nimtofte og Feldballe. Det var hjerteblod, der stod for skud.

Beslutningen blev taget på et højdramatisk byrådsmøde i maj 2009, og om det fortæller Vilfred Friborg Hansen til partibladet.

»Det var også der, at de små skoler blev lukket. Det var heller ikke sjovt, men nødvendigt – også fordi de små skoler var lukket i den tidligere Ebeltoft Kommune, i det tidligere Rosenholm, men i Rønde var de små skoler blevet bevaret. Det var naturligt nok en anstødssten for byrådet. Men så var det efterfølgende fantastisk, at vi fik friskolerne på de steder, hvor de små skoler blev nedlagt. De nye friskoler er meget lokalt orienterede skoler og ikke ideologisk prægede friskoler, som tidligere. Det var den eneste måde, at bevare de lokale skoler på. I et moderne samfund er det godt, at der hele tiden er et alternativ til og en udfordring for folkeskolerne! I Grundtvigs fædreland må det vel godt være sådan, at ca. 10 procent af børnene går i friskole, men jeg skal ikke lægge skjul på, at det bekymrer mig meget, at vi nu ser en udvikling på landsplan, hvor 20 procent går på friskole – og tallet ser ud til at stige. En stærk folkeskole er og bliver vigtig for sammenhængskraften i samfundet.«

Lokalhistorien

Historikeren Vilfred Friborg Hansen har en viden om lokale forhold og forhistorien, som man skal stå tidligt op for at kunne matche.

Lokalhistorie har altid interesseret ham og gør det fortsat. Han er lige nu i fuld gang med at færdiggøre Bind 4 i serien ’Folk og Liv omkring Kalø Vig’ , som udkommer en måned efter 80 års fødselsdagen.

Den modne mand med det skæve smil, vid og den underspillede humor er født i Kjellerup og har altid været socialdemokrat. Ungdomsoprøret, som han oplevede på tætteste hold under studierne på Aarhus Universitet, inspirerede ham ikke til at gå yderligere til venstre på den politiske skala.

Fodbold har han en livslang kærlighed til. FC Midtjylland er hans klub, og mon ikke det glæder den 80-årige, at der ser ud til at være kommet ro på trænerfronten ovre i dynamiske Herning-Ikast med ansættelsen af den spanske kapacitet, Albert Capellas.

Bemærk i øvrigt, at Vilfred Friborg Hansen stort set ikke har udtalt sig om lokalpolitik siden sin afgang. En enkelt gang har han dog ladet høre fra sig. Dengang debatten om et velkomstcenter ud for Kaløvig var på sit højeste for nogle år siden.

Her anbefalede han opførelsen af det omstridte velkomstcenter i et debatindlæg i Adresseavisen.

Forhistorien er, at den daværende Rønde Kommune i 1990’erne vedtog en lokalplan under Vilfred Friborg Hansens auspicier, der gjorde det muligt at opføre et mindre besøgscenter ud for Kalø Slotsruin i forlængelse af slotskroen. Uden denne lokalplan ville alt snak om et besøgscenter i vores tid være et fata morgana.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.