Politikerne tog en runde om budgettet

Ikke plads til de store armbevægelser i Norddjurs Kommune de kommende år.

Artiklens øverste billede
Alle 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs er enige om en skitse til en budgetaftale. Men holder flertallet til andenbehandlingen? Pressebillede

En aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen er i praksis afgørende for, hvor store armbevægelser, der er plads til i den kommunale økonomi i Norddjurs.

Og den er stram lød det fra borgmester Kasper Bjerregaard,(V), da kommunalbestyrelsen havde budgettet for 2023 til førstebehandling.

Udgangspunktet er den budgetskitse, som de 27 lokalpolitikere traditionen tro har forhandlet på plads bag lukkede døre - og som bakkes op af alle 27, som har givet håndslag på ikke at stille ændringsforslag eller stemme for, hvis de skulle dukke op.

En proces, som kun SFs Aleksander Myrhøj kommenterede og kritiserede med en opfordring til at skele til naboerne i Syddjurs, hvor det tekniske budget offentliggøres og der holdes borgermøde, inden politikerne går til forhandlingsbordet.

De indtægter, vi får som bloktilskud, er blevet markant reduceret, og en række midlertidige indtægter bliver faset ud. Samlet set bliver vi klemt - både med hvad vi må og hvad vi kan

Kasper Bjerregaard

Kasper Bjerregaard indledte budgetbehandlingen med at sige, at anlægsrammen er lav og servicerammen - hvad kommunen må bruge på borgernes ve og vel - så stram, at der ikke er plads til nye tiltag.

Indtægter falder

»De indtægter, vi får som bloktilskud, er blevet markant reduceret, og en række midlertidige indtægter bliver faset ud. Samlet set bliver vi klemt - både med hvad vi må og hvad vi kan. Vores opgave er at lægge et budget med balance mellem indtægter og udgifter, og i budgetskitsen lykkes det de kommende to år - i 2023 og 2024, men derefter skal der ske en tilpasning fra 2025,« sagde borgmesteren.

Norddjurs Kommune har som en af kun to kommuner i landet, fået hvad man har søgt om som tilskud til en vanskeligt stillet kommune - 20 millioner kroner.

»De skal anvendes klogt, og min ambition er, at vi med tiden ikke har brug for at søge dette tilskud, fordi vi skal stå på egne ben,« sagde Kasper Bjerregaard, der også fortalte, at med en foreslået skatteprocent på 26,0 - en nedsættelse på 0,1 - vil man stadig have den højeste skatteprocent i Østjylland.

Partier efter størrelse

Så fik de enkelte partiers ordførere ordet i rækkefølge efter partistørrelse.

Budgetskitsen er udtryk for, at træerne ikke vokser ind i himlen - og at vi i Europa oplever krig, klimakrise og inflation. Vi kan ikke de kommende år se, at skatten kan sænkes yderligere

Lars Møller

»Traditionen i Norddjurs har de seneste år været, at budgetaftaler er indgået med alle partier. Det regner vi i Socialdemokratiet kan fortsætte, så det endelige budget afspejler dette. Vi er ikke kommet med ultimative krav. Budgetskitsen er udtryk for, at træerne ikke vokser ind i himlen - og at vi i Europa oplever krig, klimakrise og inflation. Vi kan ikke de kommende år se, at skatten kan sænkes yderligere. Den er de seneste to år reduceret med 0,6 procent - og vi skal sikre finansiering på længere sigt,« sagde Lars Møller.

Det gør ondt, når udvalgenes puljer reduceres med en tredjedel. Og når der hvert år skal effektiviseres med 0,8 procent fra 2024.

Niels Ole Birk

Niels Ole Birk fra Venstre kommenterede budgetskitsen med, at den fik det ene øje til at græde og det andet til at smile - men kun en lille smule.

»Det er et stramt budget med meget faste rammer, som er lagt af KL og staten og som presser vores råderum. Og pengene passer ikke alle de de kommende år. Derfor skal der ske en reduktion af Norddjurs Kommunes udgifter. Det gør ondt, når udvalgenes puljer reduceres med en tredjedel. Og når der hvert år skal effektiviseres med 0,8 procent fra 2024. Vi skal tænke langsigtet og aldrig mere opleve, hvad der skete i 2018,« sagde han.

Droppede lang tale

Den konservative viceborgmester Benny Hammer besluttede på baggrund af de mange ord, som allerede på dette tidspunkt var brugt til opremsning af de mange elementer i budgetskitsen, et droppe den lange tale, som han angiveligt havde forberedt.

»Jeg vil derfor fatte mig i korthed, for ellers kommer vi jo ikke hjem i aften. Det er der forhåbentlig nogle, som kan lære af, for alt det, der er sagt indtil nu, kan man jo læse sig til, men det er et valg, man tager. Jeg vil kalde budgetskitsen for det muliges kunst. Der er ikke meget at prale af, for det er meget stramt. Jeg vil sige, at det igen bekræfter mig i, at det kommunale selvstyre er en illusion. Jeg ser frem til afbureaukratisering, effektivisering og konkurrenceudsættelse,« sagde Benny Hammer.

Skattenedsættelsen er helt på sin plads og burde have været større, for den er kun af symbolsk værdi

Jens Meilvang

Jens Meilvang fra Liberal Alliance savnede de store muligheder for at udvikle Norddjurs, men han glædede sig over penge til asfalt og bygninger.

»Udlicitering skal afprøves nu - efter vi har nøjedes med at snakke om det i mange år. Det handler ikke om ideologi for mig, men hvis nu det viser sig, at vi kan levere bedre service til borgerne eller frigøre penge til børn og ældre, så er det godt at få prøvet af. Skattenedsættelsen er helt på sin plads og burde have været større, for den er kun af symbolsk værdi,« sagde Jens Meilvang.

Kortede indlæg

Aleksander Myrhøj fra SF bekendtgjorde, at han også havde valgt at korte sit indlæg, hvor han håbede på mange forslag til at forme det endelige budget.

»Vi glæder os over løft på børn og unge, grøn omstilling, natur og miljø. Og er imod yderligere krav om effektivisering og skattenedsættelse. Vi har sagt det før og gør det nu igen, at SF de kommende år gerne ser en budgetproces som tager udgangspunkt i et indledende offentligt møde med oplæg fra direktionen - som man gør det i Syddjurs og en lang række andre kommuner landet over. Der er behov for synlighed over, hvad der er fagligt begrundet og lægges administrativt frem og hvad der lægges frem fra politisk side. Det vil være mere ordentligt, hvis man har haft høring før politisk behandling og dermed kan tage stilling ud fra en samlet viden,« sagde Aleksander Myrhøj.

Ulf Harbo fra Enhedslisten glædede sig over ikke længere at være sidste taler.

»Det er jeg ikke denne gang, for Enhedslisten er ikke længere mindst i rådssalen,« sagde han med et kig til Diana Therese Mikkelsen, som nu er løsgænger efter at have forladt Dansk Folkeparti, som ikke længere er repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Men også Nye Borgerlige er mindre end Enhedslisten.

84 millioner ikke brugt

»Vi er trætte af budgetlov og stramme rammer udstukket af KL og regeringen. Og vi ser jo også hvert eneste år kommuner, som ikke overholder det - og nogle ligger endog under. Og aldrig har en kommune fået en sanktion siden budgetloven blev indført i 2009. På fire år er der i Norddjurs blevet brugt 84 millioner kroner mindre, end hvad vi havde stillet borgerne i udsigt. Det er ret alvorligt. Alligevel er vi med fra Enhedslisten i budgetskitsen, fordi sådan er den politiske virkelighed, men om vi er med i den endelige budgetaftale, er ikke til at vide. Det ser ikke ret positivt ud set fra min stol,« sagde Ulf Harbo, som mente, at det var tydeligt, at Norddjurs Kommune nu har fået en borgerlig borgmester, fordi der er afsat penge til nogle konsulenter, som skal komme med forslag til effektiviseringer.

Jens Kannegaard Lundager fra Nye Borgerlige var debutant i en budgetforhandling, og han er spændt på, om enigheden i kommunalbestyrelsen holder til andenbehandlingen 11. oktober.

»Vi skal lære af andre kommuner, og vi skal give mere ansvar til vores ansatte, så de for eksempel får mere tid til pleje og omsorg. Og så skal vi have gang i salget af kommunale bygninger, som ikke bruges. Vi har ingen hellige køer med hensyn til udlicitering, hvis bare borgerne får flere valg,« sagde han og glædede sig til at se en billigere centraladministration og ledelse i Norddjurs.

Sidste taler var løsgænger Diana Therese Mikkelsen, som prioriterede at nævne, at alle politikere i Norddjurs har lært at samarbejde og vende hver sten efter det økonomiske sammenbrud i 2018.

»Vi har landet det godt inden for de rammer, vi har fået. Vi skal lave mange flere partnerskaber for at udvikle kommunen. Og vi skal på den blå side passe på ikke at blive for selvfede, når vi glæder os over at være kravlet op på Dansk Industris erhvervsklimastatistik. Det har taget mange år at løfte niveauet i kommunen, og er ikke sket inden for det seneste år,« sagde hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.