LAG Djursland: Marianne Als Nielsen fortsætter som formand i ny LAG
Den forhenværende SF byrådspolitiker i først Ebeltoft og senere Syddjurs Kommune, Marianne Als Nielsen, blev på den nyligt afholdte stiftende generalforsamling på Allingåbro Hotel valgt til formand for LAG Djursland de næste to år.
Når man skifter programperiode, nedlægges den eksisterende lokal aktionsgruppe (LAG), og via en generalforsamling stiftes en ny LAG med en ny bestyrelse, der er valgt på samme generalforsamling.
Den sidste periode, der løb fra 2014 til 2022, er nået til sin afslutning, mens den nye løber fra 2023 til 2027.
Der var stor opbakning til at komme i gang med arbejdet i en ny LAG på Djursland for årene 2023-27 ved den nyligt afholdte stiftende generalforsamling på Allingåbro Hotel.
Der var lagt op til i vedtægterne, at den nye bestyrelse skulle være mindre end den nuværende - fra 15 til 9 medlemmer.
Det blev livligt diskuteret, og man enedes om et kompromis, så den nyvalgte bestyrelse nu består af otte valgte på generalforsamlingen og tre medlemmer, der er udpeget af henholdsvis Regionsrådet, Norddjurs Kommunalbestyrelse og Syddjurs Byråd.
Ingen kø
På trods af en længere diskussion om vedtægterne og bestyrelsens størrelse og sammensætning, stod folk ikke ligefrem i kø for at stille op, bekræfter Marianne Als Nielsen, som blev valgt som formand af generalforsamlingen.
Hun er i forvejen formand for den nuværende bestyrelse i gamle LAG Djursland.
»Det lykkedes lige at få valgt en bestyrelse med otte medlemmer og to suppleanter. De fire, der fik flest stemmer ved afstemningen, er valgt for to år. De fire øvrige i bestyrelsen er alle valgt for et år og er således på valg til den kommende generalforsamling i 2023,« siger Marianne Als Nielsen.
Hun er sammen med Hans Münter og Marianne Lynæs Larsen de eneste gengangere fra bestyrelsen i den gamle LAG Djursland, hvis man ser bort fra, at Mads Nikolajsen, mangeårigt SF-medlem af Norddjurs Kommunalbestyrelse, nu er valgt af generalforsamlingen.
I den gamle LAG er han udpeget af Norddjurs Kommunalbestyrelse til at repræsentere Norddjurs Kommune.
Ny udviklingsstrategi
LAG uddeler EU midler under EU’s landdistriktsprogram, hvor det nuværende udløber i år.
Den nye LAG forventes at uddele over 2. mio. kr. om året til lokale projekter.
Den nye bestyrelse skal hurtigt i gang med arbejdet for at blive klar til årsskiftet.
Efteråret skal bruges på at udarbejde en lokal udviklingsstrategi med bred inddragelse af lokale interessenter, som det så smukt hedder.
Udviklingsstrategien skal godkendes af medlemmerne og sendes i høring hos kommuner og region.
Strategien definerer, hvad den lokale aktionsgruppe på Djursland de næste fire år skal have fokus på.
Kodeordene i den gamle LAG Djurslands udviklingsstrategi har været iværksætteri og jobskabelse som et tværgående fokusområde i perioden 2014-2022:
- LAG Djursland har støttet projekter inden for iværksætteri og jobskabelse, som sætter fokus på fødevarer, turisme samt grøn energi og miljøforbedring.
- Derudover har LAG Djursland støttet iværksættereneren med den gode idé.
- LAG Djursland har ønsket i særdeleshed at støtte projekter, som har kunnet skabe varige jobs.
Hjælp fra konsulentfirma
»I første omgang skal Bolig- og Planstyrelsen godkende referatet, bestyrelsens sammensætning og vedtægter, som er vedtaget på den stiftende generalforsamling, så vi kan søge om et tilskud til at komme i gang med oprettelsen og driften af den nye LAG,« siger Marianne Als Nielsen.
Den nye LAG kan ansøge Bolig- og Planstyrelsen om et tilskud på 190.000 kr. til oprettelse og drift af den lokale aktionsgruppe. En del af pengene skal bruges til at få hjælp til at få lavet udviklingsstrategien.
Formanden vil foreslå sin bestyrelse, at man i lighed med tidligere får hjælp fra et konsulentfirma til at lave udviklingsstrategien.
»Epinion hjalp os sidste gang, og jeg vil foreslå bestyrelsen, at vi også denne gang entrerer med et konsulentfirma,« siger hun.
Det er målet at være færdig med arbejdet i starten af november, så strategien kan godkendes hos Bolig- og Planstyrelsen først i det nye år.
Herefter kan man være klar til at indkalde til den første ansøgningsrunde i den nye LAG ikke så langt inde i 2023.
Når bestyrelsen forhåbentlig har fået godkendt den nye udviklingsstrategi inden årsskiftet, skal vi tage stilling til, hvordan den daglige drift af LAG Djursland skal være. Stillingen som koordinator skal slås op i henhold til de regler om udbud, der er.
Gamle LAG fortsætter
Den gamle LAG Djursland har uddelt midler for sidste gang, men den nuværende forening fortsætter sit arbejde et års tid eller mere, så længe der er aktive projekter som har modtaget tilskud.
Mange projekter rækker både ind i 2023 og 2024, så for nuværende er der ikke taget stilling til, hvornår den gamle LAG Djursland lægges ned.
Den mangeårige koordinator Helle Breindahl fortsætter således sit virke og er på plads til at følge de nuværende projekter hele vejen til målstregen.
En mulig afslutning på den nuværende LAG Djursland kunne være, at bestyrelsen ud i fremtiden beslutter på et tidspunkt at spørge Bolig- og Planstyrelsen, om det nu vil være okay at overdrage de resterende projekter til den nye LAG Djurslands bestyrelse.
FLAG
Den gamle LAG Djursland har også ansvaret for FLAG (lokale aktionsgrupper i fiskeriområder).
FLAG-puljen yder tilskud til projekter og aktiviteter, som skal bidrage til at fremme job- og vækstskabende erhvervsudvikling og beskæftigelse i de udpegede fiskeriområder.
På Djursland er kun Norddjurs Kommune udpeget som fiskeriområde.
Puljen var ellers sejlet i dok ved det seneste årsskifte, men så besluttede regeringen med bred støtte i Folketinget at råde bod på EUs forsinkede fiskeri- og budgetforhandlinger, grundet Brexit med mere, at lave en national FLAG pulje.
Med den politiske aftale om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet 2021-2023 blev det besluttet at oprette en national FLAG-pulje i årene 2021-2023.
Puljen er på 16 mio. kr. om året.
Ca. 80 % af det årlige beløb skal uddeles til projekter i udpegede fiskeriområder. De sidste ca. 20 % af beløbet dækker driften af de 10 lokale aktionsgrupper, som bl.a. indstiller projekter til tilskud hos Bolig- og Planstyrelsen.
Den gamle LAG Djursland har senest fået tre FLAG-ansøgninger, som bestyrelsen skal forholde sig til på sit kommende møde, der endnu ikke er sat dato på, fortæller koordinator Helle Breindahl.
Meningen med denne treårige nationale FLAG pulje er at sikre en overgangsordning for FLAG, og således binde den nuværende EU-programperiode sammen med den næste.
Fremtid for koordinator
Hvordan fremtiden ser ud for koordinator Helle Breindahl i forhold til den nye LAG Djursland, er af gode grunde ikke afklaret.
»Helle fortsætter som koordinator med reference til den gamle LAG Djursland bestyrelse indtil de projekter, der kører nu, er færdige,« siger Marianne Als Nielsen.
Hvorvidt Helle Breindahl fortsætter under den nye LAGs auspicier, afhænger af, om hun vil søge stillingen.
»Når bestyrelsen forhåbentlig har fået godkendt den nye udviklingsstrategi inden årsskiftet, skal vi tage stilling til, hvordan den daglige drift af LAG Djursland skal være. Stillingen som koordinator skal slås op i henhold til de regler om udbud, der er,« siger Marianne Als Nielsen.
»Helle sidder inde med en enorm viden fra sine år som koordinator, og hun er meget dygtig og vellidt. Om hun er interesseret i at fortsætte, skal hun selvfølgelig afklare med sig selv.«
Helle Breindahl har ikke ønsket at forholde sig til sin fremtid på nuværende tidspunkt. Hun afventer velsagtens de betingelser, som en fremtidig koordinator bliver stillet i udsigt.
I forhold til koordinatorjobbet for den gamle LAG fortsætter hun så længe, at bestyrelsen beder hende om det.
Hun er ansat på almindelige funktionærvilkår med en anciennitet, der giver hende et opsigelsesvarsel på seks måneder.