Budgetdisciplin tæller over alt andet

Voksen og Pleje-området koster flere penge end forventet i Norddjurs - pengene skal findes ved at skære ned på ældres rengøring, gøre maden dyrere og lukke varmtvandsbassinet i Hedebocentret i Grenaa.

Artiklens øverste billede
Inden kommunalbestyrelsesmødet modtog borgmester Kasper Bjerregaard protestunderskrifter mod lukningen af Hedebocentret af Dorthe Hansen t.v. og Rita Lyngesen fra Gigtforeningen samt Lene Fribo fra FOF t.h. Foto: Søren Andersen

»I politik gælder det, at hvis økonomien ikke hænger sammen, så er der ingenting, der hænger sammen.«

Sådan formulerede den konservative formand for Voksen og Plejeudvalget, Mads Jensen, sig ved tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde på Rådhuset i Grenaa.

Vi har i udvalget en økonomisk udfordring. Vi må derfor agere - også selv om det har konsekvenser, som kan være både positive og negative. Alle seks forslag til besparelser har negative konsekvenser

Mads Jensen

Anledningen var den store overskridelse, som man har set på udvalgets budget, hvor man ved udgangen af juli har set et merforbrug. Budgetopfølgningen på Voksen- og Plejeudvalgets område viser, at der på nuværende tidspunkt forventes et samlet forbrug på 800,3 mio. kr. i 2022. Dette medfører, at der er et merforbrug på 16,3 mio. kr. i 2022 i forhold til det oprindelige budget. Set i forhold til budgetopfølgningen for maj 2022, er det samlede merforbrug steget med 8,4 mio. kr.

Merforbruget vedrører stigende udgifter på socialområdet som følge af særligt dyre enkeltsager og stigning i støttebehovet hos borgere i egne og eksterne botilbud og bostøttetilbud. Endvidere er der store udfordringer med rekruttering, der medfører øgede udgifter til merarbejde og til vikarer på såvel socialområdet som på sundheds- og omsorgsområdet.

Budgettet skal holdes

Og i Norddjurs Kommune har man vedtaget, at budgetterne skal holdes - og at de enkelte udvalg selv skal finde pengene til overskridelser.

Varmtvandstræning er vigtigt og mange har behov for det. Men det er snart slut i Hedebocentret i Norddjurs. Pressebillede

Forvaltningen har peget på seks områder, hvor pengene kan findes. Det drejer sig om at reducere i rengøringen hos ældre i eget hjem - ved at gå til rengøring hver tredje uge i stedet for hver anden uge, stop for klippekortsydelse tilhjemmeboende borgere, dyrere for- eller efterretter i ældremaden, reducere i anskaffelser og vedligehold, spare på ledsagerordning til borgere med sindslidelse - samt ikke mindst til nytår lukke varmtvandsbassinet på Hedebocentret i Grenaa, hvor 450 borgere hver uge nyder godt af træning i det varme vand.

Protestunderskrifter

På vegne af de foreninger, som tilbyder aktiviteter i varmtvandsbassinet, kunne Lene Fribo fra FOF inden kommunalbestyrelsesmødet overrække borgmester Kasper Bjerregaard flere hundrede underskrifter fra protesterende borgere.

Borgmesteren overlod til det til udvalgsformand Mads Jensen at fortælle om baggrunden for besparelserne. Og det var i den forbindelse, at han mere end én gang nævnte, at økonomien skal hænge sammen.

»Vi har i udvalget en økonomisk udfordring. Vi må derfor agere - også selv om det har konsekvenser, som kan være både positive og negative. Alle seks forslag til besparelser har negative konsekvenser. Om rengøring hver tredje i stedet for hver anden uge, så skriver Ældrerådet i sit høringssvar, at det kan medføre øget ensomhed, hvis de ældre ikke vil have besøg i et hjem, som de ikke føler som rent. Stop for klippekortsordning for hjemmeboende kommenterer Handicaprådet med, at de finder det bekymrende, at det atter er de handicappede og svage borgere, som skal bære byrden. Stigningen i madpriserne risikerer ifølge Ældrerådet, at flere vil vælge ret nummer to fra, og at det vil have konsekvenser for underernæring og indlæggelser. Besparelser på ledsageordningen vil også ramme den enkelte med behov - og her må jeg understrege, at vi holder os inden for lovens rammer. Vi gør ikke noget, der er ulovligt,« sagde Mads Jensen.

Nødvendigt at handle

Han mente, at det dog ville have større konsekvenser, hvis man ikke handlede.

»Vi ved allerede nu, at også 2023 kommer til at give os økonomiske udfordringer. Men dem kommer vi på forkant med ved at gøre noget nu. Vi skal som kommune ikke love borgerne mere service, end vi er i stand til at levere. Min personlige ambition er, at vi skal skabe stabilitet. Vores serviceniveau skal ikke være som en rutschebane, der kører op og ned. Den skal ligge fast på et stabilt niveau, og det kræver, at vi har styr på økonomien,« sagde udvalgsformanden.

»Der er ingen tvivl om, at i debatten har Hedebocentret fyldte mere end de andre sparepunkter. Jeg vil gerne være ærlig, at sige, at da jeg så, at forvaltningen kom med forslaget om at lukke varmtvandsbassinet, tænkte jeg ”åh nej”. Jeg husker debatten fra tidligere, da det var på banen. Derfor skal der findes en anden løsning, for Hedebocentret er i så dårlig stand, at det ikke kan fortsætte. Så hvad har vi af muligheder for at tilbyde en holdbar løsning for varmtvandstræning på den lange bane,« sagde Mads Jensen.

Hans forgænger som udvalgsformand på dette område, socialdemokraten Lars Møller, var betænkelig ved, at man her og nu laver en løsning på et område med et længere perspektiv.

»Vi vil gerne gå en anden vej. Det kan godt være, at vi har nogle økonomiske principper, som vi kan slå hinanden oven i hovedet med, og som udenforstående kan have svært ved at forstå. Vi anerkender, at der er hårde udfordringer, men vi skal finde de rigtige løsninger,« sagde Lars Møller, som mente, at man er i gang med noget, som ikke giver mening.

Borgmester brød ind

Her brød borgmester Kasper Bjerregaard ind i talerrækken og gav sig selv ordet.

»Der er ingen tvivl om, at varmtvandsbassinet fylder meget i den her debat. Men her er der jo sat en afdækning i gang, så man skal undersøge mulighederne var varmtvandstræning andre steder, så vi står og snakker om noget lige nu, som vi ikke ved noget om. Ambitionen er at få et bedre tilbud, end det, der er i dag,«, sagde borgmesteren, der henstillede til, at ikke alle i sagen remsede de negative konsekvenser op i debatten.

Jeg ser min opgave i Voksen og Plejeudvalget at sørge for gode forhold for de ældre, for de syge og de handicappede. Men de her besparelser gør det modsatte

Jytte Schmidt

SF’s Jytte Schmidt takkede for høringssvar fra Ældrerådet og Handicaprådet.

»De fik ikke lang tid til at skrive dem, men vi fik to gode svar fra dem. Jeg er meget enig i, hvad de skriver, men alligevel stemmer SF for nogle af besparelserne på grund af overskridelserne på budgetterne. Var der så bare lidt håb om, at vi kunne indhente nogle af overskridelserne inden årets udgang - men sådan ser det ikke ud. Desværre. Jeg ser min opgave i Voksen og Plejeudvalget at sørge for gode forhold for de ældre, for de syge og de handicappede. Men de her besparelser gør det modsatte. Det er også svært at skaffe personale nok til at varetage opgaverne,« sagde Jytte Schmidt.

Sparer intet

Hun mente, at nogle af sparepunkterne måske slet ikke ville give en besparelse - som også handicaprådet har peget på i sit høringssvar.

»Og ærlig talt. Kan vi være bekendt, at tage ledsagelse fra nogle af de mest sårbare og syge mennesker. Der er omkring 15 personer i ordningen, som så ikke længere har mulighed for at komme ud - for at spare sølle 50.000 kroner,« sagde Jytte Schmidt.

Venstres Rikke Albæk Jørgensen mente, at besparelser og forringet service aldrig er rart.

»Det gør ondt, fordi vi rammer de svageste og dem, der ikke råber op. Der er ingen af forslagene er ringere eller bedre end andre,« sagde hun.

Løsgænger Diana Therese Mikkelsen havde ikke ventet, at man allerede nu skal pille ved nogle af de forbedringer, som var vendt tilbage efter det økonomiske kriseårs hårde beslutninger i 2018.

»Vi får et stigende antal ældre borgere, så vi skal tænke mere langsigtet. Måske med et varmtvandsbassin i et nybygget plejecenter. Men vi skal have ro på området - så jeg stemmer for besparelsen,« sagde det tidligere DF-medlem.

Altid regnet forkert

Enhedslistens Ulf Harbo mindede om, at det ikke er første gang, der der i den kommunale økonomi er regnet forkert.

Siden jeg kom ind i kommunalbestyrelsen i 2014 har vi regnet forbi på forskellige områder med mange hundrede millioner kroner. Så noget af det eneste, vi ved er, at vi ikke kan finde ud af at ramme rigtigt

Ulf Harbo

»Siden jeg kom ind i kommunalbestyrelsen i 2014 har vi regnet forbi på forskellige områder med mange hundrede millioner kroner. Så noget af det eneste, vi ved er, at vi ikke kan finde ud af at ramme rigtigt. Vi skylder faktisk borgerne for 84 millioner kroner i service. Og ved vi overhovedet, om der kommer sanktioner, hvis vi overskrider servicerammen, som vi jo ikke har udfyldt tidligere år? Det er der kommuner, som gør år efter år - uden sanktioner, fordi kommunerne samlet set har holdt sig inden for rammen. Det her er meget dårligt håndteret med en masse hovsa-ting, som skaber ustabilitet,« sagde han.

Socialdemokraten Karoline Bergkvist Søgaard slog fast, at sparekravene koster på borgernes selvhjulpethed.

»Rengøring hver tredje uge betyder, at borgerne får et mere beskidt hjem, hvor de måske bliver mere syge. Derudover så aktiveres de, når der kommer kommunale medarbejdere på besøg. Og jeg vil kalde forsøget på at finde andre steder til varmtvandstræning for en lappeløsning. Og når vi hører borgmesteren sige, at han gerne vil give sin plads i bassinet i Grenaa Idrætscenter videre, så hjælper det jo ikke. Ledsagerordningen betyder, at psykisk syge borgere får hjælp i - hold fast - to timer om måneden. To timer til at komme ud i samfundet. De må godt spare op, så de måske om et halvt år kan komme til en familiefødselsdag, der varer seks timer,« sagde hun.

Aben ligger der

Den konservative viceborgmester Benny Hammer var enig i, at sparekravene ikke er en 2022-udfordring.

»Nu ligger aben her og vi må forholde os til det. Der er mange spørgsmål til, hvad der kan gøres med varmtvandstræning. Og fremtiden ligger her i Grenaa Idrætscenter - men har man kapaciteten her? Og jeg tror ikke på løsningen med at sende folk til Auning. Vi skal garantere træning uden slip,« sagde han.

Til nye medlemmer - velkommen til virkeligheden. Til de erfarne - det her skulle vi nok have løst noget tidligere

Allan Gjersbøl Jørgensen

Ny Borgerliges Jens Kannegaard mindede om, at alle 27 i kommunalbestyrelsen har givet håndslag på, at de enkelte udvalg er ansvarlig for at overholde budgetterne.

Det fik socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen på banen.

»Til nye medlemmer - velkommen til virkeligheden. Til de erfarne - det her skulle vi nok have løst noget tidligere.«

Afstemningen viste, at blå blok - inklusiv løsgænger Diana Therese Mikkelsen - holdt sammen. Det samme gjorde Socialdemokratiet og Enhedslisten, men SF bortset fra to af sparepunkterne stemte sammen med den blå blok, så sparepunkterne blev vedtaget.

Efter mødet fortæller Lene Fribo fra FOF, at de foreninger, som bruger Hedebocentret, er i gang med at skrive et nyt høringssvar med det formål at sikre, at varmtvandstræning bliver et blivende tilbud, og at der ikke bliver et hul mellem flytningerne - sådan at Hedebocentret holdes kørende så lang tid det kræves ind i 2023 samtidig med, at faciliteterne gøres egnede og tilrettes de nye brugere samt at tiderne under gensidig hensyn fordeles mellem de eksisterende og nye brugere.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.