Budget på plads før borgerne høres

Alle partier i kommunalbestyrelsen i Norddjurs enige om skitse til den kommunale økonomi for de kommende år.

Artiklens øverste billede
Alle 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs er enige om en skitse til en budgetaftale. Pressebillede

Heller ikke i år har borgerne i Norddjurs de store muligheder for reel påvirkning af det kommunale husholdningsregnskab. Bag totalt lukkede døre er der forhandlet en skitse til en budgetaftale på plads inden der indkaldes til borgermøde onsdag 7. september på rådhuset i Grenaa. Aftalen om en budgetskitse er indgået af alle partier i kommunalbestyrelsen.

Selv om der formelt er mulighed for at påvirke skitsen ved at komme med høringssvar inden den politiske blåstempling ved første og andenbehandling, så viser erfaringerne fra tidligere år, at det ikke er mange kommaer, der bliver flyttet ved den procedure, som er helt anderledes end i nabokommunen Syddjurs, hvor det tekniske budget er præsenteret på kommunens hjemmeside og der holdes borgermøde inden politikerne sætter sig til forhandlingsbordet.

Alle er med

Budgetskitsen er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Nye borgerlige og løsgænger Diana Mikkelsen. Den indebærer, at alle stemmer for budgetskitsen, og der bliver ikke stillet ændringsforslag til enkelte dele.

Forligspartierne har indgået en budgetskitse for 2023, hvor der sættes penge af til flere børn og ældre i forbindelse med mængdefremskrivningerne. Der er også i forbindelse med budgetforhandlingerne givet ekstra midler til borgere med stigende behov på socialområdet til trods for at budgettet er stramt.

Forligspartierne har også sørget for midler til en lang række investeringer. De er enige om at give budgetterne et eftersyn i fagudvalgene i første halvår af 2023 blandt andet med henblik på at indarbejde hvad der kaldes ”best-practice” og læring fra andre kommuner og organisationer.

Spare og skære ned

Det tekniske budget viser, at der ikke er balance i kommunens økonomi i de kommende år og forligspartierne er derfor enige om, at der skal ske en reduktion af Norddjurs Kommunes udgifter. Med andre ord, at der skal spares og skæres ned.

»Det er vigtigt, at der sikres tid til dialog, stabilitet, forudsigelighed og lokal forankring af tilpasningerne,« hedder det i aftaleteksten.

I den forbindelse tages der flere værktøjer i brug fra 2024 med henblik på at skabe balance. Puljer i budgettet reduceres med en tredjedel - altså 33,3 procent, som dog er lig med beløb af en vis størrelse.

Kommunale bygninger og grunde uden kommunalt formål skal sælges. Endelig indarbejdes der effektiviseringsbidrag af servicerammen med 0,8 procent fra 2024.

Forligspartierne vurderer, at resultaterne fra nogle af de budgetanalyser, der allerede er blevet gennemført, vil være et godt afsæt for fagudvalgene til at skabe et økonomisk råderum. De er enige om, at kommende budgetanalyser skal have et større økonomisk sigte, blandt andet ved at sammenligne kommunens udgiftsniveau med sammenligningskommunerne.

Det stramme budget er ikke et Norddjurs-forhold. Alle kommuner er blevet pålagt en stram økonomi i den indgåede aftale mellem KL og regeringen. At aftalen er bleven så stram, skyldes krigen i Ukraine og kraftigt stigende udgifter, og statskompensation til forsørgelse efter corona.

Krigen i Ukraine har betydet, at der nu er politisk flertal for øgede militære udgifter, hvilket alt andet lige presser råderummet i kommunerne. Samtidig har krigen betydet kraftigt stigende priser, som har gjort kommunens indkøb dyrere.

Tidligere budgetaftaler luner

Forligspartierne ønsker med budgetskitsen et stabilt budget i forhold til de aftalte rammer for de kommunale budgetter. Selvom der er behov for en tilpasning af Norddjurs Kommunes økonomi, vil borgerne fortsat opleve, at Norddjurs Kommune udvikler sin service. Det skyldes effekten af en lang række langsigtede og strategiske indsatser, der er vedtaget i tidligere budgetforlig. Det gælder f.eks. indfasning af minimumsnormeringer i daginstitutioner, ekstra midler til 2-voksenordning i indskolingen i folkeskolen, finansiering af stigende antal PAU-elever, og flere midler til skoletjeneste med overnatning på Anholt.

Derudover er der også i tidligere budgetter investeret i eksempelvis Aarhus Airport, Visit Aarhus, DM i Vildt, Verdensballetten, samt videreførelse af midler til Bevæg dig for livet til og med 2023. Herefter vil det være en opgave for Kultur- og Fritidsudvalget at tilpasse og integrere det sammen med øvrige aktiviteter.

Byggesagsbehandlingen er ligeledes prioriteret i tidligere budgetter for at nedbringe svartiderne. Der er givet en permanent opnormering på 0,5 mio. kr. årligt, og en midlertidig bevilling på 5,4 mio. kr. for 2020-2023, der nedtrappes og udløber endeligt i 2023.

Forligspartierne er enige om at arbejde i retning af øget decentralisering på politisk niveau samt øge mulighederne for selvbestemmelsen i de enkelte fagudvalg og dermed sætte fagudvalgene mere i spil - både økonomi og politiske emner. Udvalgene opfordres til at frigøre midler til at egne prioriteringer, sådan som det 24. august 2022 er sket med corona-puljerne.

Forligspartierne er enige om at arbejde med flere basispuljer under de enkelte udvalg. Det vil øge stabiliteten og forudsigeligheden, når borgere og politikere ved, at den samme pulje vil forsætte hvert år, også selvom der ikke afsættes de samme midler i puljen hvert år.

Fleksible servicemål

Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for det aftalte serviceniveau. Forligspartierne er enige om, at det kan være nødvendigt at tillade midlertidige tilpasninger af det politisk vedtagne serviceniveau, hvis det skyldes udefrakommende begrænsninger. Det gælder f.eks. udfordringen med at fastholde og rekruttere på blandt andet Sundhed og Omsorg og socialområdet, som tidligere har motiveret en politisk beslutning om en fleksibilitet i servicemålene. Det kan oversættes til, at borgerne ikke altid kan regne med det serviceniveau, som er stillet i udsigt.

Forligspartierne forventer, at der fortsat arbejdes med strategiske indsatser for at afhjælpe rekrutteringsudfordringen, f.eks. øget investering i HR og uddannelse. Det værdimæssige fundament er Vores Norddjurs, som er kommunens organisations- og ledelseskodeks. Det er udarbejdet af medarbejdere og ledere i fællesskab og godkendt politisk i 2020.

Vores Norddjurs skaber fælles sprog og ståsted i kraft af de fire værdier: tillid, ordentlighed, udvikling og fællesskab. I et konstruktivt samspil med kommunalbestyrelsen danner værdierne grundlag for kommunens møde med borgeren, og at man lykkes med kerneopgaven overfor borgerne.

Forligspartierne bag denne budgetskitse er enige om at overholde den økonomiske politik og dermed også de overordnede rammer om strukturel balance. Der er enighed om, at forligspartierne i denne aftale mødes, når der er indgået en finanslovsaftale. Hvis der efter budgetvedtagelsen er væsentlige ændringer af de økonomiske budgetforudsætninger, herunder at den fælleskommunale budgetlægning ikke går op, er forligspartierne enige om at mødes og tage stilling hertil.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.