Godmorgen Syddjurs - virkeligheden og den virkelige virkelighed

Artiklens øverste billede

Byråd og embedsværk er kommet hjem fra sommerlandet med brune kulører og opladede batterier, som det hedder.

Hvad værre er, at det også fremgår af ansøgningen, at Syddjurs forventer forventer et underskud i Regnskab 2022 på mellem 80 og 90 mio. kr., hvor der var regnet med et overskud på cirka 40 mio. kr. 

Nu venter det mest spændende for en kommunalpolitiker - kun Kommuneplanen kommer op i nærheden af - budgetforgandlingerne.

De første vage politiske meldinger er allerede kommet: ’Der bliver ikke noget at rutte med’, ’Det økonomiske råderum er lille, så det bliver et nemt budget’, ’Kernevelfærdsområderne (børn, unge og ældre) bliver det opgaven at undgå besparelser på, men vi skal ikke forvente et stigende serviceniveau’.

Først 25. august offentliggør Syddjurs Kommunes direktion med kommunaldirektør Rasmus Møller i spidsen det budgetoplæg, som er udgangspunktet for budgetforhandlingerne.

Nu skal man ikke male en vis herre på væggen… , men har politikerne et billede af, at det bliver nemt at lave og blive enige om Budget 2023, så kan de godt slippe denne vildfarelse.

Hvorfor nu det?

Syddjurs Kommune har ligesom 49 andre af landets kommuner ansøgt Indenrigs- og Boligministeriet om tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner i 2023 fra den såkaldte §16-pulje.

25 mio. kroner har Syddjurs Kommune lagt billet ind på.

De statslige puljer reagerer en stor del af kommunerne altid på pr. automatik vel vidende, at de nok aldrig vil komme i betragtning.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har da også allerede været ude og sige, at han ikke mener, at over halvdelen af landets kommuner tilhører kategorien ’Vanskeligt stillede kommuner’.

Syddjurs hører ikke til de vanskeligst stillede, men nærlæser man kommunens ansøgning, får man et klart billede af, hvorfor de kommende budgetforhandlinger bliver et wakeup-call for både Byråd og borgere.

Syddjurs er kendetegnet ved at være en af de få kommuner, der både oplever markante stigninger i antallet af børn og i antallet af ældre.

Syddjurs er kendetegnet ved at være en af de få kommuner, der både oplever markante stigninger i antallet af børn og i antallet af ældre. 

Stigningen i antallet af børn sker især i kommunens vestlige del (læs Hornslet).

Det har betydet et stort pres på infrastruktur på skoler og dagtilbud i området. Der indgår således i budgetforslaget for 2023 anlæg af udskoling i Hornslet på 30 mio. kr. i 2023 og henholdsvis 39, 40 og 39 mio. kr. i 2024 til 2026.

Hertil kommer anlæg på dagtilbud i de vestlige skoledistrikter på 5 mio. kr. i 2023, 37 mio. kr. i 2024 og 47,4 mio. kr. i 2025.

»Udgifter der er nødvendige, hvis kommunen skal leve op til sine forpligtigelser. Antallet af 5-15 årige i Hornslet skoledistrikt forventes at være 27 procent højere i 2027 end det er i år,« konstateres det sort på hvidt i ansøgningen til Indenrigs- og Boligministeriet.

Så langt så godt.

Hvad værre er, at det også fremgår af ansøgningen, at Syddjurs forventer forventer et underskud i Regnskab 2022 på mellem 80 og 90 mio. kr., hvor der var regnet med et overskud på cirka 40 mio. kr.

»Forværringen skyldes især 80 mio. kr. i overførte anlægsudgifter og nødvendige nye anlæg på blandt andet dagtilbudsområdet, men 40 mio. kr. er stigende serviceudgifter til især pasning af børn som følge af en markant stigning i antallet af fødte og tilflyttede 0-5 år i forhold til det budgetterede.«

Nu kan regnestykket se lidt anderledes ud i direktionens budgetoplæg grundet ændrede forudsætninger, men alligevel: Velkommen tilbage fra sommerferie.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.