Hvordan finder Venstre Wistofts afløser?

August er højsæson for sommergruppemøder, lokalt og landspolitisk. Lørdag er turen kommet til Venstre i Syddjurs.

Artiklens øverste billede
En pæn del af Venstres lokale pinger med Claus Wistoft i spidsenmødtes med V-formand Jakob Ellemann-Jensen hos Business Djursland i Stabrand forud for KV21. På Venstres sommergruppemøde lørdag afslører lokalforeningen, hvordan den vil finde Wistofts afløser. Fra v.: Bestyrelsesformand Ole Sørensen, Business Djursland, V-byrådsmedlemmerne Christoffer Pedersen, Marianne Kirkegaard og Jørgen Ivar Mikkelsen, V-formand Jakob Ellemann-Jensen, V-borgmesterkandidat Claus Wistoft, Venstres tidligere lokalformand Søren Høg og Business Djursland direktør Ole Svit. Foto: Lars Norman Thomsen

Lørdag 20. august afslører Venstre i Syddjurs, hvordan lokalforeningen vil finde afløseren for partiets mangeårige borgmesterkandidat og stemmemagnet Claus Wistoft, som har annonceret for længst, at han er i gang med sin sidste byrådsperiode.

Afsløringen bliver præsenteret for åbent tæppe ved Venstres sommergruppemøde på Fuglsøcentret.

Skarpt bedømt er tre af de nuværende byrådsmedlemmer i spil: Jørgen Ivar Mikkelsen, formand for Syddjurs Spildevand A/S, Christoffer Pedersen, formand for Sundheds- og ældreudvalget og Riber Hog Anthonsen, medlem af Økonomiudvalget sammen med i øvrigt Claus Wistoft.

Venstre vil selvfølgelig sætte en proces i gang, så partiets medlemmer bliver klædt på til at træffe et valg.

Mærkesagerne

På sommergruppemødet kommer den syv mand og kvinder store byrådsgruppe også til at diskutere efteråret i byrådet, hvor budgetforhandlingerne er nært forestående.

Det sker med en forventning om, at Venstre har noget i støbeskeen som vil udfordre borgmester Michael Stegger Jensen og den øvrige venstrefløj under forhandlingerne.

Det kan udmærket være temaet ’effektiviseringer’ i den offentlige sektor, som er en meget forkætret størrelse, og som ved sidste års budgetforhandlinger blev kritiseret stort af Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.

Her var der tale om effektiviseringer på 9 mio. kroner ud af et budget på cirka 3 mia. kroner.

»Jeg forventer at forvaltningen hele tiden arbejder for at gøre tingene billigere og bedre, men procentvise nedskæringer bevidstløst spredt ud over alle områder er jo netop modsætningen til det. Det er meget godt formuleret i ordsproget: “any idiot can cut”,« lød det dengang fra Jesper Yde Knudsen til Lokalavisen.

Heri er han lodret uenig med Claus Wistoft, der altid har haft den opfattelse, at løbende administrative effektiviseringer m.m. og nye måder at gøre tingene på, er afgørende for at skaffe råderum i en kommunal økonomi.

Effektiviseringerne skal gøre det muligt at skaffe penge til bl.a. kerneopgaverne, men også til fortsatte investeringer. Den stramme styring af kommunernes økonomi og den demografiske udvikling gør det ekstra nødvendigt med effektiviseringer, ifølge Venstres gruppeformand.

Folketingsvalget

Venstre folketingskandidat på Djursland, Jens Kloppenborg, deltager i sommergruppemødet med det kommende folketingsvalg in mente.

Den blå side på Christiansborg har været særdeles fremme i skoene i august.

Venstre vil for eksempel spare penge på landets 94 kommunale jobcentre, meldte partiet ud forleden.

VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har påpeget, at jobcentrene ikke har evnet at tilpasse medarbejderressourcerne: »Når udgifterne til jobcenterdrift stiger i en periode med faldende ledighed, kan dette eksempelvis hænge sammen med, at jobcentrene ikke har tilpasset medarbejderkapaciteten til det faldende antal brugere af jobcenteret…”«

Ganske vist er udgifterne til selve beskæftigelsesindsatsen faldet i perioden, men udgifterne til jobcentrenes drift er steget ufortrødent.

Det har betydet, at udgifterne til den aktive beskæftigelsesindsats har ligget omtrent stabilt i perioden. Samlet set er udgiften per fuldtidsledig steget med 3700 kroner fra cirka 30.500 kroner i 2011 til cirka 34.200 kroner i 2019, viser VIVE-analysen.

Venstre er repræsenteret af Jens Bjørn Andersen i Syddjurs Kommunes Social- og beskæftigelsesudvalg. Om han deler moderpartiets holdninger til jobcentrene, bliver han nødt til at melde klart ud på sommergruppemødet?

I den seneste vælgerundersøgelse fra Voxmeter (15. august 2022) står Venstre til at få beskedne 13,4 procent af stemmerne ved et kommende folketingsvalg mod 23,4 procent ved valget 5. juni 2019.

Et mandattab på 19 (fra 43 til 24).

Samme mandattal står et anderledes selvtillidsfuldt Det Konservative Folkeparti til at få i Voxmeters undersøgelse.

Tal, der er til at føle på, og som vil betyde, at Venstre ganske givet må afskrive statsministerposten i en evt. kommende blå regering, hvis det går som Voxmeters undersøgelse viser.

Et mandattab på 19 eller lidt færre er så markant, at Jakob Ellemann-Jensen ikke vil kunne have den fornødne pondus (vælgermæssige opbakning) til at beklæde statsministerposten.

Et scenarie, som Jens Kloppenborg kommer til at forholde sig til på sommergruppemødet.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.