Det knager i samfundets fuger og bånd - eller gør det?

Tilflytteres indkomster har bidraget til øget ulighed mellem kommuner og landsdele, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklens øverste billede

Der er store forskelle på indkomsterne i de forskellige kommuner, og nu viser en ny ulighedsrapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor meget flyttemønstre har betydet for udviklingen i den enkelte kommune de seneste ti år.

I toppen af skalaen har tilflytterne til Hørsholm Kommune bidraget med en stigning i den gennemsnitlige disponible indkomst på 6,0 procent i perioden fra 2010 til 2020. I den anden ende af skalaen har tilflytningen i Lolland Kommune bidraget negativt med -1,0 procent af den gennemsnitlige disponible indkomst i samme periode. 2020 er det seneste år, der er indkomstdata fra.

»Der er væsentlige forskelle på indkomsterne i landets kommuner, og den udvikling er taget til over de seneste ti år. Det har flyttemønstrene bidraget til, så Danmarkskortet er blevet trukket endnu skævere end for ti år siden,« udtaler Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Vi ser en udvikling, hvor danskerne i højere grad bosætter sig med andre, der ligner sig selv og med samme indkomst. Det betyder, at nogle kommuner bliver markant rigere end andre, hvilket kan være med til at skabe A- og B-kommuner,« udtaler Lars Andersen.

Østjylland hænger på

I kommunerne Gentofte og Rudersdal var den gennemsnitlige disponible indkomst i 2020 på over 500.000 kroner per person.

Kommunerne, hvor den disponible indkomst i gennemsnit er lavest, findes primært på Syd- og Vestsjælland, Fyn og Sydjylland, hvor den i flere kommuner ligger under 300.000 kroner.

I de 12 kommuner i Østjylland bekræfter undersøgelsen de tendenser, man har kunnet se i lignende undersøgelser de seneste år.

Det er ikke overraskende, at nyrige Skanderborg topper med en gennemsnitlig disponibel indkomst i 2020 på 342.096 kr. mens Norddjurs ligger i bunden med en gennemsnitlig disponibel indkomst i 2020 på 273.713 kr.

Syddjurs placerer sig i midten af skalaen i Østjylland med en gennemsnitlig disponibel indkomst i 2020 på 305.147 kr.

I toppen af skalaen har tilflytterne til Skanderborg Kommune bidraget med en stigning i den gennemsnitlige disponible indkomst på 3,0 procent i perioden fra 2010 til 2020.

I den anden ende af skalaen har tilflytningen i Norddjurs Kommune bidraget negativt med minus 0,7 procent af den gennemsnitlige disponible indkomst i samme periode.

»De øgede indkomstskel er med til at svække sammenhængskraften i vores samfund, og det går ud over vores forståelse for hinanden på tværs af sociale gruppe,« lyder det fra Lars Andersen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.