'Kulturhuset med 100 nøgler' - Hornslet overvandt første hurdle
Hornslet er udvalgt som én af de 14 bymidter, som netop har fået mulighed for at arbejde videre med ansøgningen til forsøgsordning for 'frie' bymidter under Indenrigs-og Boligministeriet.
Hornslet har noget til fælles med Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Rønne, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg.
Samtlige 14 byer går videre i forsøgsordningen for frie bymidter.
32 kommuner havde tidligere i 2022 tilkendegivet deres interesse for at blive del af forsøgsordningen.
Inden sommeren 2022 skulle Indenrigs-og Boligministeriet udvælge de ti kommuner, som frem mod januar 2023 skal kvalificere deres ansøgning. Det blev så til 14 og ikke kun ti.
På baggrund af de endelige ansøgninger udarbejdes et lovforslag, som giver hjemmel til i de 14 bymidter at gennemføre de ønskede forsøg.
Ministeriets begejstring for Hornslets ansøgning som var udarbejdet af Syddjurs Kommune i samspil med forskellige mennesker i byen blev udtrykt på følgende måde af Bolig- og Planstyrelsen: »Innovativt og nytænkende forsøgsprojekt.«
Så kan det ikke udtrykkes skarpere: ’Innovativt’ og ’Nytænkende’. Det er gloser, der sjældent, hvis nogensinde før, er brugt, når lignende projekter skal bedømmes.
»Bolig- og Planstyrelsen vurderer, at der er tale om en innovativ indsats i form af et multifunktionelt hus med et mix af kommunalt- og foreningsdrevet engagement i en by, som oplever stor tilflytning af ressourcestærke borgere, som orienterer sig mod Aarhus by og ikke er aktive i lokalsamfundet.«
100 nøgler
For Hornslets vedkommende er det specifikt projektet ’Hornslet i udvikling’, der blev søsat ved årets start, som skal bane vejen.
Visionen har som overskrift: ’Kulturhuset med 100 nøgler’, som skal være et moderne forsamlingshus, der skabes af borgerne.
Kulturhuset skal rumme kulturelle og kulinariske tilbud, kreative værksteder, iværksætteri og frivillighed. Den nyetablerede Foreningen Kulturgrunden driver udviklingen af kulturhuset i samarbejde med Syddjurs Kommune.
Med forsøgsordningen får bymidterne mulighed for at blive sat fri af den lovgivning, som i dag kan stå i vejen for at afprøve nye tiltag.
Til forsøgsordningen er der afsat 25 mio. kr. årligt i 2024-2027 til medfinansiering af fornyelse af bymidter og 30 mio. kr. i 2024 til medfinansiering af placering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten.
2024-2029
Bag aftalen står regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.
Partierne bag ’Mere liv i bymidter og landdistrikter’ skal nu i gang med at behandle den forsøgslovgivning, der skal give kommunerne mulighed for at gennemføre forsøgene. Selve forsøgene gennemføres fra 2024-2027.
Syddjurs og Odder var to af fire Business Region Aarhus Kommuner som havde lagt billet ind på at komme i betragtning til at gå hele vejen: Hedensted og Silkeborg blev begge vejet og fundet for lette.