Kommunegrænserne ikke knivskarpe

37 børn med bopæl i Syddjurs har deres daglige gang i vuggestuer, dagplejer og børnehaver i nabokommuner. Ikke atypisk, oplyser man hos Syddjurs Kommune. Praksis gælder også den modsatte vej, for 48 børn med bopæl i andre kommuner, bliver passet i Syddjurs.

Artiklens øverste billede
37 børn med bopæl i Syddjurs har valgt et pasningstilbud i en anden kommune. Modsat har 48 børn fra andre kommuner, heraf 42 fra Norddjurs, valgt et pasningstilbud i Syddjurs. Arkivfoto

Er det korrekt, at mange forældre, der har købt hus i Hornslet, Ugelbølle eller andetsteds i Syddjurs Kommune, får deres børn passet i en anden kommune?

Børn har jo efter dagtilbudsloven adgang til at blive optaget i et dagtilbud i en anden kommune end opholdskommunen.

Dagtilbudsleder i Syddjurs, Kenneth Enrico Petersen siger:

»Det er korrekt, at der er forældre bosat i Syddjurs Kommune, der får deres børn passet, typisk i en kort periode, i andre kommuner end i bopælskommunen.«

»Oftest i forbindelse med flytning, hvor børnene bliver i deres tidligere institution i en periode. Der er også børn fra andre kommuner der passes i Syddjurs Kommune.«

Det sidste gælder især Norddjurs Kommune (se faktaboks). Hele 42 børn fra Norddjurs har valgt et kommunalt pasningstilbud i Syddjurs.

Skyldes ikke pladsmangel

Er det pladsmangel i institutionerne i for eksempel Hornslet, der gør det nødvendigt at henvise børn til pasning i andre kommuner?

Det mener dagstilbudslederen ikke.

»Vi har ikke indtryk af, at der er en kobling mellem pladsmangel i Syddjurs, og at børn passes i andre kommuner end Syddjurs. Vi tilbyder altid en plads inden for pladsgarantien ifølge Dagtilbudsloven,« siger Kenneth Enrico Petersen.

»En kommune skal tilbyde en plads inden for kommunen. Der er vedtaget en maksimal afstand på 15 km i Syddjurs Kommune. Det er yderst sjældent, at der er så langt til den tilbudte plads, men det kan forekomme i sjældne tilfælde, alt efter hvor langt barnets bopæl er fra institutionerne.«

Ikke dyrere for Syddjurs

Det koster ikke kommunekassen, at der er Syddjurs børn som går i børnehave, dagpleje eller vuggestue i Aarhus Kommune.

»Det er alene forældrene, der betaler en evt. forskel i udgiften for dagtilbuddet. Aarhus Kommune har væsentligt højere driftsudgifter end Syddjurs Kommune og denne merudgift betales alene af forældrene,« anfører Kenneth Enrico Petersen.

Reglerne på området er klare.

For børn i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner samt kommunal eller privat dagpleje må forældrenes betaling for en plads i dagtilbud højst udgøre 25 procent af bruttodriftsudgifterne pr. barn ved driften af det enkelte dagtilbud eller af de gennemsnitlige bruttodriftsudgifter pr. plads ved driften af dagtilbud af samme type i kommunen.

De 25 procent udgør således et loft for forældrebetalingen.

Det betyder, at kommunalbestyrelsens/byrådets tilskud til pladsen mindst skal udgøre 75 procent af bruttodriftsudgifterne pr. barn ved driften af det enkelte dagtilbud eller af de gennemsnitlige bruttodriftsudgifter pr. barn ved driften af dagtilbud af samme type i kommunen.

For Syddjurs forældre, der får passet børn i en nabokommune, betyder det, at de betaler hele prisforskellen mellem tilbuddet i Syddjurs og tilbuddet i nabokommunen.

»Forældrene betaler hele forskellen, ikke kun forskellen i forældrebetalingen, de 25 procent, men også forskellen i den kommunale andel, de 75 procent,« fastslår Kenneth Enrico Petersen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.