Stor forskel på sagsbehandlingstiderne i kommunerne

Har du et varigt handicap, kan du søge om støtte til en handicapbil, men den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er lang i Syddjurs. Dog ikke over et år, som en undersøgelse fra NB-Social for nogen tid viste.

Artiklens øverste billede
Der er fortsat stor forskel i sagsbehandlingstiderne kommunerne imellem, når det gælder ansøgninger om handicapbiler. Helt så galt, som en undersøgelse hos NB-Social viser, står det dog ikke til i Syddjurs. Forvaltningen kan ikke genkende de tal, som NB-Social melder ud. Arkivfoto

I 19 af landets kommuner er der en sagsbehandlingstid på over et år ved godkendelsen af handicapbiler. Det svarer til næsten 20 procent af landets kommuner. Det skrev NB-Social 22. april 2022..

Den kommune med den højeste ventetid er Ballerup Kommune med en ventetid på 117 uger. Mens Vallensbæk var kommunen med den korteste gennemsnitlige sagsbehandlingstid. Her skulle man gennemsnitligt kun vente i 11 uger, ifølge NB-Social.

Når man som borger ansøger om bil, så er det en omfattende proces der igangsættes og en meget grundig udredning af borgerens funktionsnedsættelse, der skal tilvejebringes.

Syddjurs Kommune

Vildt i Syddjurs?

Ifølge NB-Socials bilstatistik var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager om støtte til køb af bil efter servicelovens § 114 i de to Djurslands kommuner følgende:

  • I Syddjurs Kommune var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for at få en handicapbil 69 uger i 2020. I 2019 var den på 46 uger, mens den i 2017 var på 35 uger.
  • I Norddjurs Kommune var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for at få en handicapbil 20 uger i 2020. I 2019 var den på 31 uger, mens den i 2017 var på 21 uger.
  • I Syddjurs Kommune var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ved afslag af handicapbil på 80 uger. I 2019 var den på 28 uger, mens den i 2017 var på 55 uger.
  • For Norddjurs forelå der ingen oplysninger om ventetiden for afslag.

Som udgangspunkt er et år lig med 52 uger, men skal man være helt nøjagtig, består det af præcist 52,177457 uger.

Omfattende proces

Lokalavisen har stillet en række spørgsmål til Syddjurs for at høre, om man i forvaltningen kan genkende tallene, og hvorfor sagsbehandlingstiderne i gennemsnit er så tilsyneladende høje, som undersøgelsen fra NB-Social viser?

Syddjurs Kommune har gravet følgende tal frem, der afviger fra tallene i NB-Socials undersøgelse:

Optælling for 2019:

  • Støtte til bil bevilling: 3 handicapbiler - gennemsnitlig tid 268 dage.
  • Støtte til bil afslag: 1 handicapbil - gennemsnitlig tid 260 dage

Optælling for 2020:

  • Støtte til bil bevilling: 5 handicapbiler - gennemsnitlig tid 180 dage
  • Støtte til bil afslag: 2 handicapbiler - gennemsnitlig tid 270 dage

Registrering 2021:

Syddjurs Kommunes registrering i omsorgsjournalen viser følgende, hvad angår 2021:

  • Støtte til bil bevilling: 5 handicapbiler - gennemsnitlig tid 197 dage
  • Støtte til bil afslag: 3 handicapbiler - gennemsnitlig tid 162 dage
  • Særlig indretning bevilling: 3 handicapbiler - gennemsnitlig tid 150 dage
  • Særlig indretning afslag: 1 handicapbil - gennemsnitlig tid 137 dage

»Denne registrering er desværre misvisende, da der ikke er registeret i forhold til selve afgørelsen, men i forhold til sagens afslutning,« oplyser Syddjurs Kommune.

»Registreringen viser derfor en for lang sagsbehandlingstid. Da der kan være lang leveringstid på en bil, giver det misvisende længde. Der var især problemer med levering af biler i anden halvår af 2021.« ifølge Syddjurs Kommune.

Kan ikke genkende tallene

Syddjurs Kommune bemærker, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ligger langt under et år, og kommunen kan ikke genkende opgørelsen fra NB-Social.

For nuværende har Syddjurs Kommune 16 igangværende sager vedrørende støtte til køb af bil, som er søgt i 2021 og ligeledes fire hvad angår særlig indretning.

Det økonomiske perspektiv: Hvad det koster Syddjurs Kommune, når en borger skal bevilges en handicapbil, er det ikke muligt entydigt at besvare. Hver enkelt bevilling er konkret og individuel.

En langgaber

»Socialområdet har haft bevillingskompetencen i 2019 og 2020 i forhold til biler. Vores fagsystem på Socialområdet kan ikke trække de eksakte tal, så der er tale om en manuel optælling, og dermed tages der forbehold for dette i de nedenstående cirkatal. Optællingen på socialområdet er fra ansøgningsdato til bevillingsdato,« oplyser man i forvaltningen hos Syddjurs Kommune.

»Når man som borger ansøger om bil, så er det en omfattende proces der igangsættes og en meget grundig udredning af borgerens funktionsnedsættelse, der skal tilvejebringes. Vi skal som myndighed på området indhente grundige og aktuelle helbredsundersøgelser fra sundhedsområdet, borgerens kørselsbehov, aktivitetsniveau med mere. Dernæst skal der ske en afprøvning af bedst og billigst egnede bil, og det skal afklares, hvorvidt og hvordan en bil eventuel skal modificeres, inden der kan træffes en endelig bevilling/afslag på bil. Tallene er opgjort i en periode, der også har været præget af Covid-19, med de restriktioner dette har medført for myndighed, borger og eventuelle afprøvninger af bil.«

»Vi ønsker altid som Administration at træffe en afgørelse så hurtigt som muligt, således at borger ikke skal opleve unødig sagsbehandlingstid.«

Alt sammen forståeligt, men det forklarer fortsat ikke, hvorfor nogle borgere får behandlet deres ansøgning om støtte til køb af handicapbil langsommere end andre borgere, bare fordi de bor i en anden kommune.

Allerede i 2015 forsøgte Ankestyrelsen i en rapport for Socialministeriet at finde ud af, hvorfor der sagsbehandlingstiderne var så forskellige fra kommune til kommune.

Ankestyrelsens bilstatistik viste, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid varierede i 2015 fra 11,79 uger i den hurtigste kommune til 81,13 uger i den kommune, der var længst tid om at behandle sagerne.

Formålet med undersøgelsen var, at kommuner med en lang sagsbehandlingstid skal have mulighed for at lære af kommuner med en kort sagsbehandlingstid.

Læringskurven er tilsyneladende meget stejl.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.