Er det her skjult kamera eller bare Danmark anno 2022?
Foreningen Kulturbroen i Hornslet søger med mellemrum et par tusinde kroner af de såkaldte §18 midler i Syddjurs Kommune, men det vil være synd at sige, at det er en god forretning.
Kulturbroen, Hornslet er en lille forening af frivillige, der hver onsdag aften på Rosengården tilbyder lektiehjælp, sprogtræning, hjælp til at læse og forstå henvendelser fra myndigheder, lave ansøgninger om pas m.m. til flygtninge i det syddjurske.
Kulturbroen arbejder i regi af Dansk Flygtningehjælp, der tilbyder råd, vejledning og kurser - men ikke økonomisk støtte.
»Derfor søger vi med mellemrum et par tusinde kroner af §18 midlerne i Syddjurs Kommune – midler der er øremærket frivilligt, socialt arbejde. Det er p.t. tilstrækkeligt til at dække vores udgifter til materialeindkøb og diverse småting,« fortæller Marianne Nykjær Madsen, Frivillig og bestyrelsesmedlem i Kulturbroen Hornslet.
Så fint, men ...
Det er jo altsammen fint, hvis det ikke var fordi, at der i 2021 er kommet nye bankregler, som for Kulturbroen betyder, at foreningen af de 2000 kroner, den har fået bevilget af kommunen, skal betale 1.340 kroner i diverse gebyrer til Djurslands Bank, følge Marianne Nykjær Madsen.
Regnestykket ser således ud:
- 4 X abonnement à 150 kr: 600 kr
- Forbrug e-bank erhverv: 540 kr
- Løbende adgang – MC Debit standard: 200 kr
- I alt: 1340 kr
Hvidvask og terror
»Så vidt vi kan forstå, er en af begrundelserne for de, for en lille forening som vores, store gebyrer og et stort administrativt arbejde i relation til vores bankforretning, at bankerne skal have styr på hvidvask og terror,« siger Marianne Nykjær Madsen.
»Og selvfølgelig skal der være styr på det. Men det forekommer grotesk, at små foreninger med få tusinde kroner i egenkapital skal betale godt og vel halvdelen af de midler, som kommunen bevilger til banken – midler, der retteligt skulle bruges på frivilligt, socialt arbejde,« lyder det fra Marianne Nykjær Madsen.
Kommentarer på Adresseavisens Facebookprofil:
Thøger Trold Pauli:
»Ja det kan godt passe. Det er dyrt at være lille forening. Man skal have en erhvervs MobilePay konto og den skal sættes ind på en erhvervskonto i en bank. Det kan sagtens løbe op i 2000 kr i gebyrer og afgifter om året. Bankerne siger, at de skal kontrollere foreningerne for at forhindre hvidvask, men det er urimeligt at gebyrerne ikke afhænger af foreningernes størrelse og indestående.«
Bastian Vangsted Kalinski Johansen:
Thøger Trold Pauli - Er det ikke ’bare’ at åbne en erhvervskonto i udlandet til sådan slags gebyrer? Så kan bankerne herhjemme køre sig selv i sænk.
Kenneth Degnbol:
»Vi er en politisk forening, det også oplever at en væsentlig del af den kommunale partistøtte ender i bankgebyrer - det er faktisk også Djursland Bank for vores vedkommende. Det er ret frustrerende.«
Adresseavisen afventer kommentarer fra Syddjurs Kommuner og Djurslands Bank.