Fra sygehus til sundhedshus - og nu måske nærhospital

Norddjurs Kommune skal finde gode argumenter frem for at komme med på listen over byer med nærhospital.

Artiklens øverste billede
Måske skal skiltemalerne atter i arbejde - hvis Grenaa Sundhedshus skal skifte navn til Grenaa Nærhosptal. Foto: Region Midtjylland

I mange år havde Grenaa et sygehus - med overlæger, læger, sygeplejersker og hvad der ellers hører til.

Så ramte centralisering og sparekniv. Grenaa Sygehus blev til Grenaa Sundhedshus - med langt færre funktioner og skulle djurslændingene på sygehuset, gik turen 60 kilometer til Randers eller Aarhus.

Nu kan det ende med et nyt navn på bygningerne på Bavnhøj. Grenaa Nærhospital. Men det kræver en indsats og en god ansøgning fra Norddjurs Kommune.

Regeringen og en lang række partier er blevet enige om at afsætte op til fire milliarder kroner til oprettelsen af op til 25 nye nærhospitaler.

Sådan lyder det i en ny og bred sundhedsaftale mellem regeringen og alle Folketingets partier.

Placering ikke fastlagt

Placeringen af nærhospitalerne er endnu ikke fastlagt, da de fire milliarder kommer til at indgå i en pulje, som regioner og kommuner kan søge fra i fællesskab. Pengene kan både gå til ombygning af eksisterende bygninger og nybyggeri samt investeringer i IT, udstyr til undersøgelser, behandling og lignende.

De 25 nærhospitaler skal kunne tilbyde sygehusfunktioner, der kobles til det nærmeste akutsygehus, dog ikke sengepladser. For eksempel kan patienter, der har en kronisk sygdom eller psykisk lidelse få foretaget ”ukomplicerede undersøgelser” som røntgenbilleder og blodprøver, fremgår det af aftaleteksten.

Men det er funktioner, som sundhedshuset i Grenaa allerede kan tilbyde - så hvad er det nye? Tja - det er ikke så ligetil at svare på. Men det er værd at lægge mærke til, at i den socialdemokratiske regerings oprindelige sundhedsudspil - med titlen ”Tættere på II” var Grenaa udpeget til at rumme et nærhospital.

Den prioritering er dog ikke kommet med i den nye sundhedsaftale med alle partier.

Ændret af forligskredsen

Avisen har spurgt Leif Lahn Jensen, socialdemokratisk gruppeformand på Christiansborg og valgt på Djursland, om han kan forklare ændringen.

»Det må være de andre partier i forligskredsen, der har ønsket det. Men jeg vil sige, at jeg vil blive meget overrasket, hvis ikke Grenaa får et af de nye nærhospitaler. Det kan godt være, at vi i forvejen har de fleste af de funktioner, som hører til et nærhospital, og at man derfor vil opleve større glæde andre steder i landet, når placeringen afgøres, men jeg vil sammen med Else Søjmark, der jo er centralt placeret i Regionsrådet kæmpe for, at Grenaa bliver tilgodeset så meget som overhovedet muligt,« siger Leif Lahn Jensen.

Nu er det så meningen, at alle kommuner skal byde ind med en god begrundelse for, hvorfor man lige skal placere et nærhospital her - og det er her, at Norddjurs Kommune nu kommer på arbejde - en opgave, der ikke bliver lettere af, at Norddjurs Kommune nu vil fyre den mand, som i hele kommunens 15-årige levetid har stået i spidsen for sundhedsområdet, velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.