Rød-grøn manifestation på Kulturhotellet

Over 100 rød-grønne gæster dukkede op på arbejdernes historiske kampdag på Kulturhotellet på Hovedgaden i Rønde og signalerede med stor tydelighed, at der er samling på venstrefløjen lokalt og nationalt.

Artiklens øverste billede

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten står mere sammen end nogensinde. I hvert fald i Syddjurs.

Et fremmøde på over 100 rød-grønne på Kulturhotellet til 1. maj gav visse logistiske udfordringer i den tætpakkede sal. Alle Fotos: Lars Norman Thomsen

Det kom klart til udtryk ved søndagens 1. maj arrangement på Kulturhotellet i Rønde, hvor cirka 100 partimedlemmer og venstrefløjsstøtter var mødt op i et tal, der også overraskede arrangørerne med de to aktive SF-medlemmer i spidsen, Marianne Als Nielsen og Eigil Holm Nielsen, som de to, der regerede i baglandet.

Der blev i hast båret flere stole ind i den store sal på Kulturhotellet, og ude i caféen blev der brygget kaffe på to små kaffemaskiner i lang tid for at efterkomme efterspørgslen.

Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, slog fast, at Enhedslisten anser som en despot, der skal bekæmpes på alle måder, også med våben.


Lad os bare sige det, som det er. Det var en rød-grøn manifestation, vi overværede. Konstellationen S, SF og Enhedslisten bliver svær at slå i denne byrådsperiode. Den har et afsæt i byrådet på 13 mandater ud af 27 og et stort og aktivt bagland, som de øvrige partier, der er repræsenteret i Byrådet, skal stå tidligt op for at matche.

Det kan godt være, at borgmester Michael Stegger Jensen har proklameret, at han vil have samtlige 27 i Byrådet med, når der er afgørende politiske dagsordener, men han kan også trygt gøre det, fordi han har en venstrefløj, som der er samling på, og som han mærker opbakning fra.

En festdag

Venstrefløjen markerer sine mærkedage, og medlemmerne dukker op. Ikke noget med, at jeg kan ikke lige søndag formiddag, fordi jeg skal pudse bil, gå 18 huller i golf eller spise brunch med naboerne.


Leif Lahn Jensen fremhævede 'Arne-pensionen' som den måske stærkeste og vigtigste landvinding, som han har været med til at gennemføre i Folketinget.

De var der alle fra trofaste Molly og Benny Thomsen, Ryomgård parret, der sidste år kunne fejre jernbryllup og Benny siden 95 års fødselsdag til de mange, der altid er der, når venstrefløjen kalder sammen.

Det gjaldt Enhedslistens showman og bedste bud på en politisk fritænker og anarkist, Hasse Schneidermann, Thorsager, og Socialdemokratiets kjøwenhavner, Søren ’Sølvsmed’ fra Hvilsager.

Sidstnævnte er kender af Socialdemokratiets hofdigter, Oskar Hansen, og partihistorien kan han i søvne og fortælle bedre end de fleste fra sine mange år som partisekretær.

Han nævnte for Adresseavisens udsendte, at han medvirker, når DR snart sender en dramadokumentar i fire afsnit om Helle Virkner og afdøde statsminister Jens Otto Krag. Det er der grund til, at se frem til. Søren Hansen, som er hans borgerlige navn, kan sin Krag. De to var nære venner, hvis Krag da havde nogle venner?

Tidligere Syddjurs borgmester Ole Bollesen var der sammen med sin kone. Han har nu tid til at sejle igen og har anskaffet sig en ny båd, fortalte han.

Han glæder sig over, at arvtageren til borgmesterposten blev partifællen Michael Stegger Jensen, der naturligvis også var der og benyttede lejligheden til at hylde partiets afgåede lokalformand og strateg i Syddjurs, Søren K. Lauridsen, der i april takkede af på generalforsamlingen efter eget ønske og veludført dåd.

To borgmesterposter til Socialdemokratiet er naturligvis ikke bare Søren K. Lauridsens værk alene, men tag ikke fejl af hans strategiske evner. Aldrig har han vaklet i troen på, at Bollesen og Stegger kunne gå hele vejen.

SFs nyvalgte byrådsmedlem Kasper Nissen havde fået hvervet som konferencier, og det klarede skolelæreren fra Molsskolen og revyskuespilleren, der mestrer kunsten at være munter uden at forfalde til det platte, med akkuratesse.

Retten til tidlig pension har været en af de vigtigste kampe for mig i min tid i Folketinget

Leif Lahn Jensen

Arne på Djursland

Det lokale S-folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, stærk gruppeformand på Christiansborg, var indforskrevet som taler. Da han gik på, vidste han ikke, at han hen på eftermiddagen ville få statsministeren i røret grundet Nick Hækkerups afgang som Justitsminister. Men senere søndag kunne Lahn pakke kufferten og drage mod hovedstaden mandag morgen men en en ren kalender. Kun et tema fyldte, at køre gruppen i stilling igen efter ministerrokaden.

Jakob Ribergaard, 23, er Leif Lahn Jensens nye altmuligmand, der hjælper den socialdemokratiske gruppeformand med videoklip og praktiske ting.


Den tidligere havnearbejder på Aarhus Havn blev præsenteret som en ægte working class hero. Efter mange år i politik, kender Socialdemokratiets gruppeformand alt til at skulle fange et større publikum en forårssøndag.

Med et par velvalgte eksempler forklarede han, hvorfor ’Arne-pensionen’ har været til gunst for flere af hans tidligere kolleger, som får lejlighed til at nyde deres otium efter et langt og fysisk nedslidende arbejdsliv.

Leif Lahn Jensen kunne fortælle, at knap 550 personer på Djursland har fået tildelt retten til tidlig pension, ’Arne-pension’. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

På landsplan er antallet 33.500, og det er især håndværkere og slagteriarbejdere, som fylder i statistikken.

»Retten til tidlig pension har været en af de vigtigste kampe for mig i min tid i Folketinget, og derfor er det skønt at se, at så mange gode folk fra Djursland rent faktisk har taget godt imod ordningen.«

Den nye pensionsordning gør det muligt for personer, der har været mange år på arbejdsmarkedet, at trække sig tilbage op til tre år før folkepensionen. Siden den 1. august 2021 har det været muligt at søge om ret til ordningen, som regeringen, DF, SF og Enhedslisten står bag.

»Borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet fra en meget tidlig alder, skal kunne trække sig tilbage på en værdig måde og få nogle gode år med familie og venner. Det giver den her ordning mulighed for, og derfor er den så vigtig.«

61-årige, der har været på arbejdsmarkedet i 42 år, kan gå på pension et år tidligere end den almindelige folkepensionsalder. Har man som 61-årig været på arbejdsmarkedet i 43 år, kan man gå fra to år tidligere, og har man som 61-årig været på arbejdsmarkedet i 44 år har man ret til at gå fra tre år tidligere. Ni ud af ti af dem, som får gavn af ordningen, er ufaglærte og faglærte.

Det er muligt at søge om ret til tidlig pension fra man er fyldt 61 år. Det har ca. 44.700 borgere gjort indtil videre. Af dem, som frem til den 31. marts 2022 har fået behandlet deres ansøgning, har altså omkring 33.500 borgere på landsplan og knap 550 borgere på Djursland fået tildelt retten til tidlig pension.

Syddjurs borgmester Michael Stegger Jensen takkede Socialdemokratiets netop afgåede formand i Syddjurs, Søren K. Lauridsen, for mange års samarbejde.

Goddag til våben

SFs byrådsmedlem Morten Siig Henriksen var sammen med Leif Lahn Jensens nye altmuligmand, Jakob Ribergaard, de yngste i det over 100 mand og kvinder store selskab.


Ungersvenden Siig dvælede ved krigen i Ukraine, og det engagement som mange i lokalsamfundet har ydet for at tage godt imod de ukrainere, der er kommet til Syddjurs på grund af krigens rædsler.

Morten Siig Henriksen citerede afdøde Michael Strunge og opfordrede unge til aldrig at opgive kampen for en bedre verden og fortsat folde drømmenes faner ud.

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen kom sent. Rent faktisk kort før lukketid, men ingen hastede hjem, før de havde lyttet til tredje skud på stammen af talentfulde, unge kvinder i spidsen for det ellers meget lidt hierakiske parti.

Mai Villadsen lukkede ned for al tvivl, om Enhedslistens syn på Vladimir Putin og nødvendigheden af at hjælpe Ukraine med støtte, også våben, i kampen mod den russiske despot.

Enhedslistens Søren Søndergaard udtalte forleden i Folketingssalen, at han mente, at Rusland ikke udgør en militær trussel mod hele Europa.

Men han nuancerede så sit synspunkt senere til, at Rusland selvfølgelig er en trussel på andre parametre som blandt andet cyber, atomart og misinformation.

Det har vakt opsigt, at enkelte medlemmer af Enhedslisten tidligere har givet Nato delvist skyld for konflikten, eller at Ukraine har en del af skylden grundet sin politik over for landets russiske mindretal.

Med Mai Villadsens afsluttende statement kunne de over 100 rød-grønne trisse hjemad i forårssolen efter at have bidraget til en lokal manifestation, der i nyere tid ikke er kommet tilsvarende til udtryk i en politisk kontekst.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.