Erhvervsaffald: Kirkens Korshær må betale ved kasse 1

Bestyrelsesformand i Kirkens Korshærs Genbrugsbutik i Hornslet, Bent Nielsen, undrer sig over, hvorfor frivillige organisationer skal betale 200 kroner plus moms hver gang man afleverer kasserede ting og sager på en Reno Djurs genbrugsplads.

Artiklens øverste billede
Kirkens Korshærs Genbrugsbutik i Hornslet rundede de 30 sæsoner i 2018. Butikken har en årlig omsætning på cirka 1. 5 mio. kroner. Hovedparten af disse midler går til socialt arbejde i Danmark for de, der befinder sig på samfundets bund. Arkivfoto

Kirkens Korshær er en hjælpeorganisation, der med udgangspunkt i folkekirkelige værdier udfører socialt arbejde i Danmark. Siden 1912 har Korshæren hjulpet socialt udsatte mennesker i Danmark – hjemløse, misbrugere, psykisk syge, ensomme, fattige.

Kirkens Korshærs mange frivillige driver 240 genbrugsbutikker landet over. Blandt andet en butik i Hornslet, hvor der er fyldt op på hylderne med vintage tøj, retro kaffekander, gamle LP’er, videobånd, møbler og meget andet.

Alt sammen noget, som enten er afleveret af lokale borgere eller hentet af Kirkens Korshærs frivillige efter et tip fra en borger om det dødsbo eksempelvis.

Kirkens Korshær driver varmestuer, herberger, bofællesskaber og samtaletjenester for hjemløse, fattige, psykisk syge, misbrugere, tidligere indsatte, ensomme og andre udsatte mennesker i 29 byer rundt om i Danmark.

Vi føler, at vi bliver misbrugt af Reno Djurs, fordi vi skal betale 200 kroner +moms hver gang vi kører på genbrug med ting og sager, som er blevet kasseret

Bent Nielsen, formand i Kirkens Korshær Hornslet

Overskuddet ved salget, som jo passer som fod i hose ind i en grøn Minister Dan Jørgensen strategi med recycling, bæredygtighed ... you named it!


Samme Minister Dan er imidlertid ikke indstillet på at fritage frivillige organisationer fra at betale gebyr, når de kører forbi en lokal genbrugsplads med ting og sager, som i en dårlig stand, at de ikke kan sælges i en genbrugsbutik.

Det undrer Bent Nielsen, bestyrelsesformand i Kirkens Korshær i Hornslet, som her i foråret er blevet opmærksom på, hvad det koster, når Korshærens folk kører ud med kasserede genstande, ting og sager til en Reno Djurs genbrugsplads.

»Vi føler, at vi bliver misbrugt af Reno Djurs, fordi vi skal betale 200 kroner + moms hver gang vi kører på genbrug med ting og sager, som er blevet kasseret,« siger Bent Nielsen.

»Det er vel at mærke ting som er blevet læsset af ved vores butik i Hornslet i nattens mulm og mørke, så kan vi sortere det. De penge, som vi tjener, bliver brugt til mennesker her i landet som er i nød. Derfor synes vi, at det er uretfærdig, at vores indtægter skal gå til afgifter + moms. Selv er vi ikke momsregistreret.«

Ifølge Bent Nielsen har Kirkens Korshær allerede i 2022 betalt på den anden side af 2.500 kroner i gebyrer til Reno Djurs.

»Det er penge, som vi langt hellere ville levere videre til de mennesker, der virkelig har brug for pengene,« siger Bent Nielsen, som har talt med kolleger hos Kirkens Korshær i Mørke, hvor man er lige så fortørnede.

De penge, som vi tjener, bliver brugt til mennesker her i landet som er i nød. Derfor synes vi, at det er uretfærdig, at vores indtægter skal gå til afgifter + moms

Bent Nielsen, formand i Kirkens Korshær Hornslet

Følger ministeren

Det er imidlertid ikke reelt det fælleskommunale affaldsselskab Reno Djurs I/S, der er skurken.

Også selv om Reno Djurs ved årsskiftet ikke blev overstrømmet af hurrahilsner ved årsskiftet

Årsagen til den til tider ramsaltede kritik var, at Reno Djurs I/S ved årsskiftet indførte et nyt gebyrsystem for virksomheder, der benytter Reno Djurs’ genbrugsstationer.

Reno Djurs skal opkræve et gebyr for ydelsen, der indeholder alle omkostninger forbundet med ordningen for virksomhederne, herunder omkostninger til administration. Betalingen kan ske som betaling pr. besøg eller som betaling af et abonnement eller kombinationer heraf, men princippet om at ’forureneren betaler’ skal håndhæves.


Reno Djurs’ hidtidige abonnementsmodel for virksomheder, som har været gældende siden 2012, er ubureaukratisk og billig for virksomhederne. Det erkender de fleste.

Ordningens gebyr har imidlertid slet ikke kunnet leve op til intentionerne, at ’forureneren betaler’, fordi virksomhedernes betaling ikke dækker de samme virksomheders økonomiske træk på ydelsen.

I forhold til de frivillige organisationer som Kirkens Korshær, Røde Kors m.fl. følger Reno Djurs blot de anvisninger som Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har udstukket fra Christiansborg.

10. januar 2022 blev Dan Jørgensen i Folketingets spørgetid netop spurgt til sit syn på, at medlemmer af humanitære organisationer og foreninger, der uden honorar varetager samfundsmæssige interesser skal betale affaldsgebyr? Og om ministeren kunne forestille sig at kompensere for affaldsgebyr til lige netop disse organisationer og foreninger?

Efter en længere tirade af rosende ord og forsøg på at udvise dyb forståelse, ender Dan Jørgensen med at konkludere, at der er rimelighed i, at de frivillige organisationer og foreninger betaler for at komme af med deres affald på samme måde, som de også betaler for at få leveret varme, strøm og vand.

»Dette er med til at sikre overensstemmelse med det grundlæggende princip om, at forureneren betaler, som giver incitament til at begrænse mængden af affald, samt EU’s statsstøtteregler,« noterer Dan Jørgensen i sit svar.

Han påpeger tillige, at hvis de cirka 100.000 frivillige foreninger i Danmark spiller for betaling, når de vælger en kommunal genbrugsplads, »vil udgifterne til deres affaldshåndtering således i praksis blive pålagt de øvrige brugere, fx. den lille håndværkervirksomhed.«

Bestyrelsesformand i Reno Djurs I/S Kim Lykke Jensen (SF) har tidligere udtalt til Adresseavisen, at han er enig i Dan Jørgensens argumenter.

Sådan fungerer det

Den nye betalingsmodel pr. besøg fungerer således:

På alle Reno Djurs genbrugsstationer har man automatisk nummerpladegenkendelse. Det betyder, at når en håndværker kører ind på genbrugsstationen, vil hans nummerplade blive aflæst, og der vil automatisk blive hentet oplysninger om bilen samt bruger af bilen fra SKAT.

Oplysningerne fra SKAT er afgørende for, om besøget automatisk bliver registreret som et erhvervsbesøg eller ej. Det er håndværkerens ansvar, at oplysningerne i SKAT er opdateret. På grundlag af oplysninger fra SKAT vil alle brugere eller ejere af erhvervskøretøjer modtage faktura for besøget.

De nye betalingsprincipper er beskrevet i faktaboksen.

Reno Djurs har siden 1996 været Djurslandkommunernes affaldsselskab. Selskabet har til formål at håndtere affald, så både miljø og økonomi tilgodeses. Reno Djurs er som kommunalt fællesskab en selvstændig juridisk enhed, som ejes af Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune.

Ikke låst helt fast

Det er således tvivlsomt, om Kirkens Korshær eller andre lignende organisationer kan slippe for at betale gebyr for erhvervsaffald.

Bestyrelsesformand i Reno Djurs I/S, Kim Lykke Jensen (SF), udvalgsformand i Syddjurs Byråd, har dog tidligere til Adresseavisen også udtalt, at man i Reno Djurs bestyrelsen vil vurdere den nye gebyrordning, når den har virket et stykke tid.

Det gentog han i øvrigt på Byrådsmødet i marts 2022, hvor Jan Aude (C), formand for Social- og beskæftigelsesudvalget og selvstændig erhvervsdrivende med base i Hornslet, kritiserede gebyrordningen.

Venstre Jørgen Ivar Mikkelsen, medlem af den tidligere Reno Djurs bestyrelse, anerkender princippet om, at forureneren skal betale, men han havde foretrukket en abonnementsmodel.

I princippet kunne Kirkens Korshær jo bare sætte priserne op i butikken?

»Det kunne vi godt, men så vil det helt sikkert også påvirke salget,« fastslår Bent Nielsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.