Henning Sørensen fylder 90 år

Et langt liv som skralde- og afholdsmand med Grenaa som base.

Artiklens øverste billede
Henning Sørensen fylder 90 år skærtorsdag 14. april. Pressebillede

Skærtorsdag 14. april 2022 fylder Grenaa måske mest kendte skraldemand, Henning Sørensen, Villa Pax på Irisvej 90 år.

Henning Sørensen er et navn, som langt de fleste i Grenaa og omegn har stiftet bekendtskab med. Især gennem hans mange læserbreve i denne avis og andre steder, hvor han ikke er bleg for at blande sig i debatten. Om afholdssagen, krig og især fred.

Jeg har altid befundet mig bedst i dårligt selskab

Henning Sørensen

Som 10-årig var Henning Sørensen pacifist, og blev som voksen militærnægter i Oksbøllejren. Senere kom han med i Kampagnen mod Atomvåben og alle atommarcherne i 60’erne. I nyere tid tog han initiativ til en mindesten over vedtagelsen af militærnægterloven i 1917, opstillet i Gribskov i 2008, hvor landets første militærnægterlejr var.

I farfarens fodspor

Henning Sørensen er født og opvokset i Grenaa. Som 17-årig besluttede han at følge i farfaderens fodspor og blive afholdsmand, da han ved farfaderens begravelse mødte folk fra afholdsbevægelsen. Efter 20 år på formandsposten for Danmarks Afholdsforening sagde Henning Sørensen farvel og tak i 2012 og blev udnævnt til det første æresmedlem i foreningen siden 1943. Han er samtidig blevet valgt som ”Århundredets afholdsmand” af afholdsbladet Agitatorens læsere.

Efter en tid som arbejdsmand fandt Henning Sørensen job som skraldemand for Grenaa Kommune, hvor han blev i 31 år lige til han gik på efterløn. Han var i 18 år tillidsmand for kommunalarbejderne, og sad otte år i Grenaa Byråd for Socialistisk Folkeparti, som han blev medlem af ved partiets stiftelse og var folketingskandidat for ved en række valg.

Udover en flittig læserbrevsskribent så har Henning Sørensen skrevet flere bøger heriblandt ”Krudt uden kugler” om fredsbevægelsens historie samt erindringsbogen ”Fra mit livs skraldespand”.

Ordet i sin magt

Han har altid haft ordet i sin magt.

»Jeg har altid befundet mig bedst i dårligt selskab,« er et af eksemplerne - sagt og udtalt med en stemme ”så moduleret og distingveret, som tilhørte den en litteraturprofessor og ikke en tidligere skraldemand”, som det præcist blev udtrykt i en artikel i Kristeligt Dagblad.

Han er trods den høje alder stadig synlig i bybilledet i Grenaa - men nu med strøm på ladcyklen. Og det bliver ikke til så mange restaurantbesøg med hustruen Ellen som tidligere.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.