Udvalg slap for selv at finde penge til handicap-ombygning af skole

Østre Skole i Grenaa skal ombygges for en million kroner for at rumme ny elev i kørestol.

Artiklens øverste billede
Østre Skole i Grenaa er ikke særlig handicapvenligt bygget - og det skal der nu rettes op på, når der starter en ny elev i kørestol på skolen. Pressebillede

Stram budgetkontrol styrer de fleste danske kommuner efter. Det er mange år siden, at tillægsbevillinger givet i utide var en fast del af dagsordenen på kommunalbestyrelsesmøderne, når noget ”uventet” - og ufinansieret - dukkede op.

Men det skete på tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde i Norddjurs.

For til april skal en ny elev starte i tidlig SFO på Søren Kanne Skolen i Grenaa som forberedelse på at kunne starte i 0. klasse efter sommerferien.

Det her burde ikke komme uventet for os. Der burde på et langt tidligere tidspunkt havde været behandlet en anlægsbevilling på plads

Kasper Bjerregaard

Eleven er kørestolsbruger - og Søren Kanne Skolen er i dag et navn, der dækker over de to Grenaa-skoler, der tager imod de yngste elever, Østre og Vestre, der begge består af bygninger i flere etager, som ikke just kan siges at være handicapvenlige, så man kan komme rundt på skolen i en kørestol. For eksempel er der ingen af stederne trappelifte eller det, der i kommunalt sprog kaldes ”tilgængelighedstiltag”.

Forvaltningen havde til politikerne indstillet, at den nye elev bør tilbydes tidlig SFO og skolegang på Søren Kanne-skolens afdeling Østre. Her har man lokalerne til tidlig SFO og 0. klasse i skolens kælder. I stueeteagen er der klasselokaler, bibliotek og kantine, mens skolens første sal har klasselokaler, faglokaler og en festsal.

Omfattende arbejde

Det er forvaltningens vurdering, at der er behov for at gennemføre en del arbejder på Afdeling Østre for at gøre adgangen til SFO- og klasselokaler i kælder/parterre handicapvenlige, og for at en elev i kørestol kan anvende skolens bibliotek, kantine og toiletfaciliteter. det drejer sig om flere trappelifte samte tablering af asfalt eller flisebelægning på parkeringspladsen ved Østrehallen, som på nuværende tidspunkt er grus.

Såfremt eleven også skal have adgang til fællessamlinger i skolens festsal, som er placeret på første sal, vil det desuden være nødvendigt at etablere trappelift her.

Det skal bemærkes, at det i 2023 vil være nødvendigt at etablere trappelift fra stueplan til første sal, så eleven har adgang til faglokaler - herunder natur/teknik, som er obligatorisk fag i 1. klasse - på første sal. Dette bør være etableret inden skolestart i august 2023.

Udgiften forbundet med at etablere et hygiejnerum i kælder/parterre samt handicapvenlige adgangsforhold i Afdeling Østres kælder/parterre, stueetage og hal vurderes at blive omkring 750.000 kroner. dertil kommer udgifter i 2023, så den samlede regning løber op i næsten en million kroner.

Fandt selv pengene

Børne- og ungdomsudvalget havde selv fundet pengene, men det ville betyde, at pengene gik fra eksempelvis forbedringer på indeklima og vedligehold i kommunens skoler og dagtilbud.

Men efter kommunalbestyrelsens beslutning skal udgiften nu dækkes af puljen til strategiske opkøb.

Det skete efter borgmester Kasper Bjerregaard, (V), havde rost udvalget for selv at finde pengene - selv om det altså ikke ender sådan.

»Det her burde ikke komme uventet for os. Der burde på et langt tidligere tidspunkt havde været behandlet en anlægsbevilling på plads,« sagde borgmesteren, der blev bakket op på det punkt af Aleksander Myrhøj, (SF), der er formand for børne og ungdomsudvalget.

Og han roste udvalget for et godt stykke arbejde - og for hjælpen fra den øvrige kommunalbestyrelsen.

»Sagen er et godt eksempel på, at rammerne for et udvalgs arbejde er meget stramt styret af den økonomiske politik i kommunen. Der kunne komme andre udvalg med uforudsete udgifter, så jeg synes vi skal se på sådanne ønsker på samme måde som vi gør det i dag. Den her sag er kommet alt, alt for sent til os. det er en fejl, at der ikke på et tidligere tidspunkt er rejst over for os, så vi kunne tage højde for det i budgetbehandlingen,« sagde Aleksander Myrhøj.

Det var Enhedslistens Ulf Harbo, der på et økonomiudvalgsmøde - til overraskelse for de fleste i det store udvalg - trak kortet med en besked om, at den vej, man var på vej ind på, ikke var som aftalt i budgetaftalen.

På kommunalbestyrelsesmødet opfordrede han til, at den kommunale forvaltning også lærer af forløbet - også med hensyn til at anvise kreative løsninger på finansiering.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.