Det går helt vildt for sig i kommunerne

Alle 98 danske kommuner er nu med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste. Miljøminister Lea Wermelin fik et kort kik på mulighederne i Norddjurs.

Artiklens øverste billede
Borgmester Kasper Bjerregaard t.v. bød miljøminister Lea Wermelin velkommen til Glatved og til Norddjurs. I midten lytter en af områdets lodsjere, Thomas Høj Rasmussen, der i en en menneskealder har drevet landbrug i Glatved. Foto: Søren Andersen

Der er gået en bølge af vildskab gennem de 98 danske kommuner. Alle er de nu med i kapløbet om at blive Danmarks vildeste kommune.

Konkurrencen er sat i gang af Miljøministeriet ud fra en konstatering af, at naturen i Danmark lider. En million dyre-, plante- og svampearter er i fare for at uddø. Derfor er landets 98 kommuner i kamp om at vende udviklingen – og vinde konkurrencen om ’Danmarks vildeste kommune’.

Norddjurs har et godt udpunktspunkt i at være en vild kommune, for vi er placeret i den bedste tredjedel med vores indsats hidtil, og en enig kommunalbestyrelse står bag at tilføre området ekstra ressourcer - for der er naturligvis altid plads til forbedringer

Kasper Bjerregaard

I mere end et år har landets kommuner været i fuld gang med at så vilde hjemmehørende frø, plante træer og aktivere alt fra lokale børnehaver til plejehjem i kampen for at få den vilde natur tilbage i Danmark. Dysten går ud på at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.

Sådan gør vi her

Hvordan man griber opgaven an i Norddjurs fik miljøminister Lea Wermelin, (S), torsdag eftermiddag lejlighed til at orientere sig om på et tre kvarter langt besøg i Glatved Grusgrav - sandsynligvis på det tidspunkt den koldeste plet i hele kommunen. Men himlen var blå og solen kiggede på, mens en iskold vind lagde en dæmper på aktivitetsniveauet.

Borgmester Kasper Bjerregaard, (V), åbnede for det korte og intensive besøgsprogram med at byde ministeren velkommen til Norddjurs.

»Her i kommunen opererer vi med det blå og det grønne, når vi snakker natur. Naturligvis havet og vore skove og jordarealer, og her i Glatved vil man kunne se eksempler på biodiversitet i det grønne. Og Norddjurs har et godt udpunktspunkt i at være en vild kommune, for vi er placeret i den bedste tredjedel med vores indsats hidtil, og en enig kommunalbestyrelse står bag at tilføre området ekstra ressourcer - for der er naturligvis altid plads til forbedringer,» sagde Kasper Bjerregaard.

Han orienterede om hvordan Norddjurs Kommune strukturerer indsatsen for at blive Danmarks Vildeste Kommune, og hvordan man i kommunen arbejder med projekter, der skaber høj biodiversitet og skaber sammenhæng mellem eksisterende og nye naturområder.

Glatved er en perle

I Glatved er det målet at skabe en sammenhængende, vedvarende, intelligent og nyskabende indsats. Arealet rummer ud over naturområder med særdeles høj biodiversitet også et kommunalt affaldsselskab, råstofindvindingsområder og rekreative faciliteter i tilknytning til det kystnære landskab.

Man anser potentialet for at være stort for at udvikle, fastholde og udvide arealer med høj naturværdi i de færdigudgravede råstofgrave, men succesen er betinget af, at kommune kan facilitere og skabe tværfaglige samarbejder.

Det er altid godt at komme væk fra coronaskærmen, og danskerne har en stor interesse for naturen - men også en naturbekymring

Lea Wermelin
Ole Nørklit, direktør i Nymølle, der er Danmarks største råstofudvinder og særdeles aktiv på Glatved Strand, glædede sig over, at det her er muligt at kombinere erhverv og natur. Og området er åbent for gæster - helst i weekender, hvor der ikke køres med de tunge maskiner. Foto: Søren Andersen

Samarbejdspartnerne er Nymølle, der som landets største virksomhed på området driver råstofvirksomhed på stedet, lokale lodsejere, borgere og dyreholdere - hvor man undersøger muligheden for græsning - Region Midt omkring vurdering af hvilke udtjente råstofgrave, der med fordel kan retableres til natur samt om formidling om, hvordan råstofgrave kan retableres til artsrig natur, Nationalpark Mols Bjerge om at skabe sammenhæng til natur syd for kommunegrænsen samt Reno Djurs omkring mulig ny naturpleje.

Herudover vil Norddjurs Kommune også tage initiativ til at samarbejde med Syddjurs Kommune naturforvaltning, når projektet er nået lidt videre.

Et hotspot for biodiversitet

Glatvedområdet, der er åbent for offentligheden med respekt for, at der i ugens fem arbejdsdage i dagtimerne kører store maskiner, er karakteriseret ved højtliggende kalk, sten, sand og grus. Området er i mange år blevet anvendt som råstofgraveområde. I følge Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus findes nogle af Jyllands fineste overdrev - grundet tidligere tiders hårdhændede behandling af landskabet - netop i Glatved-området, der rummer biodiversitetshotspots med mange livsformer og mange sjældne arter.

Norddjurs Kommune har efter vejledning fra Naturhistorisk Museum og en række lokale natureksperter i nogle år udført naturpleje i området ved fjernelse af invasive arter og andre problemarter på de naturbeskyttede arealer. Norddjurs Kommune evaluerer den allerede udførte naturpleje og igangsætter om muligt græsning, hvis dette kan lade sig gøre.

Det er altid godt at komme væk fra coronaskærmen og danskerne har stor interesse for naturen - men de bekymrer sig også om den, sagde miljøminister Lea Wermelin. Foto: Søren Andersen

»Tak for at lægge arealer til fortællingen om, hvad I gør i Norddjurs for at blive Danmarks Vildeste Kommune. Det er altid godt at komme væk fra coronaskærmen, og danskerne har en stor interesse for naturen - men også en naturbekymring. Projektet med at blive mere vild startede jo med en enkelt kommune, hvor man opnåede imponerende resultater. Nu er alle danske kommuner med, og det synes jeg er imponerende - og det er godt, at vi har en platform at gå ud fra. Vi ved jo godt, at der er ikke noget så godt, som når kommuner kæmper mod hinanden - hvem vil ikke gerne slå nabokommunen,” spurgte Lea Wermelin.

Et enkelt kritisk pip blev dog luftet fra et par af beboerne i området.

»Hvor længe endnu vil der blive gravet og kørt med sten og grus her? Vi er meget påvirket af støjen og de mange lastbiler, som kører her.

Et svar fik parret ikke - men direktør Ole Nørklit fra Nymølle mente ikke, at hans virksomhed var den store synder, da det meste af virksomhedens produktion sendes videre med skib.

»Der er brug for sten og grus. Vi vil alle sammen gerne have nye veje at køre på - og det her er et af de bedste steder at hente materialet til det,« sagde direktøren.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.