Erhvervsaffald: Enig Reno Djurs bestyrelse rokker sig ikke en tomme

Bestyrelsen i det fælleskommunale affaldsselskab Reno Djurs I/S med ansvaret for affaldsindsamling og -håndtering på hele Djursland stadfæstede på sit seneste bestyrelsesmøde den ordning, der har været gældende siden årsskiftet for erhvervsaffald.

Artiklens øverste billede
Kim Lykke Jensen (SF), bestyrelsesformand i Reno Djurs I/S, bakker ligesom resten af bestyrelsen op om den nye gebyrordning for erhvervsaffald for at overholde gælde lovgivning og princippet om, at 'forureneren betaler'. Arkivfoto

Det har var just jubelord og ros på de sociale medier, der overstrømmede det fælleskommunale affaldsselskab Reno Djurs I/S ved indgangen til 2022.

Årsagen til den til tider ramsaltede kritik var, at Reno Djurs I/S ved årsskiftet indførte et nyt gebyrsystem for virksomheder, der benytter Reno Djurs’ genbrugsstationer.

Reno Djurs skal opkræve et gebyr for ydelsen, der indeholder alle omkostninger forbundet med ordningen for virksomhederne, herunder omkostninger til administration. Betalingen kan ske som betaling pr. besøg eller som betaling af et abonnement eller kombinationer heraf, men princippet om at ’forureneren betaler’ skal håndhæves.

Reno Djurs’ hidtidige abonnementsmodel for virksomheder, som har været gældende siden 2012, er ubureaukratisk og billig for virksomhederne. Det erkender de fleste.

Ordningens gebyr har imidlertid slet ikke kunnet leve op til intentionerne, at ’forureneren betaler’, fordi virksomhedernes betaling ikke dækker de samme virksomheders økonomiske træk på ydelsen.

Bestyrelsesformand i Reno Djurs I/S, Kim Lykke Jensen (SF), der er byrådsmedlem i Syddjurs og her formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget, har tidligere til Lokalavisen forklaret, at virksomhedernes indbetalinger ikke har kunnet dække mere end 14 procent af de faktiske omkostninger ved abonnementsordningen.

Vi har i det gamle system ikke levet op til gældende lovgivning og håndhævet princippet om, at ’forureneren betaler’. Derfor nikkede vi i bestyrelsen ja til, at administrationen i Reno Djurs skulle indføre den nye ordning

Kim Lykke Jensen, bestyrelsesformand i Reno Djurs I/S

»Vi har i det gamle system ikke levet op til gældende lovgivning og håndhævet princippet om, at ’forureneren betaler’. Derfor nikkede vi i bestyrelsen ja til, at administrationen i Reno Djurs skulle indføre den nye ordning,« siger Kim Lykke Jensen.

Trods kritik fra erhvervslivet stadfæstede den nyvalgte bestyrelse på et møde 9. februar, at ordningen kører videre og er gældende.

»Vi vil selvfølgelig løbende blive orienteret om de erfaringer, man gør sig på vores genbrugspladser. Bliver der afleveret mindre affald, det samme eller mere. Det får vi snart et fingerpeg om,« siger Kim Lykke Jensen, som erkender, at det altid er svært at indføre noget nyt og ligeledes få det fortalt på en måde, så de mennesker og virksomheder som berøres af den nye ordning, forstår, hvorfor det har været nødvendig at ændre praksis.

Jens Meilvang (Liberal Alliance), Kim Lykke Jensens pendant i Norddjurs Kommunalbestyrelse, og næstformand i Reno Djurs bestyrelsen de næste to år - så skifter de to plads i henhold til vedtægterne - har tidligere til Lokalavisen fortalt, at han også har fået mange henvendelser fra borgere og folk i erhvervslivet.

»Når jeg fortæller, hvorfor vi har indført den nye ordning for simpelthen at leve op til gældende lovgivning, så har jeg kun oplevet forståelse, og den seneste tid har jeg faktisk ikke hørt fra folk overhovedet,« siger Jens Meilvang.

Den nye model

Så det er den nye model, der fortsat er gældende. Den stadfæstede den nyvalgte Reno Djurs bestyrelse på bestyrelsesmødet 9. februar 2022, som nævnt tidligere.

Den nye betalingsmodel pr. besøg fungerer således:

På alle Reno Djurs genbrugsstationer har man automatisk nummerpladegenkendelse. Det betyder, at når en håndværker kører ind på genbrugsstationen, vil hans nummerplade blive aflæst, og der vil automatisk blive hentet oplysninger om bilen samt bruger af bilen fra SKAT.

Oplysningerne fra SKAT er afgørende for, om besøget automatisk bliver registreret som et erhvervsbesøg eller ej. Det er håndværkerens ansvar, at oplysningerne i SKAT er opdateret. På grundlag af oplysninger fra SKAT vil alle brugere eller ejere af erhvervskøretøjer modtage faktura for besøget.

De nye betalingsprincipper er beskrevet i faktaboksen.

Humanitære organisationer

Humanitære organisationer og foreninger, der ofte drives af frivillige, som det er tilfældet i landets mange Røde Kors genbrugsbutikker m.m., slipper ikke for at skulle punge ud, hvis de skal af med affald.

Det fremgår af et svar fra Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 3. februar 2022.

Spørgsmålet til ministeren fra Det Radikale Venstres medlem af udvalget, Niels Jørslev, lød:

»Finder ministeren det rimeligt, at medlemmer af humanitære organisationer og foreninger, der uden honorar varetager samfundsmæssige interesser, skal betale affaldsgebyr?

Frivillige humanitære organisationer skal betale affaldsgebyr på genbrugspladsen. Det kan i spørgerens øjne ikke være hensigten, at humanitære organisationer skal rammes af et gebyr, som er målrettet erhvervsvirksomheder.«

Svaret fra Dan Jørgensen var ikke til at tage fejl af:

»Ja, det finder jeg sådan set. Ligesom man betaler for el, vand og varme, også selv om man er en frivillig organisation, og også selv om vi som samfund synes, at vi gerne vil støtte frivillige organisationer, synes jeg altså også, at det på det her område er rimeligt. Vi siger ikke til en frivillig organisation: Vi kan godt lide jer, så I skal ikke betale for ellen, I skal ikke betale for varmen, I skal ikke betale for vandet. Nej, det gør vi ikke – vi siger: Det skal man selvfølgelig betale for ligesom alle andre. Derfor synes vi også, det er rimeligt, at man betaler for affaldshåndtering.«

Ministeren tilføjede, at der er cirka. 100.000 frivillige foreninger i Danmark.

»Hvis de frivillige organisationer bliver fritaget for betaling, når de vælger at benytte de kommunale genbrugspladser, vil udgifterne til deres affaldshåndtering således i praksis blive pålagt de øvrige brugere, fx. den lille håndværkervirksomhed,« noterede ministeren.

I samme åndedrag fortalte ministeren om sin frygt for, at en fritagelse af de frivillige organisationer kan føre til misbrug, »da virksomheder de facto vil kunne håndtere deres affald gratis, hvis de afleverer deres affald hos de frivillige organisationer.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.