Planklagenævnet: Ny brandstation i Rønde opført ulovligt

Syddjurs Kommune og Planklagenævnet er ikke just på julekort med hinanden efter, at sidstnævnte igen har ophævet en lokalplan, som kommunen troede var helt efter bogen.

Artiklens øverste billede
Processen med at opføre den ny brandstation i Rønde har ikke just kørt efter en lige linje. Senest har Planklagenævnet erklæret byggeriet ulovligt og bedt Syddjurs Kommune om at lave en ny lokalplan.

Forleden ophævede Planklagenævnet den af Byrådet godkendte lokalplan for et nyt velkomstcenter ud for Kalø Slotsruin og forlangte samtidig, at der skulle laves en miljøvurdering af projektet.

Nu har Planklagenævnet også afgjort en klage på opførelsen af den netop færdiggjorte brandstation på Bækkelundsvej 2 ved foden af Røndebakken Nævnet har afgjort, at byggeriet af brandstation kræver en ny lokalplan for området og ophæver dermed byggetilladelsen.

Planklagenævnet finder, at en opførelse af den ansøgte station til udrykningskøretøjer udgør en sådan væsentlig ændring af det bestående miljø, at det er omfattet af planlovens § 13, stk. 2, om lokalplanpligt.

Umiddelbart syd og vest for stationen ligger der et etageboligbyggeri, som består af 4 boligblokke. Stationen og etageboligbyggeriet er placeret, hvor der tidligere lå en møbelforretning og et kræmmermarked.

Med afgørelsen giver Planklagenævnet klager ret i, at der skulle være lavet en ny lokalplan, før byggeriet af den nye brandstation tæt på boligblokke kunne sættes i værk.

Vidtgående forpligtelse

Nævnet lægger vægt på, at der er ansøgt om at opføre en station til udrykningskøretøjer i et område, der er karakteriseret ved blandet erhverv og etageboligbebyggelse. Nævnet lægger desuden vægt på, at stationen vil medføre støjgener fra regelmæssige udrykninger af brandkøretøjer og ambulancer, der kan forekomme hele døgnet.

»Anvendelsen vil derfor vil have væsentlige funktionelle og miljømæssige konsekvenser i forhold til områdets karakter,« anfører Planklagenævnet

Derudover lægger Nævnet vægt på, at der er tale om et byggeri til offentlige formål, og at det er antaget i praksis, at der som udgangspunkt gælder en ret vidtgående forpligtelse til at udarbejde lokalplan forud for opførelsen af bygninger til offentlige formål

Syddjurs Kommune udstedte byggetilladelse til den nye brandstation på Bækkelundsvej i Rønde tilbage i oktober 2020, og byggeriet var færdigt til brug den 1. december 2021. Da byggetilladelsen blev givet, var det kommunens vurdering, at det kunne ske på grundlag af den gældende lokalplan 69, hvor området kan anvendes til offentlige formål.

Syddjurs Kommune er bygherre på den nye brandstation, mens den løbende drift bliver en fælles udgift for de fire samarbejdende kommuner Syddjurs, Norddjurs, Favrskov og Randers i Beredskab og Sikkerhed.

Tidsrøver

Udarbejdelsen af en ny lokalplan vil tage 8 - 10 måneder, og derfor har Syddjurs Kommune besluttet at udstede en ibrugtagningstilladelse, så den færdige brandstation kan anvendes, indtil en ny lokalplan er klar. Brandfolk og materiel er flyttet til Bækkelundsvej og væk fra de opsagte lokaler på Grenaavej 13 i Rønde som var lejet af Falck.

En ibrugtagningstilladelse er en endelig, lovpligtig godkendelse af byggeriet.

En ibrugtagningstilladelse, tidligere kaldet en bygningsattest, er en attest, der sikrer og dokumenterer, at alt fra byggelovgivning, bygningsreglement, miljøkrav, krav om brandsikkerhed og andre øvrige forskrifter er overholdt i dit byggeri.

Udviklingsdirektør Poul Møller, Syddjurs Kommune:

»Vi må tage Planklagenævnets afgørelse til efterretning, selvom det giver os en akut udfordring i forhold til vores beredskab, der har fået lov til at fortsætte indflytningen og brugen af brandstationen. Derfor sætter vi straks arbejdet med en ny lokalplan i gang. Vi forventer, at den er klar inden udgangen af 2022.«

Konkurs forsinkede

Allerede 1. september 2020 blev der taget første spadestik til brandstationen på Bækkelundsvej. Byggeriet var udset til at skulle være jomfruopgaven for det nye selskab Halbyg A/S med tidligere direktør i Danske Halbyggeri, Henrik Madsen, ved roret.

Entreprenørfirmaet var etableret sammen med AAT Gruppen, der blandt andet stod bag Aalsrode Tømrerfirma, som havde vundet licitationen og var totalentreprenør på byggeriet.

Det tegnede til, at det nye byggeri på sammenlagt 742 kvadratmeter til en pris i omegnen af 10 mio. kroner ville stå klar til indflytning før sommerferien 2021.

Arealet var planlagt fordelt på en garage på 317 kvadratmeter til slukningskøretøjer, et parterre-niveau på 187 kvadratmeter til faciliter for brandberedskabet samt 238 kvadratmeter til faciliteter for ambulancetjeneste og undervisning.

Da Aalsrode Tømrerfirma onsdag 28. oktober 2020 valgte at trække stikket og indgive konkursbegæring til skifteretten i Randers, rev det Dansk Halbyg med i faldet, og dermed stoppede byggeriet af brandstationen.

Kickstart

Herefter lå byggeriet stille og afventede en ny såkaldt begrænset licitation med tre entreprenører. Den blev afviklet i april 2021.

Det blev Murerfirmaet Rasmus Jakobsen A/S med base i Grenaa, der vandt licitationen blandt de tre bydende virksomheder.

Firmaet har overholdt den leverede tidsplan, mens Syddjurs Kommune til gengæld skal i gang med at lave en ny lokalplan.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.