Kommentar: Generation Y og tre ronkedorer

Artiklens øverste billede

En ny generation af lokalpolitikere tager nu over i Syddjurs.

For de flestes vedkommende er de blevet folkevalgte i en tid, hvor ideologierne smuldrer bort og de politiske partier er blevet små sekter som ikke længere har appel til ret mange mennesker.

Mange af de nyvalgte har ikke en lang politisk skoling, men er tværtimod kommet med på den politiske vogn meget sent og skal nu først til at finde deres egentlige politiske fodfæste.

Siden kommunalvalget for blot fire år siden i 2017 er der blevet skiftet ud på hele 19 ud af 27 pladser i byrådssalen.

Tre politiske ronkedorer, Claus Wistoft (V), Kirstine Bille (SF) og Tommy Bøgehøj (C) udgør rutinen.

De to førstnævnte har prøvet at sidde for bordenden.

Sidstnævnte var i spil på valgnatten som et muligt kompromis til at forhindre, at Socialdemokratiets Michael Stegger Jensen fik posten.

Bøgehøj takkede pænt nej.

Både han og Wistoft er i gang med deres sidste periode, mens Kirstine Bille ikke har sat nogen deadline. Hun ved, at SFs fremtid fortsat er bundet stærkt op på hende trods det, at hendes personlige stemmetal denne gang ikke nåede fortidens højder. Til gengæld har hun ikke længere tidligere tiders power på de indre linjer i SF.

Det bliver nu op til de nye med borgmester Michael Stegger Jensen i spidsen at kridte banen op til fire år, der her ved overgangen til 2022 giver grobund for optimisme, fordi Syddjurs økonomien er i god gænge.

Det var den i øvrigt også ved indgangen til den nuværende byrådsperiode, før kassen begyndte at skride ved overgangen fra 2019 til 2020.

For de flestes vedkommende er de blevet folkevalgte i en tid, hvor ideologierne smuldrer bort og de politiske partier er blevet små sekter som ikke længere har appel til ret mange mennesker. 

Der er masser af politisk sprængstof til de næste fire år, bare rolig: Ældreområdet, det specialiserede socialområde, inklusion i skolerne og hele det ’grønne’ område. For blot at nævne fire temaer.

Den nye Generation Y fortjener at få ro til at komme i gang og få lejlighed til at finde hinanden i det politiske arbejde.

De har fået en opgave af godt 70 procent af vælgerne i Syddjurs, mens næsten 30 procent ikke gad spilde tiden med at afgive en stemme ved kommunalvalget.

Et kæmpestort demokratisk problem, fordi de pågældende ikke er uinteresserede i lokalområdets ve og vel.

De føler sig bare overhørt og overset.

Hvordan vil Generation Y tackle denne opgave?

Læs også

Del artiklen