Nationalparken: Jørgen Blach skal ikke fortsætte som bestyrelsesformand

Nationalpark Mols Bjerges bestyrelsesformand de seneste fire år, er blevet skrevet ud af ligningen for de kommende fire år af Miljøminister Lea Wermelin.

Artiklens øverste billede
Jørgen Blach skal ikke fortsætte som bestyrelsesformand for Nationalpark Mols Bjerge. Foto: Lars Norman Thomsen

»Jeg skal ikke være formand for Nationalpark Mols Bjerge i de næste fire år. Det har Miljøministeren meddelt mig i en mail,« siger Jørgen Blach.

»Miljøministeren sendte via sit sekretariat et brev til mig pr. mail 3. december, hvor hun takkede mig for indsatsen de seneste fire år og ønskede mig alt godt fremover. Mere ved jeg ikke, om hvad der så skal ske.«

Jørgen Blach, fjerde generation på godset på Lykkesholm ved Trustrup, blev til manges overraskelse udpeget til bestyrelsesformand for fire år siden af daværende Miljøminister Esben Lunde Larsen. Overraskende, fordi at Jørgen Blach havde bopæl i Norddjurs Kommune.

Klar til at fortsætte

Jørgen Blach blev i maj 2021 bedt om af Miljøministeriet at tilkendegive, om han ville fortsætte som bestyrelsesformand, og det sagde han ja til.

»Den nuværende bestyrelses funktionsperiode skulle egentlig slutte pr. 30. september 2021, så da jeg ikke havde hørt noget, forventede jeg ikke at skulle fortsætte trods min positive tilkendegivelse tidligere på året, men så netop 30. september blev jeg ringet op af en kontorchef fra Miljøministeriet, der anmodede mig om at fortsætte frem til 1. december, fordi man i ministeriet grundet travlhed ikke havde haft tid til at udpege en ny bestyrelse,« fortæller Jørgen Blach.

Han indvilgede med det samme i at tage to måneder mere. Naturligvis med en forventning om, at de så skulle bruges af Miljøministeren til at afklare fremtiden.

Miljøministeren sendte via sit sekretariat et brev til mig pr. mail 3. december, hvor hun takkede mig for indsatsen de seneste fire år og ønskede mig alt godt fremover. Mere ved jeg ikke, om hvad der så skal ske.

Jørgen Blach

»På daværende tidspunkt havde vi afviklet vores sidste bestyrelsesmøde og sagt farvel til hinanden vel vidende, at vi ikke alle skulle fortsætte i den nye bestyrelse,« siger Jørgen Blach.

Siden hørte han ikke mere, før mailen fra Miljøministeren tikkede ind i hans mailbox 3. december.

Noget rod

Jørgen Blach tøver ikke med at kalde forløbet »noget rod«. Ikke så meget, fordi han blot fik beskeden pr. mail. Det er, hvad sådan noget er. Men mere fordi Nationalparken er efterladt i et tomrum.

»For Nationalparken er det noget rod, at man i øjeblikket ikke har en formand, men også at Miljøministeren udpeger stort set resten af bestyrelsen, før der er udpeget en formand. Jeg synes ikke, det er professionelt arbejde. Der var aftalt et bestyrelsesmøde 14. december, hvor næste års budget skulle behandles og vedtages, men det måtte så udsættes. En ny bestyrelse kan da sikket først være klar i det nye år.«

Jørgen Blach har ikke noget bud på, hvem der skal afløse ham.

»Hvis det skal være en socialdemokrat, var mit bud Ole Bollesen, men han har jo sagt nej, så jeg er helt blank.«

Spændende arbejde

Jørgen Blach har været glad for de fire år, han fik på formandsposten. Også selv om det afgørende gennembrud for et muligt besøgscenter ud for Kalø Slotsruin ikke blev til noget på hans vagt.

Nu bliver det yderligere forsinket efter, at Planklagenævnet har givet Danmarks Naturfredningsforening medhold i en række klager over den vedtagne lokalplan i Byrådet i 2019, som nu er nulstillet.

Den skal derfor revideres, ligesom der skal laves en miljøvurdering af projektet. Det kan meget vel tage det meste af et par år.

»I bestyrelsen var vi egentlig meget forhippet på at komme i gang, men det tilkommer ikke længere mig at tage dialogen med Syddjurs Kommune.«

- Hvordan går det med at skaffe midler til finansieringen af et nyt velkomstcenter? Hvad siger de fonde, I har talt med?

»Coronasituationen har tydeligvis fået fondene til at holde igen og afvente situationen for de projekter, de allerede har gang i. Vi har talt med flere, men vi kan mærke, at det er svært for dem lige nu at involvere sig i nye projekter, og så hjælper det selvfølgelig heller ikke, at vi har skullet vente på afgørelsen i Planklagenævnet. Deres afgørelse gør jo, at projektets tidsplan sikkert skrider yderligere med et par år.«


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.