Nyt byråd: At værge er at bære sin brynje uden sværd

Venligheden og den gode gode tone prægede i udstrakt grad den det første møde i det nyvalgte byråd.

Artiklens øverste billede
To Venstre debutanter: Jens Bjørn Andersen, Dejret og Henriette Qvist Eriksen, Hornslet.

Den afdøde digter Halfdan Rasmussen skrev til AOFs 25-års jubilæum i 1949 et digt ’At lære er at ville’ som i dag står i Højskolesangbogen

SFs nye islæt, Kasper Nissen, Knebel, var i højt humør ved sit allerførste byrådsmøde. Alle fotos: Lars Norman Thomsen


Det benyttede Byrådets nestor Kirstine Bille (SF) som afsæt til at byde det nyvalgte byråd velkommen til arbejdet på sidste uges konstituerende møde.

Det, der forener den alvorlige og humoristiske side af Halfdan Rasmussens forfatterskab, er netop en insisteren på det menneskelige, som det kommer til udtryk i sproget - som ånd.

Det er den forståelse, man møder i digtet, som Kirstine Bille forklarede. I digtet opfordrer Halfdan Rasmussen at lade »åndens kilde strømme mod fredens fællesskab«.


Gunnar Sørensen remplacerede en afbudsramt Claus Wistoft hos Venstre. Gunnar Sørensen blev for første gang siden 1998 ikke stemmer nok til en plads i de hellige haller. Sammen med Kirstine Bille bar han synligt hæderen fra Dronningen i 2019, Ridder af dannebrogordenen.

Halfdan Rasmussen vidste alt for godt, at mennesket kan forfalde til vold, undertrykkelse og den sociale ulighed, som han selv oplevede danne grundlag for 2. verdenskrigs vanvid. Digtet er derfor først og fremmest en opfordring til ydmygt at undre sig over menneskelivet og »se en himmel over/ hver drøm man lever i«.

Kirstine Bille læste sidste strofe højt: »Lad aldrig dine drømme slå bro til vold og drab/Lad åndens kilde strømme mod fredens fællesskab/At værge er at bære sin brynje uden sværd/først da vil drømmen være den største tanke nær.«

Perfekt optakt

Måske var det Kirstine Billes fine optakt, der gjorde, at resten af mødet udfoldede sig i fred og fordragelighed.

Lad aldrig dine drømme slå bro til vold og drab/Lad åndens kilde strømme mod fredens fællesskab

Halfdan Rasmussen - som Kirstine Bille citerede på det konstituerende møde

I modsætning til tidligere tider i Syddjurs har forløbet efter kommunalvalget 16. november ikke inspireret sarte sjæle til at udfordre de aftaler, der blev indgået på valgnatten, så Michael Stegger Jensen (A) havde et helt byråd bag sig, da han satte sig i borgmesterstolen efter Billes velkomst.


Den socialdemokratiske debutant på bare 30 somre, Sidse Graarup Vangsted, har bragt Pindstrup tilbage i byrådet.

Den nyvalgte borgmester havde ikke en egentlig tiltrædelsestale med. Flere havde forventet, at han lige ville benytte en gunstig lejlighed til at sætte et par ord på, hvordan han vil lede Syddjurs Kommune og være formand i Byrådet de næste fire år, men det sker måske først til det første egentlige byrådsmøde i januar på den anden side af årsskiftet.

Flere af kollegerne benyttede til gengæld lejligheden til at ønske den nye borgmester tillykke med valget od udtrykke håb om, at han vil stå på mål for et bredt samarbejdende byråd.

Venstres Christoffer Pedersen f.eks: »I Venstre ser vi frem til samarbejdet med dig om gode løsninger for Syddjurs. Vi håber, at du vil indtage rolle som borgmester i respekt for, at du er valgt af et knebent flertal, men i en bred konstitueringsaftale, hvor alle partier er med. Det er en god start, men det forpligter også. Vi håber, du vil søge de brede løsninger, det brede samarbejde og de brede budgettet. Ikke bare i ord, men også i handling. Det er bedst for kommunens borgere, vores ansatte og for samarbejdsklimaet i det nye byråd.«

Christoffer Pedersen mindede den nyvalgte borgmester om situationen i april 2020, hvor budgettet blev genåbnet grundet skred i kassebeholdningen, hvor nogle stod af (Enhedslisten og to DF’ere, red) og andre måtte ind (V, C og B, plus en DF’er, red.) og hjælpe til at med at rage kastanjerne ud af ilden.

Herefter gik det slag i slag med at få kørt den stangspringslange dagsorden til ende for den nye borgmester. Det skete uden sværdslag og uden skyggen af panik.

Generationsskifte

Ryomgårds første borgmester i Syddjurs tiden, Michael Stegger Jensen, styrede det konstituerende møde på autoritativ vis.


11 nye ansigter skulle finde deres stole i byrådssalen sammen med 16 gengangere. De 27 folkevalgte repræsenterer syv partier mod ni i det afgående byråd.

Dansk Folkeparti og Alternativet måtte lade livet ved valget i november.

Mens Kirstine Bille er eneste med fuld anciennitet - og hun er ikke en dag over 62 - i det nye byråd kompletteres hun af fire andre seniorer, som fik deres ilddåb ved valget i 2009: Claus Wistoft (V), Tommy Bøgehøj (C), Marianne Kirkegaard (V) og Kim Lykke Jensen (SF).

Ved valget i 2013 genopstillede Tommy Bøgehøj ikke, men de allerede nævnte blev suppleret Jan Fischer (S), Jesper Yde Knudsen (Ø) og Lalia Sortland (dengang DF, nu Nye Borgerlige).

Ved valget i 2017 kom Tommy Bøgehøj med igen sammen med 12 spritnye debutanter.

Af disse 12 debutanter er der otte gengangere i det nyvalgte byråd: Socialdemokraterne Michael Stegger Jensen, Ole Sønderskov Hansen, Michael Aakjær og Anita Søholm, SFs Morten Siig Henriksen samt Venstres Christoffer Pedersen, Riber Hog Anthonsen og Jørgen Ivar Mikkelsen.

Med 19 nye ud af 27 folkevalgte siden 2018 er der således sket et markant generationsskifte.


Den konservative byrådsgruppe består nu af hele fem . Gruppeformand Tommy Bøgehøj skal ikke længere snakke med sin egen skygge til gruppemøderne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.