Borgmesterkæden skiftede ejer

Et kvarter - så var den nye kommunalbestyrelse i Norddjurs konstitueret.

Artiklens øverste billede
Den afgående borgmester Jan Petersen lagde borgmesterkæden om halsen på sin efterfølger, Kasper Bjerregaard. Foto: Søren Andersen

Når den nye kommunalbestyrelse i Norddjurs Kommune tager over efter nytår, må man nok regne med længere møder, end da de 27 lokalpolitikere onsdag konstituerede sig og fordelte en stribe poster imellem sig. Et kvarter varede det første møde.

Dramatik var der intet af, da den kommende borgmester, Venstres Kasper Bjerregaard, blev enstemmigt valgt til at afløse socialdemokraten Jan Petersen, der nåede tre valgperioder som kommunens førstemand. Og sådan gik det hele vejen gennem den lange dagsorden, som dog ikke blev gennemgået punkt for punkt, da mange af dem blev slået sammen i et fælles hammerslag.

Socialdemokraten Tom Bytoft indledte mødet, da han er den i kommunalbestyrelsen, som har længst anciennitet - og han konstaterede da også, at den megen enighed salen rundt må give en anelse arbejdsro.

Tak for valget. Det er en opgave, som jeg vil være ydmyg over for at løse, og jeg er stolt over at være udpeget til posten. Jeg vil gøre mit yderste for, at vi får en kommunalbestyrelse, der kan samarbejde

Kasper Bjerregaard

»Så må vi se, hvordan det går senere,« kommenterede han, inden Kasper Bjerregaard tog over og ledte resten af mødet.

Ydmyg over for opgaven

»Tak for valget. Det er en opgave, som jeg vil være ydmyg over for at løse, og jeg er stolt over at være udpeget til posten. Jeg vil gøre mit yderste for, at vi får en kommunalbestyrelse, der kan samarbejde,« sagde Kasper Bjerregaard, der bød de ni nyvalgte specielt velkommen.

»Vi har ført en valgkamp, og vi er valgt til at være uenige, men vi kan være det med gensidig respekt og et glimt i øjet. I vil opdage, at politik kan være en tidsrøver, men det kan også være hyggeligt og sjovt,« sagde Kasper Bjerregaard, der til slut rettede en særlig tak til den afgående borgmester.

»Tak til dig Jan for mange gode stunder og et samarbejde, som jeg har sat stor pris på. Du har leveret en ordentlig overlevering, som har vist dit format, og jeg vil satse på at gøre det samme, når jeg efter en syv-otte valgperioder skal give stafetten videre,« sagde Kasper Bjerregaard.

To borgmesterkæder

Efter en orientering fra kommunaldirektør Christian Bertelsen om den aktuelle coronasituation i Norddjurs, som pressen ikke måtte overvære, var det tid til at overdrage borgmesterkæden til den nye borgmester.

»Dem har vi to af i Norddjurs. En fra den gamle Grenaa Kommune, som man bruger til opgaver her i byen - og en fra den gamle Sønderhald Kommune til opgaver uden for Grenaa. Du bestemmer selv, hvor tit du vil bruge dem, men jeg vil råde dig til at bære en kæde ved to lejligheder - dels ved et royalt besøg, som jo venter på Anholt næste år, og dels ved et besøg i en børnehave, men så må du regne med, at pudsekluden skal i brug efterfølgende,« sagde Jan Petersen, som ønskede Kasper Bjerregaard til lykke med borgmesterposten.

»Når det nu skulle være en fra den anden side i salen, er du ikke det ringeste valg,« lød det fra Jan Petersen, som opfordrede Kasper Bjerregaard til at komme til ham, når der venter en udfordring som kun en med borgmestererfaring kan håndtere - en praksis, som Jan Petersen selv har anvendt.Læs også

Del artiklen