KV21: Sølle 54 stemmer adskilte rød og blå blok

Det 27. mandat gik til den socialdemokratiske debutant Casper Grud Nielsen, men der var kun 54 stemmers forskel mellem Socialdemokratiet og det blå valgforbund i kampen om det afgørende mandat.

Artiklens øverste billede
Casper Grud Nielsen (tv.), her sammen med Niels Gyldenlund Mikkelsen, der ikke opnåede valg til Regionsrådet trods en ihærdig indsats til fods, scorede det afgørende 27. mandat ved valget i Syddjurs. Pressefoto

Socialdemokratiet formåede med næb og kløer at holde stand ved tirsdagens kommunalvalg.

Opstiller man stemmetallene i et regneark og benytter D’Hondts metode, som er den, der bruges ved kommunalvalg, viser det sig, at forskellen mellem rød og blå var på kun 54 stemmer.

Havde det blå valgforbund - alt andet lige - formået at flytte 54 stemmer fra Socialdemokratiet til eget favør, var udfaldet af valgaftenen blevet en blå borgmester, og Det Radikale Venstre ville ikke have været tungen på vægtskålen.

Socialdemokratiets Casper Grud Nielsen fra Ugelbølle var manden, der hev det 27. mandat i land for snuden af Venstres Gunnar Sørensen, nuværende formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse, og med i lokalpolitik siden 2001.

Valgmatematik

De fire valgforbund ved KV21:

  • Socialdemokratiet (A): 6.160 stemmer - 7 mandater
  • SF + Rad.V. (F + B): 4.509 stemmer - 5 mandater
  • Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og DF (V + C + D + O): 11.562 stemmer - 13 mandater
  • Enhedslisten og Alternativet (Ø + Å): 2.195 stemmer - 2 mandater

En hurtig brug af D’Hondts metode i et regneark viser, at kun 54 stemmer kunne have ændret udfaldet af valget i Syddjurs. Foto: Lars Norman Thomsen

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater i et nyt byråd.

Idéen med et valgforbund er naturligvis, at overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet en ekstra plads i byrådssalen.

Ifølge D’Hondts metode ville mandat nummer 28 og 29 tilfalde Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og DF, mandat nummer 30 Socialdemokratiet og mandat nummer 31 SF + Rad.V..

Men der er altså kun 27 mandater at kæmpe om, så Casper Grud Nielsen lukkede og slukkede og banede dermed vejen for en socialdemokratisk borgmester.

Læs også

Del artiklen