Farvel til borgmesterpost: Vi er stadig størst

Jan Petersen erkender, at vælgerlussingen fra vælgerne var stor.

Artiklens øverste billede
Jan Petersen erkendte på valgnatten på Grenaa Rådhus, at det blev til en stor vælgerlussing til ham og Socialdemokratiet. Foto: Søren Andersen

Med en tilbagegang på 2415 stemmer i forhold til valget for fire år siden, delte vælgerne i Norddjurs en solid lussing ud til Socialdemokratiet, der mistede to mandater i kommunalbestyrelsen – fra 11 til 9. Og det betød et farvel til borgmesterposten efter 12 år for Jan Petersen.

Kommunalvalget endte nærmest som en folkeafstemning - for eller imod Jan Petersen.

Lussingen kunne, da tallene dukkede op på skærmen på Grenaa Rådhus, tydeligt ses på den nuværende borgmester.

»Vi er stadig det største parti i kommunen med 6234 stemmer, og deres interesser skal varetages i de forhandlinger, der nu venter. Jeg var forberedt på, at jeg skulle betale en personlig pris for at stå i spidsen for den økonomiske spareplan, som vi efter sidste valg var nødt til at gennemføre. Men at prisen skulle blive så høj, som tilfældet er, havde jeg ikke set komme. Nu går vi til forhandlinger med den styrke, som stemmetallene er udtryk for,« sagde Jan Petersen mens tirsdag blev til onsdag på rådhuset, der har været hans arbejdsplads siden han vendte tilbage til Sangstrup efter mange år som folketingsmedlem på Christiansborg.

Han uddybede, at man aldrig kan forberede sig på sådan en situation.

»Der er 2415, som stemte på os sidst, som ikke har givet os deres stemme denne gang, og det må vi notere os. Nogle har villet af med mig som borgmester og tonen har været hård især på de sociale medier, men det vil jeg ikke klage over. Men jeg erkender, at kritikken mod min person til tider har været ekstrem.«

Jan Petersen har siden han sikrede sig et rødt flertal og blev valgt som borgmester i Norddjurs fra nytåret 2010 mistet personlige stemmer ved hvert eneste valg. Fra omkring 4000 stemmer i 2019 til lavpunktet 1619 i tirsdags. Det var dog stadig nok til at sikre sig førstepladsen i kommunen - men altså ikke borgmesterstolen.

Nu glæder han sig til at få mere fritid - og ikke mindst at se mere til det nyfødte barnebarn i København, som sønnen Jeppe er den glade far til.

Kan du se dig selv sidde i opposition i kommunalbestyrelsen i fire år?

»Jeg er valgt for den kommende periode, så jeg ser frem til at fuldføre mit arbejde,» lød det fra Jan Petersen på valgnatten.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen