Rød blok bakker op om blå borgmester

Kasper Bjerregaard er sikret fire år i borgmesterstolen i Norddjurs med opbakning fra alle 27 i kommunalbestyrelsen.

Artiklens øverste billede
Her forklarer borgmester til årsskiftet, Jan Petersen, om de diskussioner, der har været i den røde blok om tilbuddet fra blå blok. Foto: Søren Andersen

Efter at det på valgnatten stod klart, at stillingen i kommunalbestyrelsen i Norddjurs efter nytår bliver 14-13 i blåt favør, har det stået lige så klart, at Venstres nuværende gruppeformand Kasper Bjerregaard står til at afløse socialdemokraten på borgmesterposten.

Og onsdag blev det til endnu en lang dag for pressen - TV Østjylland og Lokalavisen Norddjurs - i murstensgangene på Grenaa Rådhus. Her sad Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i stueplanet og forhandlede hver sig og sammen for at afgøre, om man skulle tage imod tilbuddet fra blå blok om formandsposter - sandsynligvis i Børne og Ungeudvalget, Kulturudvalget og Erhvervsudvalget - mod at stemme for Kasper Bjerregaard som borgmester og tilslutte sig den konstitueringsaftale, som Kasper Bjerregaard venter at kunne offentliggøre i morgen.

Der er blåt flertal i alle udvalg, og de tager også viceborgmesterposten samt formand og næstformandspost i økonomiudvalget. Det synes vi er grådigt

Ulf Harbo

Og hvad sagde de tre røde partier så om det, de var blevet tilbudt?

Til lykke med posten

»Status er, at vi stemmer for Kasper Bjerregaard som ny borgmester, og jeg vil gerne ønske ham til lykke med posten. Vi vil gerne deltage i et bredt samarbejde, og det er det hovedsignal, vi sender,« sagde Jan Petersen.

Men Enhedslistens Ulf Harbo mente ikke, at de 13 i mindretalsgruppen havde fået et særlig godt tilbud fra den blå blok.

»Det plejer at være sådan, at når Jan Petersen har lavet en bred konstituering, så får blå blok en viceborgmesterpost og flertal i flere af udvalgene samt næstformandsposten i økonomiudvalget. I det tilbud, vi har fået, er der ingen af de ting. Der er blåt flertal i alle udvalg, og de tager også viceborgmesterposten samt formand og næstformandspost i økonomiudvalget. Det synes vi er grådigt,« sagde Ulf Harbo.

Det var på dette tidspunkt svært at få et klart svar de tre røde partier på, om de vil tage imod blå bloks tilbud.

»Det kan godt gøre det svært at samarbejde de næste fire år, når man tager alt, hvad man overhovedet kan tage og ikke respekterer styrken hos vores 13 mandater,« sagde Ulf Harbo.

Ville gøre det anderledes

Borgmester Jan Petersen - i hvert fald året ud - forklarede uddybende, at han torsdag nat og onsdag havde været en del af diskussionerne i den røde gruppe.

»Men jeg har sådan set ingen kommentarer til den måde, som Kasper Bjerregaard har valgt at samarbejde på, men vi ville have gjort det anderledes,« sagde han.

»Norddjurs Kommune er i en langt bedre situation nu, end vi har været, men der vil være brug for et godt samarbejde i kommunalbestyrelsen. Vi er for små og for udfordret til at skal have ballade og rykke og ruske i hinanden. Der er altså kun et mandats forskel på de to blokke i salen, men nu har vi fået et udspil fra den blå side, og så tager vi den derfra,« sagde Jan Petersen.

Fra SF reagerede Aleksander Myrhøj sådan: »Med blåt flertal i alle udvalg, får vi allernådigst lov til at lege med, men det er det blå flertal, der bestemmer, hvad vi leger. Det kan være en måde at samarbejde på, men det kan også være en måde at sætte et samarbejde i fare på. Men vi vælger at lege med, for det har den her kommune brug for.«

Han ville ikke konkretisere, hvad der helt konkret står i blå bloks tilbud til den røde side.

»Det kommer jeg ikke til at gå nærmere ind i. Klokken er mange, og vi har været i gang i mange timer og er trætte.«

Generationsskifte

Socialdemokraten Lars Møller ville her tilføje på vegne af hans gruppe, at målet er at få en socialdemokratisk borgmester for Norddjurs igen.

»Det kræver et godt samarbejde med vores støttepartier her, så vi lægger grunden nu til at sætte fokus på klima, natur og udvikling samt velfærden. Så vi indleder nu arbejdet, der om fire år igen skal give en socialdemokratisk borgmester. Det betyder, at vi nu går i gang med at kigge på et generationsskifte i den socialdemokratiske gruppe ved at få nye, stærke folk ind, så vi står rigtig stærkt til næste valg,« sagde Lars Møller.

Han sagde, at man vil se en opposition, som vil sætte ind med de løsninger, der vil være brug for.

Lige for at gøre det klart. Har I sagt ja eller nej til de poster, I er blevet tilbudt?

»Vi har sagt ja,« sagde Lars Møller.

Men I vil ikke sige hvilke?

»Nej, vi vil vente og se det færdige papir på aftalen.«

Frygter I det bliver fire år med 14-13 afstemninger?

»Delvist. Men det vil ikke være det bedste for Norddjurs, vores medarbejdere og vores borgere. Der er behov for stabilitet. Så en snert af frygt er der da. Men vi vil som konstruktiv opposition byde ind med løsninger,« lød de afsluttende ord fra Aleksander Myrhøj.Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen