Leif Pieler har styret valgene siden 1971 - og har ikke misset et eneste

Venstremand og målmand gennem mange år var valgstyreformand i Grenaa Idrætscenter.

Artiklens øverste billede
Leif Pieler på plads i Grenaa Idrætscenter, hvor han tidligere vogtede målet for Grenaa IF's bedste håndboldherrer - men tirsdag var valgstyreformand. Foto: Søren Andersen

Leif Pieler styrede med sikker hånd valghandlingen i Grenaa Idrætscenter - det næststørste valgsted i Norddjurs Kommune - da der var valg til kommunalbestyrelse og regionsråd tirsdag i sidste uge..

For kiggede han ned på det grønne trægulv i opvisningshallen, vækkedes der mange minder om de glade dage, da Grenaa var en håndboldby med divisionsstatus. Og hvor han vogtede målet for Grenaa IF’s bedste herrer.

Den tid er forbi - men for Leif Pieler er det ikke slut med at give en hånd med i demokratiets tjeneste.

Men min kone og jeg var faldet for Djursland efter at have holdt ferie her. Her var skov og strand - og Grenaa havde som by en passende størrelse for os. Ikke en landsby og heller ikke en storby, så her ville vi gerne slå os ned

Leif Pieler

Tirsdag morgen tjekkede han ind klokken 6.30 for at træde til som valgstyreformand på valgstedet - og han gættede helt rigtigt på, at det blev senere end det plejer, inden stemmerne var talt op - en proces, der gik i gang lige efter han klokken 20 havde ringet med klokket og bedt de sidste vælgere om at afgive deres stemme.

»På grund af corona, skal vi have handsker på, når stemmerne tælles op, og der er også andre restriktioner på grund af smittefaren i form af afspritning, så mit gæt er, at det tager længere tid denne gang,« siger Leif Pieler. Og det fik han ret i. Grenaa Idrætscenter var dog klar med tallene noget tidligere end for eksempel Auning og Pavillonen.

Tidligt oppe

Da han mødte tidligt tirsdag morgen, skulle de mange stemmesedler tælles op, så man var sikre på, at de blev placeret i bundter med hver 100. På trykkeriet er de bundtet efter vægt, men man skal være helt sikker på, at der er præcis 100 i hvert bundt. Og så gik han sammen med de fire valgstyrere en tur foran Idrætscentret for at tjekke, om der var valgplakater, der hængte for tæt på afstemningsstedet. Det må der nemlig ikke.

Men det var der.

»Jeg tror vi pillede en 10-15 stykker ned, men vi var heldigvis helt enige om det på tværs af alle partier. Sådan som det helst skal være på en valgdag,« siger Leif.

Til Grenaa i 1970

Han blev ansat i skatteafdelingen i Grenaa Kommune i 1970.

»Jeg kom fra et job i det private, idet jeg var blevet kontoruddannet i en trælasthandel i Holbæk på Sjælland. Men min kone og jeg var faldet for Djursland efter at have holdt ferie her. Her var skov og strand - og Grenaa havde som by en passende størrelse for os. Ikke en landsby og heller ikke en storby, så her ville vi gerne slå os ned,« siger han.

Som nyansat på rådhuset og bopæl i kommunen var der ingen vej uden om, da han første gang blev udpeget til at hjælpe med valghandlingen i 1971.

»Det var det folketingsvalg, hvor socialdemokraten Jens Otto Krag blev statsminister, selv om der var et borgerligt flertal i Folketinget - fordi han fik støtte fra flere nordatlantiske mandater. Det syntes jeg simpelthen var så uretfærdigt, så der blev min partipolitiske interesse vakt og jeg blev medlem af Venstre.

Mange funktioner

Siden har han på forskellige valgsteder været valgstyrer og haft mangeartede funktioner i forbindelse med de forskellige valg og folkeafstemninger, vi har haft siden 1971.

»Jeg har ikke misset et eneste valg siden. Jeg nyder en dag som denne, der jo med god ret kaldes demokratiets festdag. De af os, der er politisk udpeget, kan godt gå rundt og fyre lidt sjove bemærkninger af, for det er jo en lang dag, men vi får også løn for det. 800 kroner - før skat - tror jeg det er, men det er en underskudsforretning for mig, for jeg plejer at give 1000 kroner til Venstres valgkamp.«

På sådan en valgdag har han fire valgstyrere og et antal tilforordnede til at hjælpe sig. Der er pauser indimellem, og Norddjurs Kommune leverer forplejningen i form af morgenmad, smørrebrød til frokost og varm mad klokken 18. Samt lidt kaffe og brød undervejs, inden der sluttes af med en sandwich.

Leif Pieler arbejdede på Grenaa Rådhus i årene 1970-2002 - de sidste år som kommunal indkøber, da skatteopgaven forsvandt fra kommunerne.

Stadig i arbejde

Men arbejdsmarkedet er ikke helt forladt - selv om han for nyligt rundede de 75 år.

»Nej da. Jeg har haft 10 års jubilæum i Djurs Sommerland, hvor jeg arbejder som operatør ved flere forlystelser. Det er simpelthen verdens bedste arbejdsplads,« siger Leif.

Han blev valgt ind i Grenaa Byråd i 1986, da han vandt en lodtrækning over Ivar Rasmussen, da de to fik lige mange stemmer.

»Jeg plejer nu at sige, at jeg tabte,« siger Leif, som nåede næsten fire valgperioder i byrådet, inden han takkede af.

»Da jeg i sin tid blev opstillet til kommunalvalget, havde jeg aldrig været til et møde i Venstre, men blot betalt mit kontingent, så det var ikke politik, jeg brugte al min tid på..«


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen