Det store opbud køres i stilling, når Statsministeren er i byen

Mette Frederiksen nød at være blandt venner, da hun i sidste uge besøgte de lokale socialdemokrater i A-Huset i Rønde. Om besøget havde den ønskede effekt vidste vi, der var der i fredags selvfølgelig intet om, men det ved vi i dag.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen var i perlehumør under sit besøg i fredags i A-Huset i Rønde. Fotos: Lars Norman Thomsen

Når en statsminister kommer besøg, bliver det helt store sceneri rullet ud. Det fik vi at se, da statsminister Mette Frederiksen på sin Tour de Jylland med besøg i flere kommuner stemplede ind i Rønde i A-huset i fredags klokken 9.25 skarp.

Hendes besøg hos sine socialdemokratiske kampfæller i Syddjurs, der var til eksamen tirsdag, var selvfølgelig udelukkende for at give et boost til borgmesterkandidat Michael Stegger Jensen & co.

Syddjurs er en såkaldt politisk svingkommune, hvor kampen om borgmesterposten er hård.

Statsministeren blev taget vel imod af Socialdemokratiets lokalformand Søren K. Lauridsen og borgmesterkandidat Michael Stegger Jensen.


Det ved de alt om i hovedkvarteret på Christiansborg, og derfor gik vejen ikke videre til Norddjurs, fordi Socialdemokratiet vurderer, at Jan Petersen her sidder sikkert i sadlen - også de næste fire år.

Meget kontrolleret

Statsministeren kom naturligvis ikke kørende i egen bil, men i en farvestrålende bus, hvor der på alle fire sider ikke var sparet på virkemidlerne og fortællingen om en glad statsminister - mens en række ’lortesager’, som ikke just pynter i de seneste meningsmålinger, var godt gemt af vejen.


Bussen var denne gang ikke længere end Langeland, men den var fyldt godt op med alle mulige ansatte fra statsministerens bagland, sekretærer, pressemedarbejdere og unge kvinder og herrer med særlige opgaver, de fleste med rod i DSU, partiets ungdomsorganisation.

Statsministeren havde også sin søn Magne med i sit følge. Han går til daglig i 9. klasse. Da Adresseavisens udsendte henvendte sig til Magne, affødte det fluks en sprint fra en af Statsministerens pressemedarbejdere, der som en ulv var klar til at kontrollere, hvad denne snak kunne afføde.

Inden bussen trillede ned ad den smalle vej fra Røndes Hovedgade til A-huset, havde en politibil rekognosceret flittigt på de omkringliggende veje, mens diskrete og veltrænede PET folk i stramtsiddende jakker med en skyder i inderlommen og med synlige øresnegle havde tjekket huset for mærkelige poser og genstande og ikke inviterede gæster. Indendørs var mange fremmødte socialdemokrater samlet til kaffe, morgenmad og sigtekorn.

Sådan er det blevet i demokratierne. De Åbne Samfund, som professor emeritus Erling Bjøl, kaldte de vestlige demokratier i en bog om verden efter 1945, er ikke længere så åbne, men det er fortsat muligt at få en statsminister på besøg en fredag formiddag i den bedste sendetid - trods alt.

Meget mindre kontrol

I betragtning af, hvor kontrolleret et statsministerbesøg er - intet er overladt til tilfældighederne, og regnearket, der regner det hele ud på sekundet, er toptunet - så var det paradoksalt næsten, at Mette Frederiksen i sit korte indlæg om ældrepleje talte varmt for at frisætte medarbejderne på gulvet til mere tid sammen med de ældre borgere på plejecentre, i ældreboliger m.m.

»Alt for megen tid går med at skulle kontrollere og dokumentere,« lød det fra statsministeren, der refererede til en snak hun havde haft med en leder af et plejecenter et andet sted i landet.

»Hvor meget tid, tror I, han vurderede, at hans medarbejdere brugte på at dokumentere,« spurgte statsministeren henvendt til forsamlingen.

»Halvdelen,« lød det fra en tilhører.

«Nej, dog ikke, men en tredjedel. Det synes jeg, er alt for meget, og det bør vi få lavet om.«


A.-Huset var pænt fyldt op med socialdemokrater.

’Den lille revolution’

Samme tema slog Mette Frederiksen i øvrigt an, da hun var på besøg i Syddjurs i 2016 på Syddjurs Kommunes Rehabiliteringscenter i Tirstrup.

Her tog medarbejderne en hurtig tour de force med den kommende Statsminister.

Det var under denne tur,at Mette Frederiksen bekræftede på et spørgsmål fra en medarbejder, at hun ikke er tilhænger af New Public Management.

»Jeg er ikke imod dokumentation,” fik Mette Frederiksen dog understreget. »Det er fint, at medarbejderes skal bruge tid på at dokumentere deres arbejde, men kun hvis dokumentationen tjeneret formål og er relevant.”

Forinden besøget havde Mette Frederiksen på partiets kongres sagt følgende: »Den rigtige styring for vores offentlige sektor er ikke længere New Public Management,”

»Vi skal skabe rum for både faglighed og ledelse. Vi politikere bliver simpelthen nødt til at blande os mindre. Både på Christiansborg, og ude i den enkelte kommune og region,” lød det fra Socialdemokratiets statsministerkandida dengang, der kaldte det en ’lille revolution’.


Der blev også tid til et foto til familiealbummet.

Nød det af hjertet

Efter 50 minutter var det slut. Statsministeren forlod lokalet med sit følge. <AS>Udendørs var der tid til et par spørgsmål og give fotograferne gode skudvinkler.

Billeder til familiealbummet med statsministeren og de lokale socialdemokrater blev der også tid til, før bussen drog videre mod Skive, Aalborg, Hobro og Randers.

I Rønde var hun i blandt politiske støtter, og det nød hun af hjertet.

Det kunne hun ikke skjule efter det korte besøg i en svingkommune.

I dag ved vi så, om Statsministrens besøg i Rønde i 50 minutter havde effekt på de lokale socialdemokraters valgresultat.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.