En tour de force i en pendlerkommunes erhvervspolitik

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fik på en time en erhvervspolitisk rundtur i Syddjurs set fra et lokalt Venstre perspektiv og et ditto Business Djursland, da han rundede sidstnævntes lokaler i Stabrand overfor Aarhus Lufthavn i sidste uge.

Artiklens øverste billede
Fra v.: Bestyrelsesformand Ole Sørensen, Business Djursland, V-byrådsmedlemmerne Christoffer Pedersen, Marianne Kirkegaard og Jørgen Ivar Mikkelsen, V-formand Jakob Ellemann-Jensen, V-borgmesterkandidat Claus Wistoft, Venstres lokalformand Søren Høg og Business Djursland direktør Ole Svit. Foto: Lars Norman Thomsen

Kommunalvalget er også en eksamen for en landsformand, som kæmper for at få politisk fang. Det gælder for Venstres Jakob Ellemann-Jensen, som siden han blev valgt til landsformand i 2019 har skullet overbevise både egne medlemmer og resten af vælgerhavet om, at han kan gå hele vejen til statsministerkontoret.

I sidste uge rundede han Business Djurslands lokaler i Stabrand inviteret af Venstre i Syddjurs, der stillede med borgmesterkandidat Claus Wistoft, en række byrådsmedlemmer og Syddjurs lokalformand Søren Høg..

Business Djursland stillede med direktør Ole Svit, selv kandidat for Radikale Venstre i Norddjurs, og bestyrelsesformand Ole Sørensen.

Syddjurs lige nu

Venstres landsformand fik på en time en hurtig gennemgang af Syddjurs Kommunes placering i Østjylland set i en erhvervs- og arbejdsmarkedspolitisk kontekst:

1. En typisk bosætnings- og pendlerkommune, hvor arbejdsstyrken er større end antallet af arbejdspladser, daglig udpendling cirka 40 procent.

2. Forsøg med at skabe et kraftcenter i Mørke, Syddjurs Udviklingspark, måtte opgives, fordi potentielle virksomheder foretrak iværksættermiljøet i Lystrup.

3. Syddjurs Kommune er klart den største virksomhed i kommunen efterfulgt af Kronospan A/S i Pindstrup, PR electronics i Følle og Kvadrat i Ebeltoft.

4. Hovedparten af virksomhederne i Syddjurs er SMV’ere (små og mellemstore virksomheder)

5. Erhvervsservice er udliciteret til Væksthus Midtjylland og foregår i et samspil med kommunens egne konsulenter og nu også Business Djursland.

Tættere samspil

Samspillet mellem Væksthus Midtjyllands konsulenter, kommunens egne konsulenter og Business Djursland bliver nemlig nu formaliseret i en grad, som det ikke har været tidligere.

»Vi kommer til at mødes fast fremover her i Stabrand en gang hver 14. dag , hvor vi helt lavpraktisk får snakket om, hvad vi hver især har fat i lige nu, så vi ikke render og overlapper hinanden. Det er en fordel, at vi får sparret løbende,« lød det fra Ole Svit, direktør i Business Djursland, som ligesom sin bestyrelsesformand Ole Sørensen opfordrede Venstre til at gå hjem i Byrådet og få lavet et særskilt erhvervsudvalg efter kommunalvalget.

Det ville Claus Wistoft ikke love på stående fod, fordi diskussionen i øjeblikket pågår i i netop Byrådet. For Venstre er det vigtigt, hvor meget pondus og fylde man kan give et erhvervsudvalg.

Syddjurs Kommunes overgang til organisationen Visit Aarhus blev også kort berørt. Claus Wistoft er stærk fortaler for Visit Aarhus, mens Ole Svit ikke ovrraskende lod forstå, at han er det lodret modsatte.

»Visit Aarhus har en berøringsangst i forhold til Djursland. Det er helt tydeligt,« lød det fra Ole Svit, før temaet skyndsomt blev rundet af.

Brug for uddannelser

I øjeblikket stiftes der 20 nye virksomheder i Syddjurs hver måned. Det fremgår af CVR registret.

Nogle af dem får en kort levetid eller forbliver enkeltmandsvirksomheder, mens andre vokser sig større med tiden.

Nej, EUX lever slet ikke op intentionerne om at blive faglært og student samtidig, fordi hovedparten af de unge stopper på EUX efter den teoretiske del. Det er bare ikke godt nok

Ole Svit

»Her er der en underskov af små iværksættervirksomheder som er vigtige for Syddjurs, og som vi skal understøtte med viden og i form af netværk,” forklarede Ole Svit.

Claus Wistoft bragte behovet for flere uddannelser til Syddjurs og Djursland generelt på banen, som noget hans landsformand kunne tage med hjem til Christiansborg.

»Vi mangler allerede nu arbejdskraft på ældreområdet, og det bliver endnu mere udtalt i de kommende år i takt med, at vi får endnu flere ældre borgere. Så det er ikke kandidatuddannelser, vi efterspørger, men gerne flere ungdomsuddannelser lokalt, så vores unge ikke skal køre langt for at få for eksempel en SOSU uddannelse,« appellerede Wistoft.

Ole Svit henledte opmærksomheden på især de 20 procent af en studenterårgang, som ikke bruger deres studentereksamen til at læse videre.

«Her er der unge mennesker, som vi sørme skal have flyttet over i en erhvervsuddannelse. De er jo mere end godt klædt på til at komme i gang, men det kræver, at gymnasierne vil skubbe på og hjælpe os med opgaven.«<

Jakob Ellemann-Jensen antydede, at EUX-uddannelsen var et glimrende alternativ for unge til at spor sig ind på en livsvej i uddannelsesjunglen.

»Nej, EUX lever slet ikke op intentionerne om at blive faglært og student samtidig, fordi hovedparten af de unge stopper på EUX efter den teoretiske del. Det er bare ikke godt nok,« skød Ole Svit tilbage.<AS>Det kunne Venstres landsformand så fundere over på sin videre vej ud i det jyske.

Læs også

Del artiklen