Solceller til debat i Ålsrode: Mens vi venter på VVM

Der var lagt op til, at valgdebatten i Ålsrode skulle dreje sig om flere emner, men solcellerne stjal billedet.

Artiklens øverste billede
Politikerne blev mødt med fakler foran Ålsrode Forsamlingshus, hvor borgerne demonstrerede mod solcelleplanerne. Foto: Simon Carlson

Man nåede lige at få et flashback til en gammel monsterfilm, hvor den ophidsede menneskeforsamling er mødt op med fakler og høtyve for at jage uhyret ud af landsbyen.

Lidt før klokken 19 mandag aften, da mørket havde sænket sig over Ålsrode, lyste faklerne op foran forsamlingshuset, hvor politikerne var ved at tage plads til valgdebat.

Aftenens altoverskyggende tema var ikke overraskende det store solcelleanlæg, som Kejsegaarden har ansøgt om at lægge på markerne omkring Ålsrode, og borgerne med fakler var mødt op med fakler for at demonstrere deres utilfredshed med projektet.

Ja eller nej

Indenfor var forsamlingshuset fyldt til sidste sæde. Heldigvis blev debatten afviklet i - lidt overraskende - ganske stor fordragelighed.

Et par gange blev stemmerne hævet, men som en borger bemærkede mod mødets slutning, så handler demokrati om dialog og at lytte til hinanden for at skabe fornuftige løsninger. Ud fra den devise viste Ålsrode mandag aften, at demokratiet trods uenigheder lever glimrende i landsbyen.

Forsamlingshuset i Ålsrode var fyldt til sidste sæde, da der mandag aften var debat. Det kom naturligvis til hovedsageligt at dreje sig om solceller. Foto: Simon Carlson

Da debatten gik i gang udsatte ordstyrer Ole Husum politikerne for deres favorit-disciplin. Et kort ’ja’ eller ’nej’ til det helt konkrete spørgsmål: ’Mener du, der skal være solcelleanlæg i Ålsrode?

Politikerne fik også muligheden for at svare ’ved ikke’. Det benyttede Konservatives Benny Hammer sig af, og jokede lidt med, at han jo var kendt for at tage forbehold.

Ikke sort-hvidt

Det gjorde resten af panelet på en måde også. Godt nok svarede de resterende med et ja eller nej til spørgsmålet, men solcelleprojektet i Ålsrode er en sag med utallige nuancer. Det vil ganske enkelt ikke være retfærdigt for nuværende at holde politikerne fuldstændig op på deres svar mandag aften.

Det var 27 ud af 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen, der sendte projektet i planlægning, men det er ikke det samme som at have sagt ja til anlægget.

Jan Petersen, borgmester

Det skyldes blandt andet, at man stadig afventer resultatet af den VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkningerne på Miljøet, red.), som i øjeblikket er i gang. Inden da har politikerne ikke den store lyst til at tage endelig stilling til selve solcelleprojektets størrelse og udformning.

Svarene kan således bedst af alt tolkes som et svar på, om politikerne i en eller anden skala ser et solcelleanlæg for sig på markerne ved Ålsrode.

Blandt andet svarede Enhedslistens Ulf Harbo ja til spørgsmålet. Han har tidligere udtrykt opbakning til projektet, men påpegede også, at den opbakning har flere facetter.

»Vi mangler stadig et fagligt grundlag at træffe beslutning på, så det ikke bare sort-hvidt. Det er et spørgsmål med mange nuancer. Lige nu fylder projektet 190 hektar, men det har også været meget større. Hvad nu hvis projektet bliver endnu mindre. 100. 50. 20 eller måske bare to hektar. Vil man så stadig ikke have det,« spurgte Ulf Harbo ud i salen.

Det lød umiddelbart til, at der var mange fremmødte, som på stedet gerne havde sagt ja tak til det sidste bud.

Skylder ordentlighed

En af de mest markante nej-sigere i politiker-panelet var Venstres Morten Friis Heidemann. Han bor selv i Ålsrode til daglig og er blandt de borgere, der vil få direkte udkig til solcelleanlægget.

Hans modstand mod projektet falder ikke helt i tråd med hans partifælle og borgmesterkandidat Kasper Bjerregaard, som gerne ser et solcelleanlæg på markerne; dog i en nedskaleret størrelse.

»Jeg synes, vi skylder hinanden at tænke os rigtig godt om, for vi kan ikke bare fortryde, hvis vi siger ja til at sætte solcelleanlægget op. Jeg mener stadig, at vi arbejder på et uoplyst grundlag, fordi regeringen har udstukket nogle retninger for grøn energi, som Norddjurs har sagt ja til. Jeg er bestemt ikke imod grøn omstilling, men det kan ikke passe, at vi automatisk siger ja til de fem første, der kommer med et solcelleprojekt. Vi blev taget med bukserne nede i det her projekt, så nu skal der noget ordentlighed til og trække i bremsen,« begrundede Morten Friis Heidemann sin modstand mod projektet.

Han havde fået lov at indtage Venstres plads til debatten, selv om Kasper Bjerregaard også var til stede i forsamlingshuset. Det var dog ikke for at kunne holde sig i flyverskjul ved en potentiel ophedet diskussion, bedyrede borgmesterkandidaten.

»Vi har en holdning til, at vores kandidater skal have lov at deltage i debatterne i deres eget lokalområde. Den her sag, er ikke en der som sådan følger en partilinje, så det er jo helt legitimt, at man har sin egen personlige holdning. Det har jeg også, og jeg forholder mig til, at vi er 27 i kommunalbestyrelsen, der har sagt ja til at gå videre med projektet,« sagde Kasper Bjerregaard efter debatten.

Dialog i gang

Det er nemlig sådan, det forholder sig. Uanset om man mandag aften sagde ja eller nej til solcellerne i Ålsrode, så har hele kommunalbestyrelsen enstemmigt godkendt, at der på et fagligt plan arbejdes videre med projektet.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Det betyder også, at vi formentlig ikke kommer en afgørelse meget nærmere, mens vi venter på VVM. Det pointerede borgmester Jan Petersen (S), som selv svarede ’ja’ til debattens indledende spørgsmål.

»Det var 27 ud af 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen, der sendte projektet i planlægning, men det er ikke det samme som at have sagt ja til anlægget. Det betyder bare, at der lige nu arbejdes på et fagligt niveau, inden vi skal arbejde på et politisk niveau. Det gør vi med dialog, og der bliver vi nødt til at kigge på hvert enkelt hus og se, hvordan udsigten påvirkes lige netop det sted,« noterede Jan Petersen.

Indtil da venter vi på VVM.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.