Sexchikane: Derfor orienterede Ole Bollesen ikke Økonomiudvalget

Allerede i juni modtog borgmester Ole Bollesen en mail fra en kvinde, tidligere ansat i Margrethebørnehaven i Pindstrup, med beskyldninger mod Christian Haubuf om sexchikane.

Artiklens øverste billede
Borgmester Ole Bollesen (S) i midten er blevet kritiseret for sin handlemåde eller mangel på samme, da beskyldninger mod partifællen Christian Haubuf blev offentlige. De tidligere borgmestre Claus Wistoft (tv.) og Kirstine Bille (th.) har savnet en konkret og officiel udmelding fra Ole Bollesen, men på et internt møde mandag blev der lagt låg på kritikken. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Af et opslag på Facebook fra Mols fotografen Per Øxenholt, der lavede det famøse indslag på video, hvor han forsøger at interviewe en tilsyneladende intetanende Christian Haubuf på vej til et møde om beskyldningerne mod sexchikane - med en klar afvisning til følge - fremgår det, at borgmester Ole Bollesen (S) allerede i juni fik vished for at noget var i gære.

Borgmesteren modtog i juni en mail fra en kvinde, der gjorde kommunens øverste chef opmærksom på, at Christian Haubuf havde øvet sexchikane mod hende, da hun for år tilbage var ansat i Margrethebørnehaven.

Her stoppede Haubuf i november 2017 efter næsten 34 år som leder.

Jeg blev anbefalet af embedsværket at besvare mailen, men fordi hverken Christian Haubuf eller den pågældende, som fremsendte mailen, ikke længere er ansat hos Syddjurs Kommune, fik jeg at vide, at jeg ikke skulle foretage mig yderligere,« understreger borgmesteren.

Ole Bollesen

Ole Bollesen valgte imidlertid ikke at orientere resten af Økonomiudvalget, som ellers er kommunens personaleudvalg og som borgmesteren er født formand for.

»Jeg svarede på mailen, men orienterede ikke Økonomiudvalget,« siger Ole Bollesen.

Borgmesteren endevendte sagen med kommunaldirektør Rasmus Møller og andre ledende embedsmænd.

»Jeg blev anbefalet af embedsværket at besvare mailen, men fordi hverken Christian Haubuf eller den pågældende, som fremsendte mailen, ikke længere er ansat hos Syddjurs Kommune, fik jeg at vide, at jeg ikke skulle foretage mig yderligere,« understreger borgmesteren.

- Overvejede du overhovedet ikke at orientere Økonomiudvalget?

»Som sagt valgte jeg at lytte til de anbefalinger, jeg fik fra ledende embedsmænd, og de gik på, at jeg ikke skulle gøre andet end at besvare mailen.«

- Du kunne jo have valgt at udnytte dit borgmesterrum til at besvare mailen og efterfølgende orientere Økonomiudvalget, så de vidste besked?

»Jeg valgte så at følge de råd, jeg fik.«

Undrede sig

Flere politikere har undret sig over, at borgmesteren ikke har været ude med en officiel melding, da beskyldningerne for sexchikane mod Christian Haubuf tidligere i oktober slog ud i lys lue.

Økonomiudvalget fik først nys om sagen i begyndelsen af september, hvor Ole Bollesen hårdt presset måtte indrømme, at han havde modtaget den nævnte mail i juni.

Siden har Økonomiudvalget gjort en dyd ud af at forklare, at man som personaleudvalg skulle sikre, at de berørte kvinder i Margrethebørnehaven fik den støtte og bistand fra kommunens HR-afdeling, som de skulle have.

Christian Haubuf var ikke med i ligningen, fordi han ikke længere er ansat hos Syddjurs Kommune.

»Vi skal sikre, at vores medarbejdere får den støtte, som de har behov for, mens Christian Haubufs forhold udelukkende er en sag mellem Socialdemokratiet og Christian Haubuf,« har viceborgmester Claus Wistoft (V) tidligere udtalt til Adresseavisen.

Møde mandag

Mandag blev der afholdt et møde på Rådhuset i Ebeltoft med borgmesteren og kommunaldirektøren på foranledning af en række politikere.

Det bekræfter Claus Wistoft, men han understreger, at der var tale om et internt møde. På mødet deltog ud over de nævnte, bl.a. Kirstine Bille (SF) og gruppeformand Michael Stegger Jensen (S) erfarer Adresseavisen.

Adresseavisen erfarer ligeledes, at der på mødet blev rejst kritik af den måde, som sagen er blevet tacklet på hidtil af borgmesteren og Socialdemokratiet.

»Jeg kan sige, at vi, der havde bedt om mødet, ikke foretager os yderligere. Nu bliver sagen jo offentlig i den forstand, at Byrådet får lejlighed til ekstraordinært på onsdagens møde (27. oktober, red.) at tage stilling til en anmodning fra Christian Haubuf om at få bevilget sygeorlov resten af byrådsperioden, og det kan ingen i Byrådet selvfølgelig have noget imod,« siger Claus Wistoft, der ikke vil forholde sig til, hvordan han selv ville have ageret som leder i en lignende situation.

»Fra min side har jeg fået lejlighed til at forklare, hvad jeg mener på mandagens interne møde, og mere vil jeg ikke sige.«

På som punkt

På side 44 i denne udgave af Adresseavisen fremgår det i artiklen om Haubufs anmodning om sygeorlov, at Byrådet kun skal orienteres af borgmesteren om sygemeldingen som indledning til byrådsmødet.

Det havde været korrekt, hvis Christian Haubuf havde valgt at sygemelde sig fra gang til gang til byrådsmøderne, men han anmoder om orlov i resten af perioden, og derfor er sagen nu opført som ekstraordinært punkt på dagsordenen til onsdagens møde.

Det er proceduren, bekræfter Sekretariatschef Hanne Lykke Thonsgaard, Syddjurs Kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.