Godt initiativ - men var Grenaa den rigtige by?

Randers-virksomhed ville med politisk hjælp gøre opmærksom på lokale konsekvenser af udspil fra regeringen - men det får slet ingen betydning i Grenaa.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jan Petersen flankeret af folketingsmedlemmerne Leif Lahn t.v. og Michael Aastrup Jensen. Foto: Søren Andersen

En stor planche skal vise, hvor meget en Harald Nyborg-butik fylder i det indre Grenaa - og det må man erkende, er ganske meget. Der er ikke meget tilbage af bymidten.

Men måske et dårligt eksempel, når det nu er i det nye erhvervsområde ved Hesselvang, at der i løbet af et år dukker en Harald Nyborg-forretning op. Norddjurs Kommune har solgt grunden til netop dette formål.

Og når en plan eller rettere et udspil fra regeringen - ”Tættere på - bedre uddannelse og stærke lokalsamfund” - hvor det foreslås at sætte etablering af nye aflastningscentre til at rumme store butikker på pause i fem år i håb om at styrke det eksisterende handelsliv i bymidten - præsenteres under en overskrift om ”Lovforslag om aflastningscentre kan kvæle handlen i mindre byer”.

Så man kan vist roligt påstå, at mandagens arrangement i et telt ved Jem & Fix i den sydlige udkant af Grenaa, ikke helt ramte skiven.

Politikere på plads

Initiativet var taget af Randers-virksomheden Pro Development, som hjælper store butikskæder med at etablere sig i danske byer. På plads var to folketingsmedlemmer, Venstres Michael Aastrup Jensen, der er valgt i Randers Kredsen, og socialdemokraten Leif Lahn, der er valgt i Djurs Kredsen - samt Norddjurs Kommunes socialdemokratiske borgmester Jan Petersen.

Michael Aastrup Jensen pegede i sin indledning på, at hvis regeringens pauseplan føres ud i livet, risikerer Grenaa at tabe til de store nabobyer som Aarhus og Randers, fordi de i forvejen har aflastningsområder udpeget og på plads.

Men Jan Petersen korrigerede ham - og sagde, at mødeteltet faktisk var rejst lige midt i det aflastningsområde, som Norddjurs Kommune endeligt konfirmerer med vedtagelsen af en ny kommuneplan 12. oktober.

»Og jeg går ikke ud fra, at der bliver lovgivet med tilbagevirkende kraft. Så vi har i Grenaa ikke et problem med udspillet fra regeringen. Vi har i Grenaa 40.000 kvadratmeter med plads til de butikker, som vil komme her,« sagde borgmesteren og medbragte et notat, som giver mulighed for etablering af udvalgsvarebutikker på over 500 kvadratmeter samt en enkelt dagligvarebutik på 1200 kvadratmeter.

Bedre balance

Michael Aastrup Jensen glædede sig over, at alle partier kæmper for en bedre balance i Danmark.

»Men egentlig synes jeg ikke, at Christiansborg skal blande sig i og bestemme, hvilke butikker, der skal være i Grenaa. Overlad det til de lokale politikere,« sagde han.

Hans folketingskollega Leif Lahn ærgrede sig over, at vi ser et Danmark, der bliver mere og mere skævt - og derfor glædede han sig over regeringens udspil.

»Vi ser også i Grenaa flere og flere tomme butikker - og bosætningen i Norddjurs er faldende. Derfor peger regeringen med sit udspil på vigtigheden af at bevare et spændende handelsliv med aktive butikker i bymidterne. Normalt blander jeg mig ikke i kommunalpolitik, men når der nu er så mange tomme butikker i Randers, så kan det jo skyldes, at en tidligere borgmester valgte at give plads til så mange nye butikker uden for bymidten i Randers,« sagde Leif Lahn - og dermed sendte han pilen i retning mod Michael Aastrup Jensen, der netop var borgmester i de år, hvor handelsudviklingen i byen endte på de tidligere marker i Paderup.

»Derfor synes jeg, det er fint at holde en tænkepause på fem år,« sagde han.

Så det sidste spørgsmål gik til Brian Svart fra Pro Development.

I får ros for initiativet, men var Grenaa den rigtige by at holde arrangementet i?

»Det kan da godt være, at Grenaa ikke står med det samme problem som andre byer, fordi man når at vedtage en ny kommuneplan i tide, men vi har tænkt os at rejse videre med dette som en roadshow andre steder i landet.«
Læs også

Del artiklen