Valgforbund: Venstrefløjen enige om at undgå stemmespild

SF og Enhedslisten har igen-igen indgået valgforbund i Norddjurs.

Artiklens øverste billede
Ulf Harbo fra Enhedslisten og Jytte Schmidt fra SF har skrevet under på, at de to partier atter trækker på fælles hammel til det kommende kommunalvalg i et valgforbund. Pressefoto

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten De rød-grønne har aftalt valgforbund til kommunalvalget.

Valgforbundet betragtes ved beregningen af mandatfordelingen som én liste. Det kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet tilsammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund. Ved at indgå i valgforbund kan deltagerne i nogle situationer således opnå en mandatmæssig fordel.

Det har netop været tilfældet med SF og Enhedslisten i Norddjurs tidligere.

Senest i 2017, hvor SF fik et ekstra mandat grundet valgforbundet. I 2013 var det Enhedslisten, der lukrerede på valgforbundet med et ekstra mandat til følge.

»Så hvis ikke de to rød-grønne partier skal miste stemmer og miste indflydelse politisk, skal der være et valgforbund. Så borgeren kan trygt sætte sit X,« lyder det fra to veltilfredse kontaktpersoner, Jytte Schmidt, lokalformand for SF Norddjurs, og Ulf Harbo, medlem af Norddjurs Kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

11,8 procent

De to partier havde begge fremgang ved kommunalvalget i 2017.

SF hentede 6,5 procent af stemmerne (en fremgang på 2,5 procent), mens Enhedslisten blev noteret for 5,3 procent (en fremgang på 0,3 procent).

Ulf Harbo scorede alene 607 personlige stemmer. Det rakte til en femteplads på listen over personlige stemmer, der blev toppet af borgmester Jan Petersen (A) med 2.858 stemmer.

Modsat Syddjurs

I Syddjurs Kommune bliver der ikke samling på venstrefløjen.

Her har SF valgt at indgå valgforbund med Radikale Venstre, mens Enhedslisten og Alternativet gør det samme. Dermed isoleres Socialdemokratiet.

Ved kommunalvalget i 2017 opnåede SF, Enhedslisten og Alternativet til sammen 24,1 procent af stemmerne i Syddjurs - altså næsten hver fjerde vælger.

Socialdemokratiet hentede 41 procent af stemmerne i Norddjurs og 25,6 procent i Syddjurs.

Så samlet fylder venstrefløjen fortsat mest i Norddjurs i vælgerhavet.

Forskellen på de to kommuner er, at SF bortset fra det allerførste valg efter kommunesammenlægningen i 2005, har været en afgørende spiller i Syddjurs på venstre side af Socialdemokratiet.


Læs også

Del artiklen