Budgetbehandling var rituel stammedans

Ingen dramatik og uenighed, når budgetdetaljerne er på plads i et valgår.

Artiklens øverste billede
Samtlige 27 kommunalbestyrelsesmedlemmer i Norddjurs har for flere uger været enige om en budgetskitse for 2022. Pressebillede

Dramatik omkring det kommunale budget ses sjældent i et valgår.

Politikerne skal helst ikke gå til valg med et stempel på ryggen til at signalere, at de står uden for, når kommunens husholdningsbudget skal på plads.

Så når alle 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs bag lukkede døre har forhandlet detaljerne på plads og erklæret enighed om det, så er der næsten kun tale om en rituel stammedans, når budgetaftalen nu skal førstebehandles og endeligt vedtages på endnu et møde til oktober.

Tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde, der som det første i lang tid blev afviklet helt uden coronarestriktioner, var da også - udover budgetdelen - blottet for sager, der kunne få politikerne i vild uenighed.

Men hvor det siden coronaen ramte Danmark har været umuligt for borgerne at stille spørgsmål til kommunalbestyrelsen, fordi møderne var lukket, så er det nu en anden forklaring, der udelukker borgerspørgsmål, nemlig at der er en karenstid forud for kommunalvalget til november.

Ingen kommunaldirektør

Dog sad der en anden i den stol, som normalt fyldes ud af kommunaldirektør Christian Bertelsen. Han er sygemeldt, så i stedet sad Jette Simonsen, jurist ved Norddjurs Kommune, ved siden af borgmester Jan Petersen, (S).

Borgmesteren indledte med at forklare, hvorfor det begreb, der hedder servicerammen, lægger skrappe begrænsninger for, hvordan en kommune som Norddjurs, der efter nærmest økonomisk kollaps i 2018, nu har lyst til at bruge mange flere af de millioner, der efter skattestigninger til borgerne gav en af landets højeste skatteprocenter, nu er i kommunekassen. Men ikke har let ved det på grund af aftaler mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Borgmesterens partifælle Tom Bytoft præsenterede forslaget om at sætte skatteprocenten ned med 0,2, alligevel er den dog ikke endnu på niveau som da den steg i 2019-budgettet.

Når der skal forhandles, skal der nogle gange sluges nogle kameler, men i budgetprocessen har de ikke været så store, at der har været grund til at forlade forhandlingerne

Kasper Bjerregaard, Venstre

Han hæftede sig ved en væsentlig stigning i anlægsbudgettet - uden at tømme kassen.

Ikke enige om alt

Enigheden om budgettet berørte Venstres Kasper Bjerregaard, der slog fast, at det ikke er et udtryk for, at der er enighed om alt i den økonomiske linje.

»Når der skal forhandles, skal der nogle gange sluges nogle kameler, men i budgetprocessen har de ikke været så store, at der har været grund til at forlade forhandlingerne,« sagde han.

Han sagde, at man ikke er i mål med skatteprocenten, men at man er på rette vej.

Dansk Folkepartis Steen Jensen glædede sig over at se Dannebrog på plads i rådssalen - og roste budgetprocessen for ikke at ende som en gavebod.

»Lidt mere asfalt kunne vi dog godt have brugt,« sagde han.

Fra Liberal Alliance sagde Jens Meilvang, at han glædede sig over en styrkelse af kernevelfærden, som blev hårdt ramt af den økonomiske sparekur. Og han ser frem til, at der bruges mange flere penge på asfalt og bygningsforbedringer, end længe set.

Den konservative Benny Hammer var enig i, at Norddjurs Kommune i dag er et bedre sted end tidligere i valgperioden.

»Der gives både her og der i budgetaftalen - og det er sådan det skal være,« sagde han.

Skat ikke på plads

SF’s Aleksander Myrhøj mente, at den fælles budgetskitse sender et godt signal til borgerne.

»Men vi har ikke lavet en aftale om skatteprocenten endnu. Vi ser hellere, at der lukkes huller i asfalten og sikres service og velfærd, end at borgerne slipper 200 kroner billigere i skat,« sagde han, som glædede sig til at læse høringssvar i den videre proces.

Enhedslistens Ulf Harbo pegede på uligheden for de vilkår, som kommunerne drives under - og bad borgmester Jan Petersen om at tage det op med sine socialdemokratiske kammerater i Folketinget som han udtrykte det.

Efter den ordførerrunde savnede borgmester Jan Petersen en bedre balance i forholdet mellem ønsker og hvad der er muligt.

»Træerne gror ikke ind i himlen, og vi får ikke lov til alt. Sådan er det bare. Og så synes jeg, at Ulf Harbo skal tage en snak med sine partifæller i Enhedslisten i København, hvor de har stor indflydelse, og hvor der virkelig bruges mange penge,« kvitterede Jan Petersen.

Andenbehandlingen af 2022-budgettet sker tirsdag 12. oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.