Kommentar: Den begavede magtspiller skal være borgmester

Artiklens øverste billede

»Der er enighed om på venstrefløjen i Syddjurs om, at man vil gå benhårdt efter en rød-grøn borgmester efter kommunalvalget 16. november 2021. Ikke overraskende.

Herefter hører enigheden også op, erfarer Adresseavisen efter de rød-grønne partiers aftalte møde i mandags.

Faste aftaler om valgforbund, og hvordan borgmesteren skal findes på valgnatten i tilfælde af rød-grønt flertal i det nye byråd er uafklaret.

På ingen måde overraskende, som forudsagt i Adresseavisen i sidste uge.

Socialdemokratiet lavede et barn på hele flokken forud for valget i 2017, og det sikrede overraskende Ole Bollesen borgmesterhvervet.

Flot strategisk arbejde af Socialdemokratiet, som ved de foregående valg ellers brillerede ved ikke at have en strategi.<AS>SF havde ikke forudset, at det ville ende sådan i 2017.

En borgmester har som heltidsansat en meget afgørende position i forhold til de beslutninger, der træffes i byrådet, og som indpisker på rådhuset for direktion og afdelingschefter.

Lars Norman Thomsen, lokalredaktør

Partiet havde en klar forventning om, at Kirstine Bille ville kunne generobre den post, som hun måtte overgive til Venstres Claus Wistoft ved valget i 2013. SF havde undervurderet situationen og måtte slukøret nøjes med to udvalgsformandsposter. <AS>Derfor vil partiet nu for alt i verden undgå at få trukket bukserne ned igen her snart fire år senere.

»Jamen, er det ikke et fedt, hvem der bliver borgmester. Det må været mere afgørende at lytte til, hvad borgmesterkandidaterne vil udrette i Syddjurs de næste fire år. Herefter er det så op til vælgerne at sætte deres kryds ud for den kandidat, de er mest enige med.«<

Lignende pladderhumnastiske og rundkredsagtige pædagogiske udsagn kan jævnligt læses på de sociale medier.

Det er lige netop ikke ligegyldigt, hvem der skal være borgmester og udvalgsformænd de næste fire år i Syddjurs. En borgmester har som heltidsansat en meget afgørende position i forhold til de beslutninger, der træffes i byrådet, og som indpisker på rådhuset for direktion og afdelingschefter.

Den dygtige leder skal vise vilje til at udnytte det borgmesterrum, som han eller hun har som kommunens toppolitiker, og så skal vedkommende kunne få udvalgsformænd til at shine og udnytte sit netværk, som helst skal være stort.

Han eller hun skal kort sagt være en begavet magtspiller. Brug af magt er ikke notorisk det samme som misbrug af magt - der er begavelsen til forskel.«

Læs også

Del artiklen