KV21: Skal sognerådspolitikeren have en renæssance?

Det vil være i sync med vælgernes ønsker, fortæller forsker i podcasten 'Vi nørder valg' på www.kommunen.dk.

Artiklens øverste billede
Hvor finder man sognerådspolitikerne i det nuværende byråd? Arkivfoto

I daglig politisk tale er ordet ’sognerådspolitik’ et skældsord. En sognerådspolitiker er en, der går i for små sko og ikke har udsyn og reformformat, hævdes det på bjerget. En stakkel, der ikke kan se de store linjer i måden at drive lokalpolitik på.

Men i vælgernes øjne oser sognerådspolitik ikke bare af negativitet.

Det viser forskning, som professor Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, har bedrevet, og som han beretter om i den nyeste podcast ’Vi nørder valg’ på www.kommunen.dk.

»Vi har spurgt vælgerne, hvad de ønsker: Lige aldersrepræsentation, lige fordeling af mænd og kvinder eller lige geografisk fordeling af kommunalbestyrelsesmedlemmerne, og fem pct. svarer at aldersfordeling er vigtigst, ti pct. siger kønsbalancen, mens hele 30 pct. prioriterer, at hele kommunen er repræsenteret,« forklarer Ulrik Kjær i podcasten.

Hør podcasten på www.kommunen.dk.

27 i byrådet

Byrådets medlemstal fastsættes i Styrelsesvedtægten. Medlemstallet i kommuner med over 20.000 indbyggere skal være ulige og mindst 19 og højst 31, står der i Kommunestyrelsesloven.

I både Norddjurs og Syddjurs Kommuner har man 27 folkevalgte, og i modsætning til for bare nogle år siden, er tallet ikke længere til heftig diskussion.

Dengang argumenterede tilhængerne af færre medlemmer bl.a. med, at der ikke var behov for så mange politikere til at drive en kommune, og at det ville gøre lokaldemokratiet endnu stærkere og bedre, fordi der hurtigere kunne træffes politiske beslutninger med færre hoveder omkring bordet.

Tilhængere af færre pladser i et byråd ser primært byrådsarbejdet som noget, der minder om en forening med en medlemsvalgt og upolitisk bestyrelse, der ordner de daglige forretninger.

Modstanderne argumenterede for vigtigheden af at fortsat give mulighed for, at sikre små partier og lister en plads i byrådet ved at holde fast i 27 stole i byrådssalen. Ud fra det soleklare argument, at færre pladser vil betyde flere stemmer til at sikre et mandat.

Modstanderne pegede også på, at antallet af pladser i byrådssalen også gør det muligt at få folkevalgte med fra alle egne af kommunen og på denne måde sikre en bredde på både postnumre og lokal-lokal viden.

Genfød sognerådspolitikeren

I dag er temaet om byrådets mandatantal ikke længere et tema. Det havde ellers været aktuelt at bringe på banen netop nu, hvor tilslutningen til de politiske partier er på sit laveste i historien, og partierne kæmper en hårdhændet kamp for blot at få interesserede til at stille op til det kommende kommunalvalg.

I Syddjurs har store partier som Venstre og Socialdemokratiet således begge under 300 medlemmer.

Måske det kan ændre sig ved at lade sognerådspolitikeren igen komme til ære og værdighed? Det vil være i sync med mange vælgeres ønske, viser Ulrik Kjærs forskning.

Helt i tråd med det, der opleves i dagligdagen på diverse byers Facebook-sider. Her er der mere punch i synspunkter om trafiksikkerheden i den pågældende by og holdningerne til en hunds forsvinden end, hvad bundlinjen i det kommunale regnskab for 2020 lyder på.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.