Den blodige hestehals: Venstre skubber til miljøministeren

Venstre skubber på miljøminister Lea Wermelin i sagen om blodige sår på hoppe på Molslaboratoriet, der fik skader efter at et GPS-halsbånd havde skavet hul

Artiklens øverste billede
Venstres Michael Aastrup Jensen har stillet et spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin om hun genovervejer overvågningsløsningerne af dyr udsat i rewildingforsøg. Foto: Mik Eskestad

Der bliver lagt pres på miljøminister Lea Wermelin fra folketingsmedlem Michael Aastrup Jensens (V) side.

Der sker efter at Lokalavisen har beskrevet sagen om en vildtlevende hoppe udsat ved Molslaboratoriet, der havde blodige sår efter et løstsiddende GPS-halsbånd. Det er uvist hvor længe det har generet hesten, men Molslaboratoriet har erkendt, at der gik for længe inden man greb ind.

»Vi må aldrig gå på kompromis med dyrevelfærden,« mener Michael Aastrup Jensen, der blandt andet er udenrigsordfører og medlem af Retsudvalget og Udenrigsudvalget.

Hvad har ministeren tænkt sig at gøre, på baggrund af omtalen i Nord- og Syddjurs Lokalavis, angående den forfærdelige historie om en hest på Molslaboratoriet, der efter afmontering af et GPS halsbånd i et rewildingforsøg havde tydelige og blottede kødsår, og får det ministeren til at genoverveje overvågningsløsningerne af dyr udsat i rewildingforsøg?

Michael Aastrup Jensen (V) der har stillet et §20 spørgsmål til miljøministeren

Han har stillet et åbent spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin, hvor han forsøger at få ministeren til at genoverveje overvågningsløsningerne af dyr udsat i rewildingforsøg og netop henviser til de blodige sår som hoppen fra Molslaboratoriet har været udsat for.

»Forsøget på Molslaboratoriet er ikke ubetinget godt. Jeg mener, at man bør gentænke ideen om at installere tidligere tamme dyr i en indhegning og lade dem leve vildt. Det fungerer ikke i Danmark og det er derfor vi blandt andet ser den her sag med en blodig hestehals,« mener Michael Aastrup Jensen.

Lægger et pres

Med det åbne §20 spørgsmål, som ethvert folketingsmedlem kan stille til en minister, så håber han og Venstre også at lægge pres på.

Den blå blok vil gerne have genåbnet forhandlingerne om de kommende natur-nationalparker i blandt andet Fussingø og Gribskov og de vilkår regeringen vil lægge som grundlag for områderne og hvordan dyrene skal behandles der.

Michael Aastrup Jensen lægger ikke skjul på, at der er tale om en koordineret indsats, hvor blandt andet besøget i Mols Bjerge fra dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard (DF) var en del af presset.


Det ti-årige projekt med udsatte dyr på Molslaboratoriets jorder bliver fulgt nøje og der laves målinger på effekten og virkningen, som projektet har på naturen. Man forventer, at resultaterne af rewilding-projektet kan bruges i udarbejdelsen af andre rewilding-projekter.

Tirsdag i sidste uge førstebehandlede folketinget et lovforslaget fra regeringen om de nye natur-nationalparker. Her skal der være mulighed for at dispensere fra regler om dagligt tilsyn med heste og kvæg. Modellen bruges allerede på Naturhistorisk Museums arealer i Mols Bjerge.

Sag om vild-tamme dyr

Sagen og kampen om dyrevelfærden er eskaleret de seneste uger med masser af politianmeldelser af forholdene for dyrene. På et enkelt døgn i slutningen af april noterede Molslaboratoriet 50 anmeldelser.

»Det ligner en koordineret indsats fra bestemte grupper, hvor rewilding og Molslaboratoriets forskning åbenbart står for skud,«siger Bo Skaarup, der som direktør for Naturhistorisk Museum er ansvarlig for den forskning der foregår på Molslaboratoriet og dermed også udsættelsen af kvæg og heste på 120 hektar jord. Her lever de uden fodring, men under opsyn fra Molslaboratoriets folk og jævnlige tilsyn fra dyrlæger.

Østjyllands Politi bekræfter overfor Lokalavisen, at der undersøges en række anmeldelser i relation til dyrene i Mols Bjerge. Men politiet ønsker ikke at bekræfte, hvilke forhold der reelt er anmeldt inden for de seneste uger og heller ikke, om det vil føre til reelle sigtelser.

Andre medier angiver, at der er foretaget op til 200 anmeldelser af vanrøgt af dyrene på Molslaboratoriets arealer.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.