Viceborgmester om undersøgelse af socialområdet: »Nye oplysninger har fået mig til at skifte mening«

Udvalgsformand er målløs  over udmelding og mener, at udvalgsarbejde underkendes

Artiklens øverste billede
Viceborgmester Benny Hammer har over de seneste to måneder fået nye oplysninger om forholdene på socialområdet og vil derfor have området undersøgt. Pressefoto

23. februar stillede otte kommunalbestyrelsesmedlemmer forslag om en uvildig undersøgelse af socialområdet i Norddjurs Kommune. Det skete på baggrund af verserende sager om dårligt arbejdsmiljø og højt sygefravær i flere af kommunens institutioner.

Med til at stille forslaget var begge medlemmer fra Det Konservative Folkeparti Benny Hammer og Mads Jensen, men under debatten trak førstnævnte sig fra forslaget, som endte med at blive nedstemt. ¨

Der er dukket flere ting op af Pandoras æske, som fortæller, at det her er mere omfangsrigt end forventet. Det holder ikke længere.

Benny Hammer (K), viceborgmester Norddjurs Kommune

I denne uges udgave af Lokalavisen kan vi imidlertid fortælle, at Benny Hammer nu alligevel kræver en kulegravning af arbejdsforholdene i Norddjurs.

Den konservative viceborgmester har over de seneste to måneder fået nye oplysninger, der har fået ham til at ændre mening.

»På kommunalbestyrelsesmødet fik vi på et lukket punkt nogle informationer, som gjorde, at jeg syntes, tingene så ok ud. Siden da er dukket flere ting op af Pandoras æske, som fortæller, at det her er mere omfangsrigt end forventet. Det holder ikke længere, og det har gjort, at jeg har ændret holdning,« siger Benny Hammer.

Vil ikke stå afklædt

Han vil ikke nærmere ind på, hvilke konkrete oplysninger han har fået, men Benny Hammer bekræfter, at informationerne stammer fra medarbejdere på kommunens institutioner på voksen-plejeområdet.

Benny Hammer peger på, at de første sten i processen skal vendes i forvaltningen. Ifølge Benny Hammer er der blandt andet spurgt ind til, hvad det høje sygefravær har kostet Norddjurs Kommune, men de tal er det ikke lykkedes for viceborgmesteren at rekvirere endnu.

»Vi kan jo ikke leve med, at vi ikke ved, hvad tingene koster. Jeg forventer, at vores forvaltning kan gøre det bedre end at sige, at det kan de ikke svare på. Det er da alarmerende. Det er jo også frustrerende, for i sidste ende er det jo et politisk ansvar. I udgangspunktet har jeg da tillid til vores forvaltninger, men der skal falde nogle svar, for jeg vil ikke stå og være klædt af over for vores borgere,« konstaterer Benny Hammer.

Mange skal overbevises

Viceborgmesteren ser gerne, at der allerede nu tages hul på at undersøge tingenes tilstand på voksen-plejeområdet. Første skridt er at tage diskussionen med gruppeformændene og borgmesteren på et kommende møde.

Benny Hammer erkender imidlertid, at det kan blive en vanskelig nød at knække. Da forslaget om en uvildig undersøgelse af socialområdet var på kommunalbestyrelsens dagsorden i februar endte 21 af de 27 medlemmer med at stemme imod forslaget.

Det ser med andre ord en anelse problematisk ud at skabe flertal for en ny undersøgelse.

»Vi har fået oplysninger, der har gjort, at vi har flyttet os. Det synes jeg sådan set, der er en god måde at bedrive politik på, men jeg kan godt frygte, at der er nogen, der er havnet med et standpunkt, som de ikke vil fravige. Men vi er jo i et valgår. Hvis folk ikke vil flytte sig, så er der en chance for at ryste posen til et kommunalvalg og en ny mulighed med en ny kommunalbestyrelse,« konstaterer Benny Hammer.

Målløs formand

Umiddelbart ser det ud til, at det bliver tilfældet.

Jeg er helt målløs over, hvad det skulle være. Det har jeg slet ingen idé om, så jeg ved ikke hvad der foregår.

Lars Møller (S), formand for Voksen- og Plejeudvalget

I Voksen- og Plejeudvalget er formand Lars Møller (S) temmelig forundret over, at Benny Hammer skulle være i besiddelse af nye oplysninger, som skulle gøre det nødvendigt at igangsætte en ny undersøgelse.

»Vi agerer på de ting, som løbende kommer ind til udvalget, og der er ikke kommet nyt frem i de her sager. Der er de ting, som hele tiden har været tilgængelige for alle medlemmer af kommunalbestyrelsen. Også for viceborgmesteren. Så jeg er helt målløs over, hvad det skulle være. Det har jeg slet ingen idé om, så jeg ved ikke hvad der foregår. Jeg synes, det ligner en underkendelse af det politiske arbejde,” siger Lars Møller.

Fremlæg nye oplysninger

Han peger konkret på, at Voksen- og Plejeudvalget netop har nedsat henholdsvis et kommissorium, som skal undersøge håndteringen af tilsyn på socialområdet, og en styregruppe, som sammen med Socialpædagogernes Landsforening (SL) og Fag og Arbejde (FOA) der skal medvirke til en afklaring og fastsættelse af indsatsområder på institutioner i Auning, Allingåbro og Ørsted.

Det er de tiltag, der indtil videre er blevet politisk besluttet. Derfor undrer det udvalgsformanden, at Benny Hammer kræver andre undersøgelser.

»Hvis Benny Hammer fremsætter et konkret forslag, så må vi jo forholde os til det. Jeg synes, vi passer vores arbejde i udvalget. Hvis han har fået nye oplysninger, så vil vi da gerne se dem, men ellers arbejder vi på det, vi har besluttet,” fastslår Lars Møller.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.