Lun Kolind brandmand har været i ilden 1789 gange på 50 år

Anders Christian Lund modtog ved den nyligt afholdte nytårsparade kollegernes velfortjente hyldest og Hæderstegnet for 50 års tro tjeneste i brandvæsenet. Det er indstiftet af Dronningen i 1973.

Artiklens øverste billede
Med den sirligt udførte notesbog som opslagsværk kan Anders Lund fortælle scener fra 50 års brandmandsliv, så man næsten føler, at man var der selv. Foto: Lars Norman Thomsen

Anders Christian Lund, 70, Kolind dreng om en hals, kan fortælle historier som ingen og altid i en underspillet form tilsat et par saftige gloser, der kalder på smilet. 

En af dem, der har brændt sig fast på nethinden hos brandmanden i nu over 50 år, foregik 12. marts 2012. En dato, som de husker i Kolind.

Den dag det gamle rådhus på Bugtrupvej stod i flammer og nedbrændte. Dengang jobcenter, borgerservice, jobcenter, ydelseskontor og bibliotek i Syddjurs. Centrum i storhedstiden i Midtdjurs Kommunes 35 årige levetid, men som på en nat stort set udbrændte

»Jeg kan se her i min notesbog, at vi blev kaldt klokken 01:41,« siger Anders Lund, mens han bladrer i det lille hæfte, hvor han sirligt har nedfældet samtlige 1.789 brande på dato og klokkeslet, som han har været med til slukke.

»Jeg cyklede forbi rådhuset på vej ud til brandstationen på Ebdrupvej, og da jeg kom frem, spurgte jeg henkastet: »Hvor brænder det, hvor skal vi hen?». »Rådhuset brænder,« lød det. »Jeg er sgu’ da lige kørt forbi for to minutter siden, og da var der ikke skyggen af ild,« fik jeg sagt, før vi kørte fra stationen,« husker Anders Lund minutiøst.

Brandmand i fuld ornat og med det velfortjente Hæderstegn fra Dronningen. Foto: Beredskab & Sikkerhed


Da han og de øvrige brandmænd nåede frem, havde ilden imidlertid fået fat. Flammerne var meterhøje og farvede nattehimlen over Kolind gul, så det ville noget.

»Jeg var holdleder, og jeg skal da love for, at der var blus på drengen. Det meste af inventaret futtede af, før vi nåede at se os omkring.«

Anders Lund & co plus de tilkaldte brandkorps fra nabobyerne arbejdede med »at slukke skidtet« helt frem til 14:45, før de kunne koble af og køre hjem for at få lidt søvn.

Fem dage senere var de på samme adresse til efterslukning.

Jeg kan stadig se for mig, det virvar vi var vidne til, og ’HP’ (brandmandskollega, red.) komme ridende baglæns ud af stalden på en so

Branden viste sig senere at være påsat, men er aldrig blevet opklaret. Indbrudsalarmen på rådhuset gik kl. 1.01. Men på grund af tekniske problemer blev den ikke aktiveret hos alarmselskabet.

Til konfirmation i kørestol

Anders Lund bladrer videre i notesbogen.

Ved en større gårdbrand på Sjørupgården i landsbyen Sjørup ved Tøstrup i 1997 var uheldet for alvor ude efter den brave brandmand.

Her kom han eftertrykkeligt til skade og måtte en tur forbi Grenaa Sygehus.

»Vi var til efterslukning, og jeg kan huske, at jeg stod helt inde ved kanten på loftet, der ikke var brandsikret. En af af gutterne kommer op til mig, og lidt efter braser hele pisset sammen med det resultat, at vi begge ryger ned med fynd og klem. Han lander godt, men mit brandbælte får fat i noget, og det går smerteligt ud over mine ribben,« fortæller Anders Lund.

Gode råd var dyre. 

»Det her var om torsdagen, og søndag skulle min datter Marie konfirmeres. På vej til sygehuset kørte jeg med Svend Aage REKO (Svend Aage Jensen, daværende ejer af det lokale redningskorps, red.), og jeg fik ringet hjem til min kone Trine, der gik derhjemme med fletningerne i postkassen. Jeg forklarede hende, som det var, at vi havde et problem.«

»Svend Aage REKO lovede mig, at hvis sygehuset gav lov, skulle han nok hente mig, så jeg kunne deltage i konfirmationen, og komme tilbage til sygehuset. Jeg fik lov til at komme hjem. Kirken nåede jeg ikke, men jeg blev kørt ind til festbordet via havdedøren siddende i en rullestol.«


At kammeratskab og sammenhold var noget, der bandt gutterne på brandstationen sammen, vidner den hjælp, som kollegerne leverede i dagene op til konfirmationen.

Jeg cyklede forbi rådhuset på vej ud til brandstationen på Ebdrupvej, og da jeg kom frem, spurgte jeg henkastet: »Hvor brænder det, hvor skal vi hen?». »Rådhuset brænder,« lød det

»Der stillede lige en flok kolleger og hjalp min kone med at slæbe borde og stole og få det hele arrangeret. Sådan var det dengang, hvor vi var en gruppe jævnaldrende Kolind gutter, som var frivillige brandmænd.«

En anden større gårdbrand, som Anders Lund husker i detaljer, selv om »min hukommelse efterhånden er hullet som en si«, foregik på gården Ny Ryomgård.

»Der var brand i en svinestald, og det var et kaos. Tror den var forårsaget af, at man havde forsøgt at optø nogle vandrør, og det var man ikke sluppet heldigt fra. Jeg kan stadig se for mig, det virvar vi var vidne til, og ’HP’ (brandmandskollega, red.) komme ridende baglæns ud af stalden på en so.«

Tumlede på Kapelvej

Ved den nyligt afholdte nytårsparade på stationen i Kolind blev Anders Lund behørigt hyldet for sit 50 årige virke. 

Det skete med taler, klapsalver i stride strømme og en hilsen fra Dronningen. 

Anders Lund modtog Hæderstegnet for 50 års god tjeneste i brandvæsenet. Det er indstiftet af hendes Majestæt Dronning Margrethe den anden i 1973.

Manden i centrum på dagen var naturligvis pavestolt, selvfølgelig var han det på trods af, at han nu er kommet til skelsår og alder og ligeledes er blevet bedstefar.

Anders Lund var brandmand nærmest før, han blev født.

Faderen startede i 1953, da sønnike kom til verden, og allerede tidligt var yngstemanden med på den gamle brandstation på Kapelvej i Kolind, når faderen og de andre brandmænd satte hinanden stævne.

»Vi tumlede rundt på den gamle Chevrolet som knejter. Det var dengang forholdene var meget beskedne og trange. Der var en garage og et slangetårn. Nede ved Købmand Bjerregaard stod en stålmast med stor sirene, og når den lød, var der afgang inden for fem minutter.«

Brandstationen på Kapelvej blev etableret i 1913. I 1924 motoriseres brandvæsenet i Kolind og rådede over en Ford T samt en Ellehammer-brandsprøjte med diverse strålerør og slanger.

Den nuværende brandstation blev bygget 1998 i samarbejde med REKO.

Ledig stilling i Tirstrup

Egentlig stod det ikke skrevet i Anders Lunds planer for fremtiden, at han skulle være brandmand i Kolind i 50 år og mere til.

Som ung 18-19 årig kom han i Flyvevåbnet.

»Jeg var konstabelelev i Brand- og redningstjenesten og blev uddannet i Glostrup. Siden fortsatte jeg videre til Aalborg og søgte om at blive udstationeret i Karup. Dengang kunne man ikke søge til Tirstrup, men da jeg kom til Karup, fik jeg at vide, at der var en stilling ledig i Tirstrup, og om det ikke var noget for mig. »Den tager jeg sgu,« sagde jeg, og efter en dagsrejse hjem, startede jeg i Tirstrup. Jeg var på den militære del af lufthavnen frem til den lukkede, og kom så senere over på den civile til jeg gik på pension.«

Anders Lund begyndte officielt som brandmand 1. februar 1973, men allerede 16. januar fik han sin debut. Der var ild i et fyr på Novopan i Pindstrup.

»Næste gang jeg var med, var også på Novopan, kan jeg se her, virksomheden fylder meget i min notesbog. Nu er det heldigvis kollegerne i Hornslet, der må døje med den,« smiler nestor ved Beredskab & Sikkerhed, som det fælleskommunale beredskab, som ejes af Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner, hedder.

Anders Lund har taget turen med fra Kolind til Midtdjurs over Syddjurs videre til Djursland og til det nuværende.

»Bortset fra de ting, jeg har fortalt lidt om, så er et par svedne fingre i ny og næ vel det, jeg har været udsat for, når det har været mest vildt.«

»Tiderne har ændret sig. I en by som Kolind, hvor de fleste pendler til arbejde, er det hamre svært at skaffe deltidsbrandmænd i modsætning til førhen, hvor alle tjente deres udkomme tæt på brandstationen. Dengang drak vi også altid en øl sammen, når vi kom tilbage på stationen efter en brand for at få ro på. Det forbyder reglerne i dag, og de fleste kolleger skal også hurtigt hjem til familien.«

Karrieren som brandmand har Anders Lund dog ikke planer om at skippe, selv om kammeraterne fra fordums dage forlængst har lagt op.

»Jeg har ikke sat udløbsdato på og vil fortsat gerne hjælpe det, jeg kan. I dag styrer Vagtcentralen samtlige udrykninger og kan altid se, hvilke brandmænd, der er klar. Som minimum skal der køre en sprøjte senest fem minutter efter, at vi er blevet kaldt, med en chauffør, en holdleder og to mand. Muligvis også en tankvogn med to mand. Er der ikke seks mand klar, bliver vi suppleret med kolleger fra andre stationer. Det fungerer meget professionelt.«

I dag kører Beredskab & Sikkerhed også såkaldt frigørelse ved trafikuheld. Hvis det er ekstra voldsomt, holder der vogne klar i Hornslet og Grenaa klar til udrykning med det fornødne grej.

Selv kører Anders Lund sammen med en kollega tillige såkaldt slukningseftersyn.

»En gang om året skal samtlige kommunale bygninger, plejehjem, skoler, børnehaver og deslige tjekkes for at se om alt er i orden. I vores område er der 10.000 enheder som skal tjekkes årligt, så det er en opgave i sig selv,« siger Anders Lund.

Det afsluttede millionkroners-spørgsmål til brandmanden, der i en årrække fast har optrådt på de skrå brædder til Kolind Revyen i Byhallen:

Er du med på holdet i 2023?

»Måske som praktisk gris og medvirken på indledningssangen, men ellers ikke. Jeg ved jo heller ikke, om de andre fortsat vil have en gammel stodder som mig med.«

Falsk beskedenhed. 

Når Kolind Revyens Slagsang lyder midt i juni, så bid spids på, at Anders Lund atter stiller spørgsmålet: »Hvorfor er Kolind så fed?« og publikum og kor i forening svarer: »Fed, fed, fed...«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.