Får Djursland endnu en lokal kandidat på Borgen? Sådan fordelte stemmerne sig

Djursland adskiller sig ikke nævneværdigt fra tendensen på landsplan. Nu venter vi på de personlige stemmer, og med et kanonvalg for Jens Meilvang (LA) er der nu en reel mulighed for, at Djursland får endnu en mand på Borgen.

Artiklens øverste billede
Aunings Jens Meilvang (LA) er snublende tæt på en plads i Folketinget. Foto: Anne Frank Henriksen

Djursland var en af de sidste kredse, der tirsdag aften meldte stemmefordelingen ind, men det rykkede ikke væsentligt ved de store linjer. Venstre, som ellers plejer at stå sikkert i denne del af landet, går tilbage. Socialdemokratiet går frem og de nye partier har fået god opbakning. Nu holder vi øje med resultatet for Jens Meilvang (LA).

Stemmeprocent på Djursland var 83,7%. På landsplan var den 84,1 procent, og man skal helt tilbage til 1990 for at finde en stemmeprocent, der var mindre.

I alt havde 50.708 djurslændinge afgivet deres stemme, da valgnatten gik på hæld, og mens vi venter på optællingen af de personlige stemmer, så er her et overblik og stemmefordelingen netop her på Djursland.

De to store

15.909, eller 31,4 procent af dem, stemte på Socialdemokratiet, og med 1023 og flere stemmer, fik partiet lokalt en fremgang på 1, 7 procentpoint. Dermed er der svært at se for sig, at Leif Lahn Jensen (Grenaa) ikke får en 5. periode på Christiansborg.

Venstre, med spidskandidat Jens Kloppenborg, gik også her, som i resten af landet, tilbage. Partiet fik halveret antallet af stemmer her på Djursland, da kun 12 procent/ 6394 vælgere satte deres kryds ved partiet i går mod 12.000 ved sidste valg. På landsplan faldt fra partiets opbakning fra med 10 procentpoint.

Radikale Venstre fik også mere end halveret stemmeantallet på Djursland med kun 3 procent af vælgerne.

Det Konservative Folkeparti ligger med 3. 7 procent af stemmerne på nogenlunde samme niveau som ved sidste valg, dog med et lille fald på 0.8 procentpoint.

Nye Borgerlige indkasserede 1154 flere stemmer, i alt 2671, end for 3,5 år siden, og det betyder, at 5,3 procent af Djurslands vælgere har sat deres kryds her.

Socialistisk Folkeparti, som har scoret et ekstra mandat til Folketinget efter gårsdagens valg, gik faktisk en my, 0,4 procent, tilbage på Djursland. Den lokale og unge kandidat Morten Siig Henriksen kan derfor ikke se frem til en plads i Folketinget, men efter at have ført en seriøs og god valgkamp, er det nok ikke det sidste, vi ser til ham.

Enhedslisten, med blandt andet byrådspolitiker i Syddjurs, Jesper Yde Knudsen, som kandidat, fik samlet 4,1 procent af stemmerne på Djursland, eller i tal: 2.077. Det er et fald på 1,4 procent, som ligger helt i overensstemmelse med resten af landet.

Det samme gør vælgernes opbakning til Alternativet, som ved udskrivelsen af valget blev spået til at vippe på spærregrænsen. Samlet har partiet på landsplan fået 3,3 procent af stemmerne, og præcis sådan ser det også ud på Djursland.

De nye og LA

Liberal Alliances store valgsucces har også smittet af på Djursland og den lokale kandidat Jens Meilvang. I Auning, som Jens Meilvang bor i, blev LA således det andet største parti, kun overgået af Socialdemokratiet. Lidt over 20 procent af vælgerne, godt 500 mennesker, satte deres kryds ved LA i Auning Hallen. For hele Djursland er fremgangen for LA på seks procent med en samlet stemmeprocent på 8,7 procent eller 4401 krydser.

Af de nye partier klarede Danmarksdemokraterne sig bedst på Djursland. 5.859 vælgere gav Inger Støjbergs come-back deres opbakning, og det svarer til 11,6 procent af alle afgivne stemmer på Djursland.

Løkkes Moderaterne scorede 3649 af stemmerne på Djursland, hvilket svarer til 7,2 procent, en anelse lavere end landsgennemsnittet på 9,3.

De nye partier har givetvis ikke gavnet Dansk Folkeparti. På Djursland måtte de nøjes med 2, 6 procent af stemmerne, et fald på 7,8 procent, der er lidt højere end landsgennemsnittet på 6,1 procent.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.