Hajfødsel i Kattegatcentret for fulde gardiner

Fredag formiddag i den bedste sendetid dannede Kattegatcentrets store, tropiske hajtank rammen om en ekstrem sjælden hajfødsel. Revlehajunger skal klare sig selv fra fødslen.

Artiklens øverste billede
En dyrepasser måtte sprine i hajbassinet for at redde det nye afkom fra de andre glubkse hajer. Foto: Kattegatcentret

Kattegatcentrets gæster oplevede fredag formiddag klokken 11.30 en ekstrem sjælden begivenhed i Kattegatcentrets tropiske hajtank og måtte pludselig agere fødselshjælpere, da Kattegatcentrets revlehajhun overraskede alt og alle ved pludselig at gå i fødsel. Gæsterne fik hurtigt alarmeret dyrepasserne om, at noget var i gære i hajtanken, og så gik det stærkt med at få reddet de nyfødte unger op.

En revlehaj-fødsel i fangenskab er ekstremt sjælden. I Europa har vi kun kendskab til, at det er lykkedes to steder tidligere i henholdsvis et spansk og et fransk akvarie, så det er bare rigtig stort, og vi er meget stolte af at kunne bidrage til dette vigtige avlsarbejde.

Rune Kristiansen, marinbiolog og kurator i Kattegatcentret.

»I formiddags var der nogle af vores gæster, der pludselig kom og fortalte, at en større haj havde spist en mindre haj, og det reagerer vi selvfølgelig på med det samme. Jeg regnede faktisk med, at de havde set forkert, men da vi løb op til hajtanken kunne vi med det samme se fosterhinder i vandet – og også, at revlehajhunnen var i fuld gang med at føde,« fortæller Rune Kristiansen, marinbiolog og kurator i Kattegatcentret.

Det lykkedes dyrepasserne at redde to af de i alt fire nyfødte revlehajunger, der måler cirka 45 centimeter i længden.

»De to første hajunger blev desværre hurtigt spist af de sorttippede revhajer i hajtanken, men det lykkedes os at redde de sidste to unger op. Vi forsøgte at aflede de sorttippede revhajers opmærksomhed samtidig med, at vi gjorde alt for at indfange de små hajunger med lange net. Til sidst måtte en dyrepasser springe i hajtankens lave ende for at nettene kunne nå langt nok, og det lykkedes os heldigvis at få fisket den sidste unge op,« fortæller Rune Kristiansen om den ekstremt sjældne hajfødsel.

Revlehaj-hunnen er gravid i 9-12 måneder, og det kan være meget forskelligt, hvor mange unger, hun føder. Det kan være alt mellem 1-14 styks, der allerede er 55-75 cm lange ved fødslen. Foto: Kattegatcentret

Meget stort

At revlehajer i fangeskab pludselig føder unger er intet mindre end en sensation og meget stort for Kattegatcentret.

»En revlehaj-fødsel i fangenskab er ekstremt sjælden. I Europa har vi kun kendskab til, at det er lykkedes to steder tidligere i henholdsvis et spansk og et fransk akvarie, så det er bare rigtig stort, og vi er meget stolte af at kunne bidrage til dette vigtige avlsarbejde,« fortæller Rune Kristiansen.

En revlehajhun er drægtig 9-12 måneder, og for cirka 9 måneder siden observerede dyrepasserne parringsadfærd blandt revlehajparret i hajtanken.

»Vi oplever hvert år parringsadfærd blandt vores hajer, og cirka hvert andet år har vi også opdaget fosterhinder i vandet, men der har aldrig været indikation på levende unger tidligere. Så det kom i dén grad bag på os alle,« fortæller Rune Kristiansen.

Kattegatcentret har haft revlehajhannen siden åbningen i 1993, og revlehajhunnen ankom til Kattegatcentret og den 500.000 liter store, tropiske hajtank i 2001.

Tak til gæsterne

Det er ikke kun hajfødslen, der var noget af en sensation – det var det også, at det overhovedet lykkedes Kattegatcentret at redde to af de i alt fire nyfødte hajunger, som er en lækkerbisken for hajtankens øvrige hajer.

»Vi skylder vores gæster en kæmpestor tak. Ikke alene fik de alarmeret os om, at der foregik noget i hajtanken, men de hjalp også under redningsaktionen ved at informere vores dyrepassere om, når der var en hajunge på vej ud af gattet på vores revlehajhun. Og de klappede og hujede også, når det lykkedes vores dyrepassere at redde en unge. Så vi er dybt taknemmelige for hjælpen,« fortæller Rune Kristiansen.

Da hajfødslen er en ekstremt sjælden begivenhed, er der meget lidt erfaring med ungernes overlevelseschancer på længere sigt, men indtil videre ser de to unger ud til at klare sig. Revlehajunger skal klare sig selv fra fødslen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.