Kære sexolog: To terapitimer - tak!

Artiklens øverste billede
Rikke Bennekou, sexolog, pædagog og forfatter. Foto: Ole Jakobsen

Ælle Bælle

Mens de fleste af os tæller ned til sommerferien, befinder vi os samtidig også i en tid, hvor detsummer med højaktuelle emner relateret til seksualitet i den danske befolkning, i den danske presse og ikke mindst på de sociale medier.

Så meget faktisk at det kan være svært for sådan én som mig atbeslutte mig for, hvad jeg skal dykke ned og tage fat i.

Derfor vil jeg forsøge jeg at bestræbe mig på at nå hele vejen rundt, så jeg måske i virkelighedenkan gå på sommerferie med nogenlunde god samvittighed.

Misforstået Metoo-debat

Lad os hermed starte med at dvæle lidt ved Metoo-debatten, som endnu engang er blusset op i forbindelse med den amerikanske retssag mellem det tidligere amerikanske skuespillerpar Johnny Depp og Amber Heard, hvor hr. Depp netop har vundet en sag om æreskrænkelse mod sin tidligere hustru, hvor hun modsat beskyldte ham for hustruvold og seksuelle overgreb.

Retten gav Depp medhold. Dette fik verdenspressen til at udnævne dommen til at være et tilbageslag for Metoo-debatten, og fik endnu engang debatten på de sociale medier til at rase. Jeg må indrømme, jeg bliver træt og irriteret, når debatten i forbindelse med Metoo endnu gang fordrejes og misforståes; Metoo har aldrig omhandlet vold og seksuelle overgreb i et ægteskab mellem to ligeværdige partere.

Metoo handler derimod om seksuelle krænkelser begået i et magtforhold, hvor den ene part således befinder sig i en magtposition over for den anden part oftest set i en arbejdsmæssig kontekst.

Metoo handler derimod om seksuelle krænkelser begået i et magtforhold, hvor den ene part således befinder sig i en magtposition over for den anden part oftest set i en arbejdsmæssig kontekst.

Depp-retsagen tåler således ingen sammenligning med Metoo. Lad os prøve at blive bedre til at skille tingene ad, når vi debatterer.

Kønsneutrale kager

Mens vi nu er ved debatter, der raser og huserer i det danske land, så kommer vi jo nok heller ikke uden om Lagkagehusets forsøg på at imødekomme kønsneutralitet og mangfoldighed igennem deres såkaldte kagepersoner.

Selv må jeg indrømme, at jeg ikke går specielt meget op i køn, før jeg sidder foran et menneske, som på den ene eller anden måde er udfordret på netop dette.

Måske Lagkagehuset skulle have gjort det samme og således have ventet med at udnævne deres kagemænd- og koner til kagepersoner, førend der reelt set stod et menneske ved disken og havde dette helt specifikke ønske om en kønsneutral kagemand.

Hundehalsbånd og underdanighed

Netop dét at hylde mangfoldigheden er hovedbudskabet ved den årlige Prideparade, som netop erblevet afholdt. Jeg talte efterfølgende med én, som i en arbejdsmæssig sammenhæng havde deltaget i arrangementet. Vi talte om den naturlige hyldest til køn og homoseksualitet, men hun italesatte samtidig også en undren over nogle menneskers trang til at bekendtgøre deres hang til hundehalsbånd og underdanighed o.lign.

Jeg anerkendte hendes undren og svarede, at det bestemt er komplekst, men egentlig meget enkelt kan forklares som en seksualisering af barndomstraumer.

Hun lyste helt op ved mit svar og udbrød: »Jamen det giver så meget god mening«.

Som ringe i vandet

Ved vejs ende runder vi af med en lille brandert; du kender det sikkert godt; når alkoholen kommer ind, så er det også hér, at mange sætter ord på deres allerinderste også når kærligheden ikke spiller, men én ting er at åbne op.

Noget andet er at sige: »Jeg har virkelig brug for din hjælp, så jeg vil gerne have to styks terapitimer tak«. Det gør mig ærlig talt varm om hjertet, at mit arbejde som sexolog gennem årerne har spredt sig som ringe i vandet, for når alkoholen er ude af blodet igen, er et kompliceret kærlighedsliv der stadig, og det er jo så hér, jeg kommer drønende ind i billedet med lyttelapperne slået ud og ansigtet i de rette folder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.