Strandlivet i Fjellerup ånder igen

Konservative er ikke imponeret over prisen på særligt en del af projektet Fjellerup Strandliv, selv om kommunalbestyrelsen nu endelig træder på gaspedalen

Fjellerup I sidste uge beskrev Lokalavisen, hvordan en en gruppe lokale borgere i Fjellerup forsøgte at sparke afgørende i gang i projektet ’Fjellerup Strandliv’, og nu følger politikerne trop.

Projektet har mere eller mindre stået stille, siden Norddjurs Kommune i 2015 fik dispensation til at undvige fra strandbyggelinjen. Dermed fik kommunen også tilladelse til at udvikle på, hvordan livet i og omkring Fjellerup Strand kan gøres mere attraktivt for både lokale og turister, og i sidste uge trådte kommunalbestyrelsen endelig på gaspedalen, der kan sætte fart i projektet, der breder sig over fire nedslagspunkter langs stranden i Fjellerup.

Et færdigt projekt indeholder blandt andet en ny badebro, et nyt badehus, en promenade, samt den oplevelsesplads ved Thomasminde, som blev dedikeret til blandt andet outdoor- og sportsaktiviteter.

Once in af lifetime

På kommualbestyrelsesmødet skulle politikerne tage stilling til, om der skal udarbejdes et konkret anlægsforslag, som kan tages med, når kommunens budget for 2022 skal forhandles til efteråret.

Det blev der med overvældende flertal sagt ja til. 24 af de 27 medlemmer ser gerne, at der nu sættes gang i en realisering af det projekt, som blev nedfældet for over seks år siden.

Socialdemokratiets Bente Hedegaard har været blandt de varmeste fortalere for ’Fjellerup Strandliv’.

Projektet er et af blot 10 steder i Danmark, som har fået dispensationen fra strandbyggelinjen, og derfor undlod Bente Hedgaard da heller ikke at rette opmærksomheden imod, at det er nu eller aldrig for kommunen.

”Vi var heldige, for det er ét ud af kun 10 projekter, der fik dispensation fra strandbyggelinjen, og det ser ud til, at vi nu kan få et resultat. Vi er et sted, hvor vi skal benytte os af den her mulighed. Det er once in a lifetime, og det vil virkelig været et løft af området til Fjellerup Strand til glæde for borgere og turister,” noterede Bente Hedegaard til kommunalbestyrelsen.

Dyr renovering?

Blandt politikerne er der da egentlig heller ikke uenighed om, at projektet vil være til gavn for netop lokalområdets udvikling. Der er dog en vis uenighed om vejen derhen.

Konservative Folkeparti er således det eneste parti, der ikke stemmer for den nuværende version af ’Fjellerup Strandliv’.

Årsagen til modstanden skal findes i projektets fjerde nedslagspunkt. Det omhandler ejendommen Thomasminde, som Norddjurs Kommune ejer, og hvis det samlede projekt skal realiseres, lægger kommunens forvaltning op til en omfattende renovering af Thomasminde.

Ifølge forvaltningens overslag vil det koste cirka ni millioner kroner at renovere ejendommen, og det beløb kan Konservative Folkeparti ikke stå inde for.

Ny plan

Forud for mødet i kommunalbestyrelsen foreslog partiet således, at der blev udarbejdet et nyt forslag til udseendet af ’Fjellerup Strandliv’, så de enkelte nedslagspunkter ikke er afhængige af hinanden for at kunne gennemføre projektet.

Det har indtil videre har været en forudsætning, og allerede på kommunalbestyrelsens møde i august sidste år, blev der gjort opmærksom på, at det er problematisk, bemærkede Konservative Folkepartis Mads Jensen på sidste uges møde.

”I august sidste år havde vi ikke noget beløb. Der var det kun de gode idéer og romantiske drømme, vi havde at forholde os til. Nu har vi et beløb, og det bør påvirke måden, vi ser projektet på. Hele projektet koster næsten 20 millioner kroner, og når nu det ene nedslagspunkt står for næsten 50 procent af det samlede beløb, så synes jeg ikke, det er i orden, at de fire nedslag skal være afhængige af hinanden,” sagde Mads Jensen.

Drop romantikken

Han anerkender således, at der i ’Fjellerup Strandliv’ er flere positive aspekter, som kan gavne lokalområdet. Alligevel vurderer han, at der er behov for at gentænke det samlede projekt og dermed potentielt undgå en samlet udskrivning på 20 millioner kroner.

”En ny beskrivelse vil sikkert forsinke projektet. Også de positive tiltag. Men når kommunens penge bliver brugt så uansvarligt, så synes jeg, vi skal bremse vores romantiske drømme,” lød opfordringen fra Mads Jensen.

Den endte han og partifællen Benny Hammer dog med at være de eneste, der fulgte. Indstillingen fra Konservative Folkeparti om at lave en helt ny projektbeskrivelse blev således stemt ned.

Det betyder, at der nu efter seks år rent faktisk bliver udarbejdet et anlægsforslag, som kommunalbestyrelsen senere på året kan tage stilling til.

Norddjurs Kommune forventer at optage en en dialog med Realdania i forhold til mulig medfinansiering af ’Fjellerup Strandliv’, som altså forventes at beløbe sig til omkring 20 millioner kroner.

faktaboks: Fakta

Fjellerup Strandliv

Fjellerup Strand blev i 2015 et af blot 10 steder i Danmark, som blev en del af et forsøg med at undvige fra strandbyggelinjen og fik dermed mulighed for at lave nye kystnære tiltag langs stranden i Fjellerup. Sidste år søgte Norddjurs Kommune forlængelse af fristen. Det betyder, at kommunen har indtil 9. november 2022 til at sætte projektet fysisk i gang.

De fire nedslagspunkter, som ’Fjellerup Strandliv indeholder omhandler følgende:

1. Renovering af Thomasminde med tilhørende udbygninger

2. En række bundgarnspæle som symbol på fiskeriets betydning i området

3. Promenade og udbygning af badebro ved Fjellerup Strand

4. Opgradering af slæbested og adgangen hertil.

Det samlede budget for projektet er ifølge Norddjurs Kommune 18,5 millioner kroner.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.