Ambulancen i Stabrand flyttes snart permanent til Kolind

Til gengæld lukkes sovebasen på Vestergade 55 i Ryomgård.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Region Midtjyllands ambulancer holder til på et vist antal velplacerede ambulancebaser. Derudover har regionen en række såkaldte ’fremskudte placeringer’, som ambulancerne kan holde på midlertidigt.

Ordningen betyder ikke, at der fast er stationeret ambulance og personale i de byer. Den betyder, at der er faciliteter - herunder overnatningsmuligheder - så man i perioder med ledig ambulancekapacitet kan flytte en ambulance til den fremskudte base.

En fremskudt base er enten en hvilebase eller en sovebase, der er til rådighed.

Som en del af budgettet for 2018 besluttede Regionsrådet at oprette fremskudte placeringer til ambulancer i Ry, Vinderup og Ryomgård. De fremskudte placeringer i Ryomgård og Vinderup kom på plads i februar 2018.

Ryomgård skrottes

Nu nedlægges den fremskudt base i Ryomgård imidlertid, fortæller Jan Kjær Madsen, Ambulancechef hos Præhospitalet, Region Midtjylland siden marts 2020.

Det er et resultat af, at Region Midtjylland sidste år sendte ambulancekørslen i i udbud. Forlods lagde Region Midtjylland op til, at der skulle ske en del ændringer af ambulancernes placering.

Lokalt betyder det følgende ændringer.

  • Ambulancen i Ørsted flyttes til Allingåbro
  • Ambulancen i Strabrand vd Aarhus Airport flyttes til Kolind

De fremskudte placeringer er opdelt i sovebaser og hvilebaser. For at fremme vilkårene for forkantsdisponering har regionen oprettet fremskudte placeringer med sovemulighed (sovebaser) på følgende lokale lokationer:

  • Glesborg

Følgende lokale fremskudte lokale baser lukkes:

  • Fjellerup (hvilebase)

  • Ryomgård (sovebase)

Måske Reko

»Vi har foretaget nogle ændringer på Djursland, som vi mener hænger logisk sammen. Når vi flytter den permanente base fra Stabrand til Kolind, er der ingen argumenter som taler for, at bevare sovebasen i Ryomgård,« siger Jan Kjær Madsen.

Det er endnu ikke afgjort, hvor ambulancen får holdeplads i Kolind og Allingåbro.

Der er brug for mere tid til at finde permanente baser i Allingåbro og Kolind, som på sigt både kan understøtte den daglige drift og samtidig er driftsøkonomisk fornuftig.

»Flere muligheder er i spil i Kolind bl.a. ved Reko, men vi er nødt til at se det i sammenhæng med de økonomiske betingelser. Jeg forventer, at vi har en løsning inden årsskiftet,« siger Jan Kjær Madsen.

Med hjemtagning af ambulancer i Horsens, Randers og Djursland områderne driver Region Midtjylland pr. 1. december 2021 nu alle akutlægebiler og 42 af regionens 70 ambulancer.

Læs også

Del artiklen