Højt sygefravær i kølvandet på lederskifte

Statistikken for sygefravær på bosteder og bostøtte i Norddjurs-vest giver anledning til bekymring hos politikere

Artiklens øverste billede
Område-Ørsted toppede med et sygefravær på14,0 procent i 2016 kort tid efter et lederskifte og med stor udskiftning af personale. Foto: John Pedersen

Norddjurs Tal for sygefravær blandt de ansatte, der har bevæget sig på den forkerte side af de 10 procent - i perioder op til 14 procent - på bosteder og bostøtte i den vestlige ende af Norddjurs, giver anledning til bekymring og eftertanke hos flere politikere.

Lokalavisen har fået udleveret sygefraværs-statistik som led i en begæring om aktindsigt.

De udleverede oplysninger vedrører Ørsted-området fra 2016, hvor der blev ansat en ny leder, der ifølge medlem af kommunalbestyrelsen Pia Bjerregaard (DF), havde fået til opgave at rydde op i en usund medarbejderkultur på stedet.

Samme person fik siden også ansvaret for Bostøtte og område Auning og Allingåbro.

Efter ansættelse af den nye leder har begge områder oplevet en stor personale-afgang, så der i dag ikke er mange tilbage af de medarbejdere, der havde job under tidligere ledere.

Alarmerende udvikling

"Når der nu i en lang årrække har været politisk fokus på at forbedre arbejdsmiljø og arbejdsklima i Norddjurs Kommune, er det en meget bekynrende og alarmerende udvikling, der kan ses på sygefraværet i områderne Ørsted, Auning og Allingåbro".

Sådan lyder vurderingen fra Benny Hammer, Det Konservative Folkeparti, efter han er gjort bekendt med de tal, som Lokalavisen er kommet i besiddelse af.

"Det er endvidere også meget bekynrende og alarmerende, at forvaltningen tilsyneladende ikke har et administrativt overblik over de økonomiske konsekvenser af det relativt høje sygefravær".

Bernny Hammer finder, at der er behov for handling, hvor man får vendt alle sten på området.

Skal bringes ned

"Uanset hvad grunden er, så er tallet alt for højt og det skal bringes ned", konstaterer Steen Jensen, gruppeformand for DF i kommunalbestyrelsen og medlem af Voksen- og Plejeudvalget.

Han ønsker belyst sagen ved at finde tal for sammenlignelige kommuner for at finde ud af, om der er tale om et fagbestemt højt sygefravær eller det er et isoleret lokalt problem.

Ansvar i toppen

Ulf Harbo fra Enhedslisten placerer det overordnede ansvar for det høje sygefravær i forvaltningens absolutte top.

"Det er desværre et meget højt sygefraværstal i Ørsted-området fra 2016 til 2018. Der er muligvis en sammenhæng med en meget dårlig ledelseskultur, hvor man kan mistænke, at der er blevet ansat en leder, der er mere loyal overfor velfærdsdirektøren end overfor medarbejdere og brugere, og derfor skaber et dårligt arbejdsmiljø med velfærdsdirektørens velsignelse".

Fagforeninger er med

SF`s gruppeformand Mads Nikolajsen, ser sygefraværs-statistikken som et godt redskab til at sikre et godt arbejdsmiljø og til at forebygge sygefravær på kommunens arbejdspladser.

"Jeg ved, at fagudvalget aktuelt arbejder med medarbejderorganisation og de relevante fagforeninger om forholdene på de nævnte områder. Også for dem er sygefraværs-statistikken et vigtigt redskab".

Formand bekymret

Lars Møller (S), formand for Voksen- og Plejeudvalget, finder især tallene fra Allingåbro-Auning fra 2019 til 2020 for bekymrende.

Her er sygefraværet steget fra 6,2 til 13,8 på bare et enkelt år.

Udvalgsformanden henviser specifikt til tallene for de lange sygefravær, hvor der har været en stigning fra 3,7 til 10,3 procent.

Han kommer med en mulig forklaring, hvor langtidssygemeldinger tæller kraftigt procentvis på en arbejdsplads med forholdsvis få medarbejdere. Lars Møller påpeger også, at der måske kan være tale om en reaktion på nye tiltag på arbejdspladsen, hvor arbejdstiden er lagt om, så den i højere grad sikrer, at ansatte er ved beboerne aften, nat og i weekenden.

Positive Ørsted-tal

Positivt er det i formandens øjne, at sygefraværet i Område Ørsted fra 2016 til 2020 er faldet fra 14,0 til 5,8 procent.

"Vi vil i Voksen- og Plejeudvalget fortsat følge udviklingen nøje, ikke blot i Område Ørsted men i alle vores områder og vil være i tæt dialog med borgere, pårørende, medarbejdere, faglige organisationer og ledelse om hvordan vi bedst understøtter og udvikler socialområdet".

Jens Meilvang (LA) konstaterer at tallene viser, at der har været et meget højt sygefravær på bosteder i den vestlige del af kommunen.

"Det er noget man skal reagere på, både af hensyn til personalets arbejdsmiljø, men også for at få mest muligt ud af vores alle sammens skattekroner. Det er mit klare indtryk, at udvalget har reageret på denne sag og følger udviklingen nøje, Viser det sig, at det ikke er lykkedes at ændre udviklingen, så skal der naturligvis andre metoder til."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.