Krig på kniven om at levere internet og tv

Fibia rykker ind flere steder, hvor Samsignal indtil nu har siddet på markedet - men man glæder sig over konkurrence på fair vilkår

Artiklens øverste billede
Der graves fiber ned og kravles i master for at stå sig bedst i konkurrencen om at levere det bedste internet og tv til kunderne.

NORDDJURS Har du også bemærket det? Der er krig på kniven mellem udbydere af internet og tv. Med våben som megabit, fiber, coax, kabel og 5G. Og krigen foregår ikke mindst på de sociale medier - og mon ikke meget af skytset blot farer hen over hovederne på de fleste?

Selskabet Fibia har ikke alene i Grenaa, men også i mindre byer kørt kampagner for at få flere og flere kunder. Flere steder er man i mål med antal tilmeldte for at sætte maskinerne i jorden, så fiberen kan rulles ud.

I Grenaa-området er målet at sikre sig en del af den kage, som Samsignal traditionelt har siddet på siden man tog over efter den kommunalt drevne antenneforsyning - som man i mange år var tvunget tilsluttet, hvis man købte en kommunal byggegrund.

Sådan er det ikke længere. Konkurrencen er givet fri.

Fibia peger selv på, at corona, hjemmeundervisning, hjemmearbejdspladser og kedsomhed er nogle af ingredienserne i den cocktail, der lige nu giver fibernet stor succes på Djursland.

Den lokale ildsjæl Mads Kempel Sørensen, der har været med til at sikre den lokale opbakning i den nordlige del af Grenaa, glæder sig.

"Jeg synes, at det er vigtigt med fremtidssikring af vores området, og samtidigt bliver det dejligt med større udvalg blandt de forskellige udbydere på internet og tv, især nu hvor behovet for hjemmearbejdspladser og streaming bliver større og større," siger han.

Færdig til efteråret

Salgsdirektør i Fibia, Mia Stroustrup, glæder sig til at kunne byde endnu flere velkommen på Fibias fibernet.

"Det er så afgørende for lokal og regional vækst og udvikling, at man kan komme på internettet. Og vi kommer og lægger fibernet så hurtigt som muligt til alle de andelshavere, der vil have det," siger hun.

Gravearbejdet går i gang i løbet af foråret og ventes at være færdig i løbet af et halvt års tid.

"Vi kommer til at rode og fylde noget på villavejene, mens vi arbejder, men fiberkablerne skal altså ned under asfalt og fortove og vi gør det så skånsomt som muligt."

Fibia har forpligtet sig til at give alle andelshaver i NRGi et tilbud om fibernet inden 2023.

Lige nu er Fibia også ved at lægge fibernet i jorden i Hedensted, Ramten, Stenvad, Veggerslev, Sangstrup og omegn.

NRGi ejer Fibia sammen med Sjællandske Andel.

Velkommen til konkurrence

Og hvad siger så Samsignal, der i Grenaa er lig med Stofa, til den udvikling?

"Vi er jo i fuld gang med at opgradere vores net, så vi mener at stå med et tilbud, som er bedre end fiber - og hvor man ikke behøver at ændre installationen i det enkelte hjem. Men jeg har i lang tid sagt, at jeg byder Fibia velkommen i vores område, blot der konkurreres på sober vis, og det er ikke altid sket på de sociale medier," siger formand Anders Lisvad.

Han mener, at der ikke er behov for de forbindelser, som fiber kan levere, hos langt den største del af forbrugere af net og tv.

"Jeg tror, at omkring 80 procent af vores medlemmer er ganske godt tilfreds med hvad vi tilbyder, og hvis de sidste 20 procent er utilfredse, så er det jo fint, at de nu får en anden valgmulighed. Men som jeg ser markedet, har vi det bedste og billigste produkt på markedet, og den store fordel, at vi er lokale og yder hurtig hjælp, hvis der er behov for det. Vores erfaring viser, at hvis teknikken driller, ligger fejlen i hvad der er lavet i hjemmet, og det giver vi gerne god råd om at undgå bedst muligt," siger Anders Lisvad.

Og nu kommer teleselskabet 3 så med en melding om, at kablede forbindelser og fiber snart vil være fortid.

Teleselskabet 3 har fået opsat en ny masteposition på Kattegatvej 3 i Grenaa, der vil øge mobildækningen i området til glæde for selskabets kunder i nærheden. Den nye masteposition øger netværkets rækkevidde og datakapacitet, så signalet både bliver stærkere og dækker et større område. Dermed vil den nye masteposition give en bedre oplevelse, når brugere af netværket taler i telefon, er på nettet eller streamer serier. Og den vil også sikre kapacitet i området omkring Kattegatvej i Grenaa fremover, selvom det nuværende dataforbrug stiger.

Næste skridt: Trådløs fiber

Stadig flere danskere bruger mobilnettet til at få internet i hjemmet med mobilt bredbånd. Og med 5G-teknologien kommer mobilt bredbånd for alvor til at tage fart som et alternativ til kablet bredbånd og fibernet, lyder det fra 3.

"I løbet af i år forventer vi at kunne levere næste generations mobile bredbånd med 5G, som vil byde på downloadhastigheder omkring 1 Gbps og større kapacitet. Det vil kunne dække langt de flestes behov for internet til hjemmet. Dermed er der ingen grund til at bruge penge på at få gravet kabler ned i jorden for at få en højhastighedsdataforbindelse. Det bliver hastighedsmæssigt som at få trådløs fiber," siger Kim Christensen, der er netværksdirektør hos 3.

3’s forventninger til den nye teknologi støttes bl.a. af televirksomheden og netværksleverandøren Ericsson, der i rapporten ”5G Consumer Potential” fra 2019 spår trådløs fiber til at blive en af de første og mest indlysende brugsscenarier for 5G. Det er nemlig ifølge rapportens eksperter et omkostningseffektivt alternativ til kablet, nedgravet fibernet, da trådløs fiber kun kræver et simkort, en router og en stikkontakt.

Men heller ikke den nyhed får Anders Lisvad og Samsignal til at ryste i bukserne.

"Vi tror stadig på, at en stabil forbindelse kræver kabel."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.