Debat: Trænger der også til at blive ryddet op i kommunalbestyrelsen?

Artiklens øverste billede

DEBAT TV2-Østjylland har det seneste års tid bragt flere indslag, hvor tidligere mangeårige medarbejdere i kommunale institutioner hørende under socialområdet i Norddjurs har stået frem og fortalt åbent om en syg arbejdskultur og et betændt arbejdsmiljø, der var præget af frygt, psykisk terror og en stikkerkultur. Problemerne skyldes ifølge medarbejderne alene en dårlig ledelse, hvor kommunikationen oftest foregik med trusler om tjenstlige samtaler.

Socialdemokraten Lars Møller, der er udvalgsformand, udtaler, at han ikke anerkender kritikken fra medarbejderne. Lars Møller kan ikke få øje på problemerne og henholder sig til, at der er iværksat handleplaner m.v., hvilket sikkert bl.a. indebærer rekvirering af løntunge specialkonsulenter. Disse tiltag er set og afprøvet adskillige gange før, men det vil aldrig blive nogen succes, når problemerne ensidigt og konsekvent henføres til personalet, og ledelsen forbliver den samme. Der synes at være tale om en udpræget grad af arrogance fra Lars Møllers side, og nogle vil sikkert endda konkludere, at det er længe siden, at udvalgsformanden selv har været og fungeret på det virkelige arbejdsmarked.

I dag er situationen den, at flere institutioner hørende under socialområdet har så dårligt et ry, at de har svært ved at rekruttere faglært og specielt sundhedsfagligt personale. Lars Møller mener, at en stor del af personaleudskiftningen er naturlig og sker for at sikre det sundhedsfaglige niveau. Det lyder som rent volapyk, når det er offentligt kendt, at en institution har valgt at ansætte en ufaglært medarbejder som nattevagt, hvor arbejdsopgaven er at håndtere og vejlede psykisk syge. Vedkommende medarbejder er i øvrigt partikammerat med borgmesteren og udvalgsformanden.

Sygefraværet i flere af socialområdets institutioner ligger givetvis højt, og det er et problem. For sygefraværet er en klar indikator for ledelsens evne til at sikre et godt arbejdsmiljø med faste engagerede og motiverede medarbejdere. Ledere, der ikke leverer på de aftalte krav og mål, bør som udgangspunkt ikke fortsætte som ledere. Sådan vil bestyrelsen i enhver privat virksomhed tænke og agere, men sådan er det ikke indenfor socialområdet i Norddjurs Kommune, hvor dårlige ledere vel nærmest synes at have jobgaranti. Når kommunen og dens øverste ledelse åbenlyst har valgt ikke at agere på kritikken fra de tidligere medarbejdere, må det skyldes en form for indspisthed og kammerateri, der ser ud til at brede sig helt oppe fra borgmester Jan Petersen, socialchefen, udvalgsformanden og til ledelsen i institutionen. Når en ledelse forstår at lede, vil det uvilkårligt sprede sig som ringe i vandet, hvor beboere og medarbejdere vil trives, og sygefravær og udskiftning blandt personalet vil være lavt. At fjerne en dårlig leder vil her og nu betyde fratrædelsesgodtgørelse, men til gengæld vil der på sigt opnås en lang række positive effekter – ikke mindst økonomisk, at det klart vil være at foretrække.

Som medarbejder inden for socialområdet må det i dag være svært at turde sige fra og ytre kritik mod egen arbejdsplads og leder. Og når de kritisable forhold ikke ytres af frygt for fyring, tvangsflytning eller anden form for sanktionering, bliver det i stedet en langsom tilvænning af en syg kultur og mentalitet, der ender med at blive normalen. Men ansvaret for at sikre ytringsfriheden ligger hos politikerne.

I februar måned 2020 vedtog kommunalbestyrelsen et nyt organisations- og ledelseskodeks, hvor værdierne lyder: Tillid, Ordentlighed, Udvikling, Fællesskab. Det er store og flotte ord, men desværre kun ord. Kommunalbestyrelsen valgte også at indføre en Whistleblowerordning i 2020. Det virker nærmest tragikomisk og kan vel mest af alt kun ses som et symptom på kommunens generelle dårlige sundhedstilstand.

På kommunalbestyrelsesmødet tirsdag 23. februar 2021 blev der fra flere kommunalpolitikeres side stillet forslag om en ´uvildig undersøgelse af socialområdet´. På trods af, at der var lagt op til forhandling af, hvordan undersøgelsen konkret skulle skrues sammen, blev forslaget med stor styrke fra den socialdemokratiske junta stemt ned. Sikkert fordi det var lykkedes for borgmester Jan Petersen at få fremlagt forslaget efter det lukkede punkt ´Status på personaletiltag´, hvilket ellers strider imod kommunalbestyrelsens normale praksis. Man kunne med rette ønske sig, at de politikere, der stemte imod forslaget, havde mandsmod nok til selv at kontakte de tidligere medarbejdere, der havde modet til at stå frem. Heldigvis er der snart kommunalvalg, så man kan håbe på, at flere politikere her får svar på tiltale.

Det er svært at forestille sig, at der ikke eksisterer lignende problemer i flere af de kommunale institutioner hørende under socialområdet, men hvis der skal findes løsninger på disse, kræver det, at sagerne kommer helt frem i dagslyset. Kommunens Whistleblowerordning har bevist ingen som helst effekt, og kan kun ses som et mislykket alibi fra kommunalpolitikernes side. Anbefalingen må derfor være, at alle medarbejdere – tidligere som nuværende, der føler sig svigtet og dårligt behandlet i det ´kommunale politiske system´, tager kontakt til byrådspolitiker Aleksander Myrhøj eller TV2-Østjyllands lokalreporter Thomas Gam Nielsen.

Jeg er ikke politisk aktiv, men jeg er bestemt politisk interesseret. Og jeg kender personligt flere kommunale medarbejdere i form af engagerede ildsjæle med solide kompetencer, der i den grad føler sig svigtet af det politiske system. Et system, der burde sikre dem et godt og sundt arbejdsmiljø, så de på bedste vis kan udføre deres kerneopgave - at passe på og pleje de borgere i kommunen, der har allermest brug for hjælp.

Tak til såvel Kirsten Bytoft, Jens Ole Petersen, Rena Pind m.fl. som havde modet til at stå offentligt frem og fortælle om jeres på mange måder skræmmende oplevelser. I har modsat flere kommunalpolitikere i sandhed fortjent en guldmedalje.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.